Hlavní obsah

Jak souvisí jméno s bydlením

Novinky, zun

Kolik žije v Česku Marií, Jan, Jirků či Honzů? A Jak řeší nositelé těchto jmen své bydlení? Marušek u nás je asi 330 tisíc, dívek a žen se jménem Jana pak 275 tisíc a nositelek jména Eva tu žije 160 tisíc. U mužů pak vedou Jirkové (více než 319 tisíc), následují Janové (téměř 294 tisíc) a Petrové (přibližně 271 tisíc).

Foto: Profimedia.cz

Maruška a Jiříček zřejmě probírají svůj budoucí život.

Článek

Vyplývá to z informací Hypoteční banky, která podle svých statistik vytvořila novou typologii nejčetnějších českých jmen: nikoliv podle jejich významu nebo slavných nositelů, ale podle toho, jaké bydlení si pořizují.

Marie našly zálibu v rodinných domcích

Učenlivá, inteligentní, citlivá a zároveň rázná Marie vede na plné čáře – tedy co se oblíbenosti tohoto jména týče. Své prvenství obhajuje i v oblasti bydlení. Podle údajů banky si ze všech dalších ženských jmen v první desítce nejvíce pořizuje rodinný dům. Půjčuje si však nejmenší průměrnou částku (1,162 mil. Kč) a splácí nejkratší dobu (něco málo přes 18 let).

Oproti tomu Anna, esence ženskosti a obětavá a milující matka a žena, si na sny o vlastním domku se zahradou příliš nepotrpí – a pokud ano, koupí si ho už hotový, protože do stavění se rozhodně nehrne. Téměř polovina (46 %) Aniček navíc upřednostňuje pořízení bytu. Na tom ale nešetří, o čemž svědčí i fakt, že si z celé první desítky půjčují nejvíce (průměrně 1,555 mil. Kč).

Neústupná a stálá Věra staví ze všech jmen nejčastěji a romantická Lucie s neklidnou duší zase volí nejdelší dobu splatnosti – průměrně 25,5 let. Chce totiž měsíčně splácet co nejmenší částku, aby mohla zbytek investovat do své největší záliby: cestování.

Martinové i Janové dávají přednost bytu

Z nejoblíbenějších mužských jmen do bydlení nejvíce investuje přímý, podnikavý a inteligentní Martin. Tedy minimálně si půjčuje nejvyšší sumu – 1,563 mil. Kč. Zároveň odmítá plýtvat svým časem a energií při stavbě domu, a tak si nemovitost většinou kupuje, podobně jako spravedlivý a cílevědomý Jan. Oba dva také velmi často volí byt místo domu. Martin zároveň z celé desítky splácí hypoteční úvěr nejdéle (téměř 24 let).

Jeho protipólem je odvážný, společenský a osobitý Josef. Jeho heslo zní: „Když nemovitost, tak jedině postavenou podle svého!“ Je tedy logické, že ze všech mužů nejvíce investuje do pořízení domu. Podobně jako citově založený Pavel nebo hravý a citlivý Jaroslav. Josef zároveň volí nejkratší dobu splácení (20,5 roku). Nejméně peněz na bydlení si půjčuje přizpůsobivý František (1,278 mil. Kč).

Dvořákovi nejraději staví

Jak jsou na tom lidé podle příjmení? Nejčastější české příjmení  – Novákovi  – v první desítce ničím nevyniká, následující Dvořákovi jsou na tom jinak. Podle bankovních statistik nejraději staví a místo bytu rozhodně upřednostňují dům. A také co nejkratší dobu splatnosti úvěru (21,5 roku).

Pana Veselého/paní Veselou naopak stavba domu moc neláká a celkem ochotně si pořizují byt. Ovšem půjčují si na něj jen 1,387 mil. Kč, což je nejméně z celé vítězné desítky. Rozdíl mezi jejich hypotékou a hypotékou pana a paní Kučerových je větší než čtvrt miliónu korun.

Horákovi stejně jako Dvořákovi preferují bydlení v rodinném domě. Úvěr na bydlení pak nejdéle splácí pan a paní Němcovi (téměř 23 let).

Reklama

Související články

Jak vznikla naše příjmení a co znamenají

Jméno a přímení si člověk nevybírá, jedno mu vybírají rodiče, druhé po rodičích zdědí. Ne vždy ale tomu tak bylo. Historie příjmení je poměrně krátká. Jak...

Výběr článků

Načítám