Hlavní obsah

Jak si poradit s dehydratovanou a vysušenou pokožkou

Kombinace nízkých teplot a suchého vzduchu v uzavřených prostorách způsobuje, že je naše pokožka dehydratovaná a působí vysušeným dojmem. Poradíme vám, jak se o takto poškozenou pokožku starat a jak jí dodat potřebnou hydrataci a pružnost.

Foto: Profimedia.cz

Pokožka v zimě může být velmi suchá a dehydratovaná.

Článek

Hydrataci pokožky kromě chladného počasí a nedostatečného pitného režimu ovlivňuje i stárnutí.

Jak stárneme, naše tělo přestane vytvářet dobře fungující lipidy, kvůli čemuž dochází k narušení kožní bariéry a hydratace se již v pokožce není schopna udržet.

I z tohoto důvodu začne být vnější vrstva kůže tenčí a křehčí a je tak náchylnější k prasklinám a podráždění. Problém následně i zesiluje ztráta kolagenu a glykosaminoglykanů, jako je kyselina hyaluronová.

Jak pečovat o dehydratovanou pokožku?

Na první pohled se zdá, že řešení je jednoduché. Stačí dodat pokožce hydrataci a je po problému. Bohužel tak jednoduché to ale není. Ne všechny hydratační přípravky dostupné na trhu jsou skutečně účinné, a ne všechny působí stejně.

Dermatologové proto doporučují zvolit produkty, které mají vyšší koncentraci olejů a jsou tedy o něco hutnější než klasická tělová mléka. Přestože se takové přípravky hůře nanášejí, dehydratované pokožce mnohem více pomáhají.

V mnoha ohledech jsou tedy účinnější i tělové krémy, které dokážou pokožce dodat nejvíce vlhkosti. Pozor by si ale měli dát lidé s přecitlivělou pokožkou, jelikož tyto krémy často obsahují i konzervační látky, které v důsledku nepřítomnosti vody pomáhají snižovat přemnožení mikrobů.

Bohužel tyto látky zároveň mohou být i potencionálními alergeny či dráždivými látkami. Pokud tedy máte citlivou pokožku, pak je někdy lepší použít olej nebo mast, ve kterých nejsou konzervační látky.

Foto: archív firem

Péče o tělo v zimě

Foto: La Roche-Posay Lipikar Baume AP+M - pečující tělový balzám pro suchou až atopickou pokožku, který obnovuje rovnováhu kožního mikrobiomu, Notino 426 Kč; Almara Soap Tělový olej Perfect body - obohacen o hroznový a konopný olej, které pokožku hydratují, vyživují a zvláčňují, biooo.cz 629 Kč; Manufaktura - Extra jemné regenerační tělové mléko Mrtvé moře - se solí z Mrtvého moře, ovesným výtažkem, ceramidy a mandlovým olejem pro intenzivní regeneraci, hydrataci a ochranu, 249 Kč; comfort zone Sacred Nature výživné tělové máslo - čistě přírodní. Zajišťuje hloubkovou hydrataci, výživu a viditelně zlepšuje elasticitu pokožky, 1520 Kč; Uriage Eau Thermale Unctuous Body Balm - hydratační tělový balzám pro suchou a citlivou pokožku, 369 Kč; AMAZINC! Tělový olej - kombinuje mandlový a olivový olej, levanduli a vitamin E, biooo.cz 578 Kč

Výborné aktivní látky

Mezi aktivní látky, které pomáhají s lepší hydratací pokožky, se řadí ceramidy, lipidy, kyselina hyaluronová, měďnaté peptidy či ovesné vločky.

Ceramidy zesilují funkci bariéry pokožky a mnozí odborníci je přirovnávají k maltě u cihlové zdi, kdy plní spojovací funkci a drží kožní buňky pohromadě. Zároveň pomáhají nahradit případné defekty kožní bariéry.

Ceramidy chrání pokožku před dehydratací. Zmírňují tak její stárnutí a poškození

Styl

Lipidy jsou další klíčovou složkou, která pomáhá úplně všem typům pokožky. Ovesná kaše pak často plní protizánětlivou složku a pomáhá zklidňovat pokožku.

Kyselina hyaluronová je jedním z glykosaminoglykanů, které pomáhají zadržovat vodu na povrchu pokožky a kterých ubývá vlivem stárnutí. I z tohoto důvodu ji obsahuje celá řada přípravků pro stárnoucí pleť.

Proč jsou kosmetické přípravky s kyselinou hyaluronovou tak oblíbené

Styl

K tomu, aby se vlhkost dostala ale i hluboko do pokožky, je pak kromě kyseliny hyaluronové důležité dodat pleti i peptidy mědi. Jedná se o menší molekuly, než má kyselina hyaluronová, tudíž i lépe pronikají do kůže.

Pozor si naopak dejte na parfemaci. Může být sice lákavé použít krásně voňavou péči na tělo, ale tento opojný pocit může následně snadno zhatit podrážděná a svědící pokožka.

Pozor na dlouhé horké sprchy

I když bývá horká sprcha velmi uklidňující, více jak desetiminutový proces pokožku silně dehydratuje.

Po sprše pak nikdy pokožku ručníkem nedrhněte úplně do sucha, výživnou hydratační péči nanášejte ještě na trošku vlhkou pokožku.

Foto: archív firem

Sprchové gely, které pokožku nevysuší, naopak jí dodají výživu a hydrataci

Foto: Eucerin Dry Skin Urea sprchový gel pro obnovu kožní bariéry, Notino 515 Kč; La Roche-Posay Lipikar Huile AP+ zvláčňující relipidační mycí olej proti podráždění, Notino 318 Kč; Nivea Naturally Good Cotton sprchový gel čistí pokožku a zároveň zajišťuje její hydrataci, 139 Kč; Nature Box Coconut osvěžující sprchový gel s hydratačním účinkem, 99 Kč; Ziaja Natural Olive sprchový gel s výtažkem z oliv, 103 Kč; Yves Rocher Koncentrovaný sprchový gel Oliva, 119 Kč

Svědící pokožku neškrábejte!

Podobně jako u ekzému může silně dehydratovaná pokožka svědit a být podrážděná. Snažte se odolat pokušení poškrábat se, protože problém by se pak mohl ještě zhoršit.

Co všechno může stát za svěděním kůže

Zdraví

Pokud získáte pocit, že na vaši dehydratovanou pokožku nic nepomáhá, navštivte raději dermatologa.

Někdy může za dehydratovanou pokožkou stát i jiný zdravotní problém a není tak radno ani tuto možnost podceňovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám