Hlavní obsah

Jude Law: Nechci dělat nic, do čeho nemohu jít s vášní

Charismatický britský herec, režisér, producent a zasloužilý otec šesti dětí Jude Law (48) se veze na dobré vlně. V českých kinech právě běží jeho poslední film Klícka, v němž dostal jednu z nejzajímavějších hereckých příležitostí své kariéry. Natáčecích dnů mu neubylo ani teď, v nadcházejícím roce má být k vidění hned ve třech snímcích.

Foto: Profimedia.cz

Magazínem People byl zvolen za nejvíc sexy muže světa roku 2004.

Článek

„The Nest (v české kinodistribuci Klícka) je drama o rodině a svým způsobem také milostný příběh. Zajímavým způsobem se tu ukazuje, co znamenalo být pánem domu v patriarchální společnosti a jak tradiční uspořádání rodinných vztahů ovlivňuje chování a rozhodování mužů,“ zhodnotil námět filmu odehrávajícího se koncem osmdesátých let dvacátého století Jude Law.

V postavě makléře Roryho vytvořil psychologický portrét člověka, který jako ochránce rodiny selhává. Kvůli lepším obchodním příležitostem opouští pohodlný život ve Spojených státech a stěhuje se i s rodinou do pronajatého velkolepého sídla na anglickém venkově.

Trailer k filmu KlíckaVideo: Aerofilms

Přestože jeho žena Allison (Carrie Coonová) cítí pochybnosti, udělá, co se od ní očekává a následuje manžela. Luxusní, avšak osamělé panství se jim plnohodnotným domovem nikdy nestane, ačkoli Rory svému snu uskutečnit životní obchod a vyhoupnout se do vyšších pater společenského žebříčku podřizuje vše.

Law si troufl mluvit i do scénáře, a pomohl tak utvořit vrstevnatější charakter protagonisty: „Po prvním přečtení scénáře na mě Rory působil jako nespolehlivý člověk, já se z něj rozhodl vytvořit zajímavého a svůdného, i když komplikovanějšího muže. Tak aby bylo jasné, proč ho jeho žena miluje a zůstává s ním. Chtěl jsem odhalit jeho charakter vrstvu po vrstvě, učinit jeho chování pochopitelnějším.“

Foto: Profimedia.cz

V dramatu Klícka hraje makléře, kterému se nedaří zajistit rodinné zázemí.

Esteticky precizní drama Klícka režírované Seanem Durkinem zaujalo už diváky letošního Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a nyní běží v kinech.

Hercem od dětství

Podílet se na vzniku filmu i jinak než čistě herecky, navázat dialog s režisérem a plnohodnotně se účastnit tvorby společného díla je pro Juda Lawa přirozené, učinil tak nejen v případě výše zmíněné Klícky. Profesním založením je totiž srdcař a práci se věnuje naplno. „Nechci dělat nic, do čeho nemohu jít s vášní,“ zní jeden z jeho výroků.

Nedávno si užil i kvalitní seriálové produkce - nadchnout dokázal ve stylizovaném počinu velkého italského tvůrce Paola Sorrentina Mladý papež a jeho pokračování Nový papež, které jsou k přehrání na platformě HBO Go.

Nový papež. Jude Law a John Malkovich ve Vatikánu

Film

Ačkoli se narodil do učitelské rodiny, k herectví měl od dětství blízko. Oba jeho rodiče milovali divadlo a své zaujetí dokázali synovi předat. Pro studium herectví se díky tomu rozhodl už ve dvanácti letech. V sedmnácti hereckou školu opustil a vrhl se rovnou do praxe.

Jeho cesta ke slávě nebyla nijak strmá, prošlapal si ji poctivě, ale zároveň s jistotou. Po malé roli v televizním filmu The Tailor of Gloucester si zahrál jednoho z hrdinů soap opery Families.

Foto: Profimedia.cz

Jako hlava katolické církve a komplikovaný intrikán v seriálu Nový papež.

Cílevědomého, tvůrčího a hloubavého člověka však taková práce nemohla bavit věčně, a tak se Jude Law realizoval na divadelních prknech, kde brzy získal důstojný prostor hodný jeho talentu a záhy i nominaci na prestižní Cenu Laurence Oliviera. Snad i díky ní k němu začaly přicházet větší filmové role.

Po nepříliš úspěšných snímcích devadesátých let, k nimž patří romantické drama Má mě rád, nemá mě rád či thriller Nakupování, se dočkal zajímavé herecké příležitosti v biografickém filmu Oscar Wilde. Ztvárnil tu milence slavného spisovatele, a ačkoli se na rozdíl od svého hereckého partnera Stephena Frye nedočkal žádné ceny ani nominace, posunul se v hereckém žebříčku zase o příčku výš.

Významní producenti si ho začali všímat a rolí utěšeně přibývalo. Až přišla ta, na niž čekal - Talentovaný pan Ripley (1999) a s ním i první nominace na Oscara. Lawovi se nejspíš začínal plnit sen.

Šest dětí, želva a pes

S přelomem milénia se díky Ripleymu přesunul mezi filmové hvězdy první kategorie a béčkové produkce ho definitivně přestaly zajímat. Jeho rejstřík je pestrý, vyzkoušel si snad všechny filmové žánry a role.

Hrál nejen civilní charismatické muže, ale střihl si i zabijáka (Road to Perdition), vojáka (Návrat do Cold Mountain), letce (Svět zítřka), a dokonce i robota (A. I. Umělá inteligence). Získal si fanoušky z řad diváků i filmové kritiky.

Dlouho se zdálo, že Jude Law bude patřit k nemnoha celebritám, které dokážou žít poklidným životem v trvalých partnerských svazcích. V roce 1993 se během natáčení snímku Nakupování seznámil se svou pozdější manželkou Sadie Frostovou. O čtyři roky později se vzali a k synovi ze Sadiina předchozího manželství postupně přibyly další tři děti.

Talentovaný donchuán Jude Law

Styl

Londýnský dům obývali společně se psem a želvou, Jude se stal na popud Sadie vegetariánem a v médiích se několikrát nechal slyšet, že hlavním zdrojem štěstí mu není kariéra, ale manželka a děti. Iluzi ideální rodiny zbořil až rozvod v roce 2003, po němž se slavný herec vrátil ke steakům a během následujícího roku natočil hned šest filmů, což je nejvíc za dobu jeho filmové kariéry.

Na rodinný život však nerezignoval. V roce 2009 se stal otcem počtvrté, když se mu z krátkého vztahu s modelkou Samanthou Burkeovou narodila dcera Sophia. Jeho páté dítě porodila v roce 2015 písničkářka Catherine Hardingová. Šesté dítě přišlo na svět před rokem z manželství s třiatřicetiletou psycholožkou Phillipou Coanovou.

Víte, že...

  • Jude Law dostal své jméno podle písničky Hey Jude od skupiny Beatles. Přestože se prvním jménem jmenuje David, rodiče a blízcí přátelé mu říkali Jude.
  • Za role ve filmech Návrat do Cold Mountain a Talentovaný pan Ripley získal nominace na Oscara i na cenu Zlatý glóbus. Další nominaci na Zlatý glóbus má za snímek A. I. Umělá inteligence a za seriál Mladý papež.
  • V roce 2010 navštívil Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, odkud si odvezl Cenu prezidenta.

„Je to opravdu překrásné. Jsem šťastný, že mám opět rodinu a že můžeme být spolu,“ prohlásil šestinásobný otec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám