Hlavní obsah

Kultovní domácí spotřebiče z dob socialismu, které jste určitě používali

Novinky, Karolína Vrbasová

Národní technické muzeum otevřelo unikátní expozici, která mapuje naši historii elektrospotřebičů a představuje i zajímavosti tohoto typu ze světa. Na své si tu přijdou milovníci „elektro-retro“ vysavačů, fénů, žehliček i praček. Podívejte se na přiložené video.

Kultovní domácí spotřebiče z dob socialismu, které jste určitě používaliVideo: Novinky

 
Článek

Stálá výstava s názvem Technika v domácnosti odstartovala při příležitosti 150. výročí založení Českého průmyslového muzea, jehož zakladatelem je významný český vlastenec a mecenáš 19. století Vojta Náprstek. A právě z jeho celoživotní sbírky spotřebičů a technických pomocníků do domácnosti je sestavena část výstavy. Jsou tu k vidění mechanické, plynové i elektrické spotřebiče, které byly v období od roku 1850 do současnosti používány v našich zemích i v zahraničí, například v USA nebo Velké Británii, odkud je Náprstek v 2. polovině 19. století přivezl.

Nejvíce vzpomínek v návštěvnících evokují typické předměty z dob raného socialismu. Expoziční sál je prostoupen dějinami techniky usnadňující hygienu, úklid, praní a žehlení, šití a úpravu oděvů, přípravu pokrmů na pozadí dějin českých zemí zhruba od poloviny 19. století.

„Návštěvníci se tu také seznámí s průkopnickou prací průmyslových výtvarníků v poválečném období, počátky tradičních prvorepublikových a pozdějších výrobců, s počátky výroby a používání kávovarů a také například s kuriózními strojky pro domácnost z druhé poloviny 19. století,“ řekl Novinkám Jiří Hulák, vedoucí oddělení průmyslového designu z Národního technického muzea.

Foto: Profimedia.cz

Retro lednice

„Je to první expozice tohoto druhu v Česku a ani v Evropě nemá podle všeho obdoby. Ukazuje vývoj pomocníků v domácnosti a návštěvníci zde můžou vidět holicí strojky, vysavače, kuchyňské roboty, sporáky, pračky, ledničky, žehličky a další technické pomocníky a spotřebiče. Najdete tu sbírku v kontextu českých zemí zhruba od poloviny 19. století, v této době totiž začala vznikat městská civilizace dnešního typu,“ dodal Jiří Hulák. Ve sbírce se mimo jiné nachází originální návrhy průmyslových výtvarníků notoricky známých značek.

Kromě výrobců do tohoto jedinečného fondu přispěli také obyčejní lidé. Retroledničku Calex z šedesátých let například dodali rodiče samotného ředitele muzea. „Řada předmětů pochází ze soukromých zdrojů, pak se tu najdou předměty, které nám darovali výrobci, nebo je sehnali kurátoři ve starožitnostech,“ potvrzuje Jiří Hulák.

Součástí expozice je i multimediální projekce včetně sekvencí z historických filmů, prezentací výrobců i procesu práce vývojářů jednotlivých spotřebičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám