Hlavní obsah

Jak správně skladovat nakoupené potraviny

Právo, Václav Tuček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ty nejkvalitnější potraviny potřebují být dobře uskladněny. Správné skladování může životnost potravinářských produktů několikanásobně prodloužit, špatné uchovávání může vést ke snižování výživových hodnot či dokonce k rychlému zkažení potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V krajních případech může při nevhodných skladovacích podmínkách, zejména při vysoké teplotě, dojít k rozmnožení bakterií ve výrobku. Taková potravina může být zdraví nebezpečná. Jaké hlavní zásady bychom tedy měli dodržovat, aby potraviny vydržely co nejdéle?

Už samotný nákup předurčuje, jak dlouho potraviny vydrží. Při vybalování nákupních tašek se vyplatí řídit se pokyny výrobce uvedenými na obale.

Z údajů na etiketě se mimo jiné dozvíme minimální datum trvanlivosti, u rychleji se kazících výrobků datum použitelnosti. Tento údaj by měl být významným vodítkem při nákupu a vyplatí se zkontrolovat, zda zboží již není prošlé.

Etiketa prozradí také zemi, odkud výrobek pochází. Díky těmto informacím se může spotřebitel sám rozhodnout, zda dá přednost tuzemským výrobkům, nebo potravinám dovezeným ze zahraničí.

Pokud se vám nechce číst drobné písmo na obalech, můžete se orientovat například podle značky KLASA, která je udělována kvalitním potravinářským výrobkům.

Co uložit do skříňky nebo do spíže

Téměř každou domácnost lze rozdělit do několika skladovacích zón. Každá je něčím specifická a vhodná pro jiné druhy potravin. Jedná se o suchou, chladnou, chlazenou a mrazicí zónu.

Suchá zóna znamená, že je v místnosti přibližně 18 až 20 °C s velmi nízkou relativní vlhkostí. Může se jednat třeba o regály v kuchyni, suché kuchyňské skříňky nebo o dobře větranou spíž.

Místo zde najdou například čaje, káva, mouka, cereálie, obilniny, těstoviny, suché luštěniny, ořechy, konzervy, sůl, koření, olej, ocet, čokoláda a sušenky, chléb a jiné pečivo.

Také používání vhodných obalů během uskladnění je velmi důležité. Ponechání pečiva v mikrotenových sáčcích jenom zkrátí dobu, po kterou je chutné – bez prodyšného obalu je navíc náchylnější k plesnivění.

Proto je lepší zvolit bavlněnou nebo lněnou utěrku a chléb skladovat řeznou stranou k této podložce. Rovněž není dobré skladovat vedle sebe výrazně aromatické potraviny a produkty, které naopak pachy vstřebávají.

Například čaje, které ochotně pachy z okolí přejímají, není vhodné umisťovat vedle výrazného česneku nebo cibule. Možnost načichnutí sníží uzavíratelné či vakuové dózy, které chrání aroma potravin.

Dobrý sklep je k nezaplacení

Další zónou je takzvaná chladná zóna. Zde se teplota stabilně pohybuje kolem 12 °C a relativní vlhkost vzduchu je o něco vyšší než v suchých skladech. V praxi se může jednat o dobře větraný sklep.

Chladná zóna je vhodná pro skladování ovoce, zeleniny nebo brambor. Teplota zde by měla být stálá, potravinám velké teplotní výkyvy škodí. Při kolísání teplot totiž kondenzuje na povrchu potravin voda a tím se vytvářejí ideální podmínky pro množení mikroorganismů.

Zároveň je nutné se přesvědčit o tom, zda se do sklepa nemůže dostat hmyz nebo hlodavci, kteří by mohli potraviny kontaminovat.

Sklep je ideálním uskladňovacím místem také pro balené nápoje, a to ať už se jedná o limonády, mošt, pivo, nebo o víno, kterým škodí přímé světlo a především teplotní výkyvy. Ačkoli je v běžné obchodní síti nacházíme často v pokojové teplotě, pro delší skladování je takové prostředí nevhodné. Speciálně nefiltrovaná a nepasterovaná piva jsou na vyšší teploty velmi citlivá.

Co do ledničky patří a co nikoli

Chlazenou zónou se myslí chladnička. Teplota by se zde měla pohybovat v rozmezí 0 až 5 °C, maximálně 8 °C. Můžeme zde uchovávat maso, čerstvé mléko a mléčné výrobky, vejce a také načaté nespotřebované potraviny a pokrmy, například otevřená dochucovadla. Mnoho spotřebitelů automaticky vkládá do chladničky veškerou zeleninu či ovoce. Tento postup však není správný.

Některým druhům ovoce totiž nadměrný chlad škodí. Jedná se mimo jiné o exotické plody, jako je třeba mango, papája, ananas nebo banán, citrusy, a o zeleninu, která obsahuje velké množství vody, například okurky nebo rajčata. Rovněž nevhodná je chladnička pro lilky a brambory.

Odborníci doporučují pořízení spíše větší lednice, v přeplněné chladničce totiž nedochází k dostatečné cirkulaci chladného vzduchu a prostor lednice se tedy ani dostatečně neochlazuje.

Ledničky s ventilátorem zaručují stejně vysokou teplotu v celém prostoru, u ostatních je třeba přemýšlet i nad umístěním konkrétních potravin. Pro zeleninu jsou určeny spodní zeleninové přihrádky, které jí poskytují optimální vlhkost i teplotu. Polička přímo nad ní je obvykle nejchladnějším místem lednice, proto by se zde měly skladovat citlivé potraviny jako maso, uzeniny nebo ryby.

O úroveň výše je místo pro mléko a mléčné výrobky. Horní police v chladničce je vystavena nejvyšší teplotě. Zde se doporučuje ukládat produkty, které nepotřebují takové chlazení nebo které musí být roztíratelné: například máslo, rostlinné tuky, majonézy nebo kečup.

Zmrazené potraviny do roka zkonzumujte

Nejchladnější zónou pro skladování je mraznička. Teplota v ní klesá až na –24 °C a uchovává se zde mražená zelenina, ovoce, maso, zmrzlina a jiné zmrazené produkty. Jednotlivé druhy potravin je vhodné uchovávat v oddělených zásuvkách, pro maso a ryby by měla být vyhrazena spodní zásuvka.

Potraviny v mrazáku rozhodně nemají nekonečnou lhůtu trvanlivosti, proto doporučujeme pro lepší přehled označit obaly daty zamrazení.

Skladování ve zmrazeném stavu by nemělo přesáhnout jeden rok. U zmrazených balených potravin je datum minimální trvanlivosti vyznačeno na obale výrobcem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám