Hlavní obsah

Jak se namalovat výrazně červenou rtěnkou

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne červená rtěnka, mnoho lidí si téměř okamžitě představí takové ikony, jako byla Marilyn Monroe nebo Elizabeth Taylorová. „Pro některé ženy je to nekonečný symbol krásy a moci,“ říká Poppy Kingová, zakladatelka značky Lipstick Queen.

Foto: Profimedia.cz

Brunetám sluší rtěnky s růžovým základem.

Článek

Většina žen má ovšem zažitý mýtus, že jim rudé rty tak akorát zvýrazní zažloutlé zuby, rty budou vypadat ještě užší, než ve skutečnosti jsou a že skvrny od rtěnky zůstanou na všem, čeho se jen letmo dotknou. To je ale škoda. Červená totiž sluší všem.

Správný odstín

První je na místě vyvrátit mýtus o žlutých zubech. Při výběru rtěnky jde totiž v podstatě o metodu pokus omyl. Váže se k tomu ale i několik osvědčených pravidel. Například to, že blondýny vypadají lépe v modrém základu v oranžových rtěnkách, tmavší pleti zase sluší růžový základ.

Běžně se barvy zkouší na hřbetu ruky. Poppy Kingová pro Daily Mail ale doporučuje barvu vyzkoušet na vnitřní straně ukazováčku, kde je tón pleti nejpodobnější barvě rtů. Je také důležité výrobek podrobit řádnému zkoumání, pod denním i umělým světlem.

„Pokud je to možné, požádejte o vzorky. I když vám někdo rtěnku profesionálně namaluje, v jiném, například denním světle se vám nemusí líbit,“ radí make-up artistka celebrit Justine Jenkinsová.

Pokud se rozhodnete pro rtěnku na bázi oranžové, je možné, že žluté pigmenty v barvě zvýrazní zažloutlost zubů, která na první pohled nemusí být skoro vůbec viditelná. Nicméně Justine říká, že většina červených rtěnek obsahuje hodně modrých pigmentů, díky kterým zuby vypadají bělejší, což je řešení problému. Stačí jen najít správný odstín.

Tip: Pro ještě bělejší chrup překryjte rtěnku leskem na rty s nádechem modré, nebo modrými či fialovými třpytkami.

Foto: Archiv firem

Rtěnka s gelovou texturou, odstín Bright Red, 296 Kč, Topshop. 2. The One 5v1 Colour Stylist Intense, 199 Kč, Oriflame. 3. Lesk a rtěnka na rty Addict Fluid Stick odstín Frisson, Dior, 768 Kč. 4. Vysoce hydratační rtěnka odstín Tangerine, 149 Kč, Yves Roc

Tenké rty

Jasně barevná rtěnka může rty zvýraznit, říkají expertky přes make-up a vyvracejí tak tvrzení, že výrazné rty se po namalování ještě zmenší. Radí nanést doprostřed rtů blyštivý lesk, který vytváří 3D efekt a iluzi plnosti.

Pozor ale na barvu. Čím je člověk starší, barva jeho pleti se proměňuje, tudíž se může stát, že ženám postupem času přestane oblíbený odstín rtěnky vyhovovat. Pozor také na drobné vrásky okolo rtů, kam mají tekutější rtěnky tendenci se rozpíjet. Na co by ale žena v každém věku před aplikací rtěnky neměla zapomenout, je rty nejprve orámovat tužkou na rty v nepatrně tmavším odstínu, než jsou vaše rty.

Oblíbeným trikem vizážistek je takovou tužkou vymalovat celé rty a pak teprve nanést rtěnku. Trik je v tom, že když se rtěnka slíbá, na rtech stále zůstane nejen konturka, ale i barva.

Foto: Archiv firem

1. Rouge Edition Velvet, Bourjois, 239 Kč. 2. Intenzivní rtěnka s dlouhodobou výdrží navržený Kate Moss odstín 36, Rimmel, 129 Kč. 3. Hydratační rtěnka Lip Seduction odstín 8, Dermacol, 284 Kč. 4. Dlouhotrvající barva na rty, Long Lasting Lip Colour odstí

Matná nebo lesklá

Matné rtěnky byly v posledních dvou letech velkým trendem, jejich inovace ale překvapila, protože rty nevysušují tolik jako dříve. Přesto ale ženy se rty se sklonem k vysušování tyto rtěnky příliš v lásce nemají. Nevyhovují zkrátka všem.

Lesklé rtěnky obsahují více oleje, tudíž se více rozpíjí i obtiskávají. Tak dlouho jako matné rtěnky často nevydrží, musí se často domalovávat, ale rty dostatečně hydratují.

Odbornice radí, pokud si žena není jista nákupem, aby zvolila nejprve tónovací balzám, nebo zabarvený lesk na rty. „Jsem velký fanda rtěnek na rty v tužce, intenzitu barvy si každý může zvolit sám a skvěle se s nimi manipuluje,“ říká Justine.

Foto: Archiv firem

1. Tužka na rty Irrestible Sexy, Avon, 199 Kč. 2. Rtěnka v tužce Lip Stix All Fired Up, 119 Kč, Avon. 3. Barva na rty, Chubby Stick odstín Chunky Cherry, Clinique, 412 Kč. 4. Rtěnka a tvářenka v jednom odstín Red Shoes, Topshop, 315 Kč.

Jak připravit rty

Nejdříve rty přejeďte kartáčkem na zuby, nebo použijte speciální peeling či scrub. Odstraníte tak odumřelé buňky. Použijte primer, který se běžně používá spíše pod make-up. Pokud nemáte speciálně ten na rty, použijte běžný podklad pod make-up. Rty krásně vyhladí a prodlouží se životnost jak kontury, tak i rtěnky. Také sjednocuje tón rtů.

Poté rty orámujte tužkou na rty a vymalujte rtěnkou. Rty obtiskněte do papírového kapesníčku a ještě jednou vymalujte barvou. Opakujte tak dlouho, dokud pro vás barva nebude žádoucí.

Foto: Archiv firem

1. Tekutá rtěnka odstín Le Beau Monde, 249 Kč, H&M. 2. a 3. Duální barva na rty Lip Ombre, Topshop, 333 Kč. 4. Paletka na rty The One Lip Palette, Oriflame, 249 Kč.

Do pusy si dejte ukazováček tak, aby rty vytvořily písmeno O a stiskněte se zavřenými rty. Obtisk tak zůstane na prstu a ne na zubech. Pro ještě přesnější kontury použijte korektor či make-up a rty obtáhněte, abyste zvýraznila barvu.

Co se zbytkem make-upu? Odbornice radí nechat všechnu pozornost na ústech a zbytek líčení nechat spíše přirozeně. Postačí sjednotit pleť kvalitním make-upem a namalovat řasenku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám