Hlavní obsah

Krásná i svérázná císařovna Sissi

Právo, Jiří Houdek

Málokterá celebrita současné doby by dokázala opakovat náročné krášlící procedury rakouské císařovny Sissi. Této přenádherné ženě by ovšem současná psychiatrie diagnostikovala také nejrůznější poruchy.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Amalia Eugenia Elisabeth čili Amálie Evženie Alžběta Bavorská se narodila jako čtvrté z devíti dětí na Štědrý den roku 1837. Dětství měla šťastné. Než se vdala, žila na venkovském sídle v Possenhofenu, kde se mohla oddávat svým sportovním vášním.

Nejraději ze všeho měla jízdu na koni a plavání, každodenní pohyb se pro ni stal nutností, a kdyby jí všemocný osud nepřidělil za manžela rakouskouherského císaře, nejspíš by se stala profesionální krasojezdkyní. Svatba s Františkem Josefem I. byla trochu nedopatřením, protože na námluvy do Bad Ischlu jela její matka s pevným plánem předhodit císaři Alžbětinu starší sestru Helenu. Ta se však monarchovi nelíbila.

Foto: Profimedia.cz

Legendární císařovna Alžběta Bavorská. Všichni ji poznali podle krásných dlouhých vlasů a štíhlé figury

Vlasy až na zem

Císař se do Sissi zamiloval kvůli jejímu půvabu, lásce k přírodě a k pohybu. Všechno tohle však začala po svatbě přehánět. Těžko říci, o kterou část své tělesné schránky dbala nejvíce.

Ví se, že věnovala každý den několik hodin svým vlasům, na které byla nesmírně hrdá. Mytí probíhalo jednou za tři týdny a byl na ně vyhrazen skoro celý den. K dispozici měla svou osobní kadeřnici Fanny Angererovou, která dostávala za péči o císařovniny vlasy plat jako univerzitní profesor. Dnes jsou na tom stylisté celebrit podobně, ale tenkrát to bylo něco neslýchaného.

Foto: Profimedia.cz

Romy Schneiderová jako Sissi

Tělocvična v každé rezidenci

Její císařské Veličenstvo bylo přímo posedlé pohybem. Za každého počasí chodila Sissi na dlouhé procházky, což bylo pro její zpohodlnělou kamarilu obzvláště šílené. Vždy za ní musely dusat její dvorní dámy a často i ubohý osobní předčítač, který sotva popadal dech. Sissi totiž kráčela velmi rychle.

V každé rezidenci měla tělocvičnu, o níž se ovšem na veřejnosti zlomyslně (a patrně neopodstatněně) tvrdilo, že jí tam asistují při „tréninku“ maršálové a císařova ochranka. A protože se Alžběta nemohla krasojízdě věnovat profesionálně, snažila se alespoň zúčastnit všech štvanic a lovů v Anglii. To se jí dařilo. Podle dochovaných dokumentů měla nejméně absencí.

Foto: Profimedia.cz

Romy Schneiderová v titulní roli rakouského filmu Sisi

Tak trochu anorektička

Sissi měřila 172 centimetrů a její tělesná váha nikdy nepřekročila 50 kilo! Pila většinou jen ovocné šťávy a bujóny a stolovat s ní bylo čiré utrpení. Platilo totiž neměnné protokolární pravidlo: nikdo, kdo byl s císařovnou u jednoho stolu, nesměl pokračovat v jídle, když první dáma skončila.

Kráska celý život trpěla psychickými depresemi a nejrůznějšími neduhy, které si částečně způsobila podvýživou kombinovanou s nepřiměřenou fyzickou námahou. Když se ctihodné dámě překulila čtyřicítka, nenechala se již ani portrétovat a na veřejnosti se skrývala za závojíčky nebo vějířem.

Foto: Profimedia.cz

Romy Schneiderová jako císařovna Sissi a Karl-Heinz Böhm jako František Josef I

Její život věnovaný péči o krásu skončil roku 1898 rukou atentátníka, který měl původně políčeno na prince Orleánského, jenž ale tenkrát k Ženevskému jezeru nedorazil.

Terorista Luigi Luccheni ji zabil trojhranným pilníkem ve chvíli, když byla zrovna na procházce po nábřeží a doprovázela ji jen dvorní dáma. Malá, ale hluboká ranka v srdeční krajině nezpůsobila okamžitou smrt.

Alžběta sražená atentátníkem na dlažbu se dokázala ještě zvednout a pár metrů pokračovala v procházce. Myslela si, že muž bažil po špercích na jejím krku. Po několika krocích však císařovna znovu upadla na zem, ztratila vědomí a zanedlouho zemřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám