Hlavní obsah

Augustýnů je v Česku jen osm, ale v kalendáři jsou. Matyášové mají smůlu

Novinky, Andrea Zunová

Víte, kolik žije v České republice Augustýnů, Apolenek, Věnceslavů, Ambrožů, či Hed? Na to, že Česko čítá na deset miliónů obyvatel, je to jen pomyslná kapka v moři. Přesto se tato a ještě další jména, která jsou co do četnosti již za zenitem, stále objevují v kalendáři, zatímco nová, třeba Matyáš, v něm místo nemají.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Osm českých Augustýnů slaví jmeniny 28. srpna.

Článek

Vítězstvím v pomyslném žebříčku minimálně používaných jmen se pyšní již zmiňovaný Augustýn. Jak vyplývá ze statistiky Ministerstva vnitra, nositelů tohoto jména u nás žije jen 8. Následují Bonifácové (19), Apoleny (27), Havlové (28) a Saskie (39). Je jich sice málo, ale snadno jejich jména můžeme nalézt v kalendáři a popřát jim k svátku. Naopak smůlu například mají Matyášové, ačkoli jich v ČR žije 6011, Tobiášové (1036), Sofie (998) a další.

Český kalendář obsahuje na 370 jmen. Figuruje v něm 19 státních a ostatních svátků a významných dnů a ne u každého je svátkové jméno. Naproti tomu u některých datům je hned několik jmen - např. 2. října slaví svátek dohromady Olívie, Oliver a Galina.

Ale přibývá lidí, kteří své jméno vytištěné nenajdou. A naopak objevuje se v něm ještě nejméně 20 jmen, která  už mají minimum nositelů.

Málo používaná jména
Augustýn8
Bonifác19
Apolena27
Havel28
Saskie39
Ambrož60
Věnceslav60
Sáva67
Zoe79
Zikmund86
Soběslav86
Heda140
Vavřinec152
Naděžda155
Jeroným187
Slavěna245
Vendelín258
Klement270
Pravoslav270
Kazimír280
Heřman293
Felix341
Slavoj365
Hanuš398
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Proč se jména v kalendáři nemění?

Proč jména v kalendáři nejdou s dobou, či se neaktualizují, vysvětluje tiskový mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka tak, že není nikdo, kdo by se tím zabýval. Podle něj v socialismu a ještě na začátku devadesátých let existovala komise, která měla za úkol určit, jaká jména se v kalendáři objeví a kdy. Komise však byla zrušena a nyní záleží jen na výrobcích kalendářů, zda se rozhodnou pro změnu.

Před revolucí v roce 1989 docházelo v souvislosti se zadáváním jmen do kalendáře i ke kuriózním situacím. Zakázku přepracovat kalendář dostal svého času i vedoucí katedry na DAMU Miroslav Česal. A podle vzpomínek svého bývalého kolegy ho přepracoval po svém. U některých jmen se rozhodoval např. podle sympatií k jejich nositelům.

Změna na obzoru?

Po mnoha letech se už možná změny přece jen dočkáme. Rodiče Tobiášů, kterých je v ČR 1767, a dalších dětí, které nemají to štěstí a nemohou si na své jméno ukázat prstem v kalendáři, volají po proměně kalendářů podle posledních pojmenovacích trendů. A chtějí jednat s jejich výrobci.

Některá jména by z nich tedy mohla zmizet a být nahrazena novými. Stejně jako už dříve Konstantin či Heliodor.

Zřejmě se však ještě rozproudí o jménech, která by byla adepty na vypadnutí, diskuse. Podle slov archiváře a autora knihy "Po kom se jmenujeme" Václava Rameše pro ČT jsou jména jako např. Bořivoj či Bonifác "už trochu vzdálena té současnosti, ale jsou jistě používána v rodinách s nějakou tradicí".

Vedou stále klasická jména. Mezi nejoblíbenější jména stále patří Jan, Jiří, Marie, Anna, Eva  či Josef .

Nejčastěji používaná jména
Marie316 303
Eva160 317
Hana150 573
Anna148 688
Jiří315 369
Jan295 627
Petr272 837
Josef249 922
Zdroj Ministerstvo vnitra

Netypická jména jsou v módě

Při výběru jména pro očekávaného potomka se ale stále více rodičů odchyluje od zavedených zvyklostí a vybírá si jména nekalendářová.

Maminka Johana a Luisy, Andrea Čapková říká, že ačkoli jména jejích dětí nejsou nijak zvláštní, v kalendáři chybí. Johan tedy svůj svátek slaví na Jana v červnu a Luisa na Ludvíka v srpnu.

"Datum svátku jsme vybírali podle podobnosti jmen. Mužská podoba Luisy je Luis a to je v češtině Ludvík. Ovšem k svátku naší malé přeje jen rodina, protože opravdu nikdo nemůže tušit, že Luisa je Ludvík," říká s nadsázkou Andrea Čapková. Proč však není v kalendáři jméno Johan, jeho maminka moc nechápe. "Jana i Johanka tam uvedeny jsou, Jan také, ovšem Johan má smůlu," říká.

Rodiče Hana a Ondřej Hrazdirovi si pro svého druhého potomka - dceru - vybrali jméno Meda. Sice neobvyklé, ne však neznámé. Zřejmě nejvíce ho proslavila sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková.

Překvapení Hrazdirovi zažili již v porodnici. "Nejdřív manželovi tvrdili, že musíme mít nějaké povolení a přemlouvali nás, ať si vybereme jiné, tedy běžnější jméno. Manžel neustoupil a Medu nám nakonec uznali," říká Hana Hrazdirová. Na matrice sice také nebyli  výběrem jména nadšeni, ale nakonec ho ke spokojenosti všech zapsali. Meda samozřejmě v kalendáři také není, a tak si její rodiče, jako mnoho jiných, museli vypomoci nalezením podobného jména, které v něm zaneseno je. Meda tedy slaví svátek na Medarda.

Anketa

Měly by se podle vás kalendáře změnit, aby se v nich objevila nová jména?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
Celkem hlasovalo 10949 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám