Hlavní obsah

Jak chránit vlasy před ničivými účinky slunce, soli a chloru

Novinky, Dana Sokolová

Letní období je pro vlasy vůbec největší zatěžkávací zkouškou z celého roku. Kombinace slunce, slané vody a chloru totiž dokáže velmi snadno i ze sebekrásnějších vlasů učinit nepoddajnou a vysušenou kštici bez lesku a síly.

Foto: Profimedia.cz

Vlasy v létě velmi trpí.

Článek

„Pobyt na slunci a dlouhodobé vystavení vysokým teplotám způsobují zvýšenou lámavost vlasů a třepení konečků. Tím, že se narušuje povrchová vrstva vlasového vlákna, tzv. kutikula, jsou vlasy křehčí, sušší, více se lámou a vypadávají. UVA záření proniká dokonce ještě hlouběji, až k vlasové cibulce, což už představuje zásah do genetické úrovně, pokud je vlas ve fázi růstu,“ vysvětluje Renáta Gacká, kadeřnická expertka z profesionální vlasové kosmetiky Nouvelle.

Když k tomu všemu ještě přidáte působení soli a chloru, pak je jasné, že to nevěstí nic dobrého.

Mnohem více pak na tyto negativní vnější vlivy reagují odbarvené a barvené vlasy. „Přičemž u blondýnek dochází k rychlejšímu ´dredovatění´ a cuchání než u tmavovlásek. Černovlásky mají zase větší problém s výrazným šisováním barvy,” varuje tricholožka pražského vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair Lenka Kašpaříková.

Vlasy si samy poradit nedokážou

Přestože vlasy mají stejně jako pokožka přirozené obranné mechanismy proti ultrafialovému záření, při nadměrném slunění a v kombinaci se solí a chlorem si poradit neumějí.

Proto vždy, když budete chytat bronz, schovejte hlavu alespoň do polostínu nebo si vezměte klobouk, případně ji přikryjte ručníkem. Při stylingu buďte maximálně opatrné. Vlasy pokud možno nefénujte horkým vzduchem, kartáčujte je s citem a šetrní buďte i při použití nejrůznějších vlasových gumiček a spon.

Dobře dokážou vlasy ochránit i speciální vlasové přípravky s UV filtry. Jejich předností je, že mnohé z nich zvládnou také vymývat chlor, slanou vodu, prach a další nečistoty, vlasy navíc intenzivně regenerují a posilují.

Zároveň některé z nich chrání i vlasovou pokožku, která v létě trpí úplně stejně jako pokožka na jiných částech těla. I jí hrozí spálení a následná hrozba vzniku rakoviny kůže.

Foto: archív firem

Péče o vlasy v létě

Foto: L’Oréal Professionnel Serie Expert Solar Sublime – sprej pro vlasy namáhané sluncem, Notino 469 Kč; Kérastase Soleil Huile Sirène – hydratační dvoufázová olejová mlha pro plážový efekt, Notino 819 Kč; Schwarzkopf Professional BC Bonacure Sun Protect – ochranný šampon na vlasy a tělo, 296 Kč; Wella Professionals Invigo Sun – hydratační kondicionér pro vlasy namáhané sluncem, 320 Kč; Sisley Protective Hair Fluid – ochranný sprej na vlasy tvoří ochranný film, který chrání vlasy před škodlivými účinky slunce, moře a vody v bazénu. Fann 1640 Kč; TIGI Bed Head Beach Freak – hydratační sprej pro snadné rozčesání vlasů, 182 Kč; Dermacol Stylingový ochranný sprej s mořskou solí na vlasy, s UV filtry, 149 Kč

Mimo to je vhodné dopřávat vlasům během celého léta pravidelně speciální kúry v podobě masek, zábalů a kondicionéru, aby byla povrchová struktura vlasu chráněna.

Foto: archív firem

Vlasové masky

Foto: Manufaktura Intenzivní meruňková regenerační, vyživující & zpevňující vlasová maska, krásně voní a vlasy nádherně uhlazuje, 239 Kč; OWAY Sun vlasová maska – pro vlasy vystavené slunci, moři a chlorované vodě, 837 Kč; Garnier Fructis Aloe Vera Hair Food – hydratační maska pro normální až suché vlasy, 180 Kč; Syoss Pure Smooth – vyživující maska pro hladké a zářivé vlasy, 99 Kč; Matis Shimmering Dry Oil – obsahuje osm aktivních olejů a měděné mikročástečky, pomocí nichž nejen vyživuje, ale i propůjčí pokožce i vlasům božsky třpytivý půvab. Fann 584 Kč

Přes léto také omezte obvyklé zkrášlovací procedury na bázi chemického barvení či zesvětlování, které by už tak těžce zkoušeným vlasům mohly zasadit příslovečnou poslední ránu.

Místo klasické permanentní barvy si s nadcházejícím létem dopřejte třeba různě barevné přelivy. Snadno se smývají a nezasahují do vnitřní struktury vlasu, proto se nemusíte obávat jejich poškození a zhoršené kvality.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám