Hlavní obsah

Kozačky nejsou jen boty, je to vášeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kozačky - snad ta nejpozitivnější věc na zimní módě. Zatímco svetry, kabáty, šály a čepice vaše přednosti spíše zamaskují, jsou to právě kozačky, které podtrhnou vaši ženskost. Zahřejí, ty na podpatku kouzelně prodlouží vaše nohy a ponouknou vás mnohem častěji sáhnout po sukni či zateplených legínách, tedy typicky ženských kouscích oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Kozačky - snad ta nejpozitivnější věc na zimní módě.

Článek

Jediné, co vás může zastavit, je najít tu pravou sukni, a to především tuto sezónu, kdy se zdá, že na délce oděvu moc nezáleží.

K dlouhým sukním vysoké nebo nižší boty? Co platí pro minisukně? A mohou se funkční boty do špatného počasí dotýkat s midi někde uprostřed lýtka? "Boty dokážou lépe než prakticky cokoli jiného sjednotit oblečení, které máte na sobě, ale umí styl také rozbít," tvrdí stylistka slavných osobností Cristina Ehrlichová. "Musíte si vzít věci na sebe. Pokud váš pohled míří rovnou na nohy, tak něco není v pořádku. Chce to celkovou vizáž."

Protože na poměrech velikostí záleží, navrhuje, aby každý kus oblečení prošel testem před zrcadlem, neboť to, co funguje s jednou sukní, už s druhou nemusí, i když jde o podobný styl.

Všechno je o hranicích. Opravdu nechcete, aby se vršek boty dotýkal dolního okraje oděvu; může být delší nebo kratší - a doplněný, když je třeba, neprůhlednými punčochami, říká šéfka módní sekce v časopisu Lucky Jen Fordová.

Ehrlichová, která je mluvčí obchodu s obuví Via Spiga, říká, že boty s nejmenším rizikem špatné volby jsou ty ke kolenům a ty na vysokém klínu, pravděpodobně černé semišové. "Byly byste ale překvapené, jak snadné je do šatníku, i do toho, kde hraje prim černá, zapracovat temně purpurové, lahvově zelené nebo šedé semišové boty," dodává.

S pět nebo 7,5 centimetru vysokým podpatkem opravdu není oblečení, ke kterému tyto boty nejdou. Obula by je v září a sundala až v dubnu, a to zahrnuje cestování na různá místa a za různých teplotních podmínek. "S podešví budete mít pohodlí i pár centimetrů navíc. Můžete se k takovým botám obléci elegantně i ležérně," vysvětluje Ehrlichová.

Do jednoho takového páru nedávno na jistou akci obula herečku Ashley Greeneovou. Hvězda filmové ságy Twilight si k nim oblékla těsné legíny a svetr sportovního stylu kombinující kůži s kašmírem, popisuje Ehrlichová. A to bylo za dne ve slunném Los Angeles.

Fordová doporučuje holínky, kterým ke kolenu zbývá několik centimetrů a jež dosahují spíše do půli lýtek. S punčochami stejné barvy budou vaše nohy vypadat delší, ale otevírají se tím i dveře pro nynější trend color blocking, kdy na velkých plochách kombinujete jasné barvy bez vzorů, a můžete vsadit na hravost, kterou s sebou mohou nést kotníkové botky, obzvláště pokud zvolíte šněrování a alespoň nějaké podpatky.

Toto funguje pro tužkové sukně, sukně větší délky a dokonce i pro některé mini, říká Fordová. Sukně ke kolenům by s touto obuví mohly mít potíže. K nim skutečně jen kotníčkové boty.

Ty nejrafinovanější a nejsofistikovanější kotníčkové boty, kterými můžete doladit kostým se sukní (tužkovou prosím), mají modelované kotníky, což bude většina žen považovat za lichotivé. Tyto botky dají vyniknout i bohémskému stylu, takže je můžete nosit i s maxi sukní.

Nějaké možnosti tu jsou i pro kombinaci dlouhé nebo krátké sukně s kozačkami nad kolena, pokud budete opravdu pozorní na vzájemné proporce, skoro ale není důvod je zkoušet. Podle návrháře obuvi Stuarta Weitzmana byly v kurzu před několika sezónami. Rušno je teď podle něj kolem obuvi, která kombinuje krásu s funkčností.

Líbí se mu, jak se umělá kožešina a další luxusní materiály nově stávají ozdobou bot do špatného počasí. Tvrdí, že to znamená, že ženy se nemusí přezouvat, když přijdou do kanceláře nebo do restaurace a venku je sníh nebo prší.

"Proměnili jsme boty do špatného počasí na módní kousek... Jsou skvělé k vašemu oblečení do práce nebo k sukni. Jsou trochu robustnější, ale nemusí to být 'gumáky'," říká Weitzman.

Ehrlichová vypozorovala, že na rozdíl od sandálů s řemínky, kde kromě podpatku obvykle není moc co obdivovat, představují kozačky cosi víc. "Kozačky na podpatku mají něco, co je skutečně lichotivé," souhlasí Fordová, "ale je tomu ve skutečnosti tak, že něco velmi elegantního, ženského a lichotivého je na kozačkách všeobecně. Neznamená to ale, že obuv bez podpatku je zcela mimo."

Ehrlichová říká, že jezdecké holínky doplňuje se skoro všemi prvky svého šatníku, včetně oblíbených dlouhých vlněných tubových sukní. To ale platí pro ni a ne pro každého.

"Každý styl nebude pro každou ženu. Skutečně uvažuji o nakupování kozaček jako o nakupování džínsů, ale když najdete správný pár, stojí to za to," řekla Ehrlichová.

Reklama

Související témata:

Související články

Blanka Matragi: Od princezen k českým ženám

Módní návrhářka Blanka Matragi přiváží expozici mapující její celoživotní tvorbu natrvalo do Prahy. Lidé mají možnost vidět ukázky z jejích začátků až po...

Módní přehlídky bořily bariéry

O víkendu 22.- 23. října proběhla v pražském nákupním centru Europark Štěrboholy unikátní módní přehlídka, na které modely od známých značek a českých...

Výběr článků

Načítám