Hlavní obsah

Holky z plakátu Věcí veřejných už spolu nemluví

Právo, Karolina Brožová

„Kluky pusťte k vodě, volte naše holky,“ hlásal v roce 2009 billboard tehdy neznámé strany Věci veřejné (VV), na kterém se k sobě tulily čtyři mladé ženy v plavkách. Zabral, a partaj, v níž dostávaly na české poměry nezvykle velký prostor ženy, se navždy zapsala do historie tuzemské politiky. Tři roky v ní však s kamarádstvím Kateřiny Klasnové (38), Karolíny Peake (40), Kristýny Kočí (31) a Lenky Andrýsové (31) udělaly své. Děvčata z plakátu by si teď stěží podala ruku.

Foto: Profimedia.cz

„Kluky pusťte k vodě" hlásaly političky VV v létě 2009. Samy se však v politice zrovna neosvědčily.

Článek

Kočí: manželství díky rande naslepo

„Lituji, že jsem vůbec kdy do politiky, a VV zvlášť vstoupila, měla jsem se věnovat mnohem smysluplnějším věcem. Bohužel, život není o nějakých kdyby a žádná lítost minulost nezmění,“ napsala mi v e-mailu Kočí, nyní již vdaná paní Mertlová.

Na osobní schůzku si kvůli mateřským povinnostem s půlročním synem Toníčkem čas nenašla. Chvíle, kdy nemusí skákat kolem něj, totiž věnuje své seznamovací agentuře Date2K, kterou založila po rozpuštění Sněmovny v roce 2013.

„Jsem ráda, že mám svoje soukromí, rodinu, práci a že vše, včetně chyb, které nakonec dělá každý, mohu prožívat čistě neveřejně, nikoli v přímém přenosu jako kdysi,“ hodnotí svůj život bývalá šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných.

K myšlence založit seznamovací agenturu ji přitom přivedla vlastní žalostná situace. V dubnu 2011 po neshodách s ministrem dopravy a faktickým šéfem strany Vítem Bártou odešla z VV. Pár dní nato média zveřejnila nahrávku, na které bývalému kolegovi Lukáši Víchovi vypráví o sexu a o plánech shodit vládu.

Kromě toho, že proti sobě poštvala takřka celou Sněmovnu, stala se i terčem vtipů veřejnosti a konečně i hlavní hrdinkou satirické divadelní hry „Blonďatá bestie“. Po rozchodu s tehdejším přítelem Adamem Koželou se Kočí těžko mohla seznámit s někým novým, kdo by ji předem kvůli veřejně propíraným záležitostem neodsoudil.

„Naprosto otevřeně s manželem přiznáváme, že jsme se seznámili přes seznamku. Manžel tehdy ani nevěděl, s kým vlastně na první rande jde, což nám ten začátek hodně ulehčilo. Díky tomu měl možnost poznat prostřednictvím písemné komunikace skutečně mne, a ne zkreslený mediální obraz,“ popsala Mertlová.

Foto: archív Kristýny Kočí

Po „blonďaté bestii“ není ani stopy. Kristýna Kočí – nyní Mertlová se místo o politiku zajímá už jen o syna a manžela.

Vlastní seznamku založila spolu se svým mužem Jakubem Mertlem a inspirovala se situací, kterou sama zažila. Klienti její agentury proto nemusejí nikde zveřejňovat své fotografie ani detaily ze soukromí.

„Rozjeli jsme unikátní seznamku pro náročné, kteří nechtějí nebo si ani nemohou dovolit se někde vystavovat na internetu a přejí si, aby jim vhodný protějšek vytipovali odborníci,“ popsala. Klientů má prý agentura dost, obzvlášť mezi úspěšnými lidmi.

Do politiky by se Mertlová vrátit nechtěla, ačkoli ji nadále sleduje. Své životní štěstí má prý v rodině. „Mám firmu a miminko, takže volného času opravdu moc nezbývá. Ale kdykoliv to jen jde, rádi vyrazíme s manželem a Toníkem někam do přírody, už jsme byli i na malé odpočinkové dovolené ve wellness,“ pochlubila se.

Klasnová: Soudy náš vztah upevnily

Rodinné harmonii se těší prý i Kateřina Klasnová, manželka exministra dopravy Víta Bárty, kterého většina z bývalých členů VV považuje za konstruktéra strany, ale zároveň za strůjce její zkázy. Ten až do ledna 2014 čelil soudním tahanicím kvůli obvinění z uplácení poslanců, než ho Nejvyšší soud zprostil viny. Bárta pak požadoval 23 miliónů korun jako kompenzaci za zničenou kariéru, to však nedávno Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl kvůli promlčení.

„Účelové vláčení po soudech a v médiích náš vztah upevnilo. Nejsem typ člověka, který by se v okamžiku krize hroutil nebo se kvůli překážkám k někomu obrátil zády. Naopak,“ napsala mi Klasnová.

Stejně jako Mertlová se neutrhla od péče o miminko a naše konverzace tak mohla probíhat pouze elektronicky. Na konci března se jí totiž narodila Amálka. Stejně staré děti však Klasnovou s bývalou kolegyní nesblíží. „Holky z plakátu“ ze svého života dávno odstřihla.

„S Kočí jsem se nikdy nekamarádila, bylo to pro mne naprosto nepřijatelné a hlasovala jsem proti, aby byla šéfkou klubu,“ zdůraznila.

Nejpevnější vztah měla Klasnová s Karolínou Peake, která jí dokonce v roce 2010 šla za svědka na svatbě. Obě dámy se znaly od roku 2006, kdy byly zvoleny za VV do zastupitelstva v Praze 1. V parlamentu měly dokonce dlouhou dobu i společnou kancelář. Kamarádství však skončilo poté, co na jaře 2012 Peake odešla z Věcí veřejných, založila stranu LIDEM a dál se podílela na vládě s ODS a TOP 09, zatímco VV odešly do opozičních lavic. V nich zůstaly až do rozpuštění Sněmovny v létě 2013 po aféře Petra Nečase a jeho šéfky kabinetu Jany Nagyové na Úřadu vlády.

„Co se týká Karolíny, nevadil mi její odchod z VV, ale způsob, jakým to udělala, a především to, jak se posléze chovala. Obecně si nevážím lidí, kteří vymění vlastní prospěch za přátelství a hodnoty, které veřejně hlásali. Kdo jednou selže, selže znovu. Nestojím o pseudopřátele,“ odmítla Klasnová spekulace, že by se po letech s bývalou kamarádkou znovu sblížila.

Foto: archív Kateřiny Klasnové

Manželství Kateřiny Klasnové a Víta Bárty prý soudy stmelily. Na konci března se jim narodila dcera Amálka.

Jako jediná z politického života neodešla. Dál vykonává práci zastupitelky v Praze 1, tentokrát však za uskupení Zelená pro jedničku, a věnuje se nadačnímu fondu KlaPeto.

„Je to organizace moje a paralympionika Jaroslava Petrouše. Potkali jsme se v parlamentu, když jsem pořádala seminář pro těžce zdravotně postižené,“ vysvětluje. Organizace pomáhá handicapovaným dětem, pro které každý rok pořádá výšlapy na Sněžku. Výtěžek toho letošního z konce května půjde na účet rok a půl staré Lilienky Klimkové, která se narodila bez rukou.

I když se pracovní náplň Klasnové od doby, kdy byla místopředsedkyní Sněmovny, strany a posléze šéfkou klubu VV, značně změnila, neměnila by. „Jsem moc šťastná a Amálka je navíc hodné miminko, takže mě nechává i trochu pracovat. Máme také babičku, která nám v případě potřeby Amálku hlídá,“ popsala.

Peake: Nejšťastnější doba byla ve Sněmovně

Peake naopak říká, že jí Sněmovna chybí. „Ráda bych se do politiky vrátila, kdyby prostor byl, ale zatím ho nevidím. Byla to doba, kdy jsem se ve svém aktivním pracovním životě cítila nejšťastnější a nejnaplněnější,“ řekla mi v kavárně kousek od advokátní kanceláře, ve které dnes pracuje jako právnička. Manželu Charlesovi také pomáhá s neziskovou organizací Věda žije.

Situace jejímu přání podílet se znovu na správě státu zrovna nenahrává. Rozložení moci jí totiž není po chuti. „V téhle atmosféře se mi do politiky už nechce. Je to souboj zdrojů od chvíle, kdy do politiky vstoupil Andrej Babiš (ANO) s obrovským kapitálem a vlastnictvím médií,“ myslí si Peake.

Že by založila novou stranu, také odmítá. „Já na to nejsem stvořená, abych řídila lidi v politické straně. To je pytel blech, ten musí řídit někdo velmi silný,“ podotkla a připomněla tak neslavný konec její strany LIDEM. Tu založila na jaře 2012 z části poslanců VV, kteří se chtěli nadále podílet na vládě s ODS a TOP 09, když se VV rozhodly z koalice odejít.

Strana skončila v březnu 2014, když se transformovala do strany VIZE 2014, jež se zakrátko přejmenovala na Řád národa.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake tvrdí, že se v politice cítila šťastně.

Za neslavný konec éry VV nesl podle Peake vinu především jejich faktický šéf Vít Bárta. „Je to talentovaný člověk, ale je to až za hranicí, je to určité bláznovství. Touha po moci, pocit, že spasí svět, že on je ten, který to dělá dobře. Ale obávám se, že tím hlavním cílem je moc sama o sobě,“ vysvětluje si Peake.

Přesto Věci veřejné nezatracuje a domnívá se, že strana přinesla do české politiky i leccos dobrého. „Měly velký podíl na tom, že se změnilo ovzduší v politice s ohledem na vnímání korupce a na citlivost vůči různým politickým skandálům, byť samy politické strany skandály měly a samotné VV to semlelo,“ přiznala mi.

Ze všech čtyř dam z plakátu se Peake v politické kariéře vyšvihla nejvýš, až na post ve vládě. I když se její dva synové Sebastian (15) a Theodor (12) prý dodnes z legrace mezi kamarády pyšní tím, že máma byla ministryně obrany, sama na svých osm dní v čele resortu nevzpomíná nejlépe – zejména kvůli bleskovému odvolání, proti kterému se nezvládla bránit.

Dodnes prý přemýšlí o tom, že se měla tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi (ODS) postavit.

Andrýsová: Nejlepší politik? Tatínek

Její bývalá kolegyně Lenka Andrýsová, která Peake následovala i do strany LIDEM, pracuje v poradenské a auditorské společnosti Ernst and Young.

„Pracuji v oddělení, které vyšetřuje korupci a podvody. Naše oddělení taky pomáhá vyhodnotit rizika podvodu, zejména korupce, a nastavovat opatření, která omezí prostor pro nekalé jednání. V práci mám možnost podívat se pořádně zblízka, jak se korupce odehrává, ale také jak funguje řada veřejných institucí, farmaceutických firem nebo bank,“ přiblížila mi.

V životě jí prý politika spíš pomohla. „Otevřela mi oči. Dneska vidím svět jinak a v širších souvislostech. Lépe jsem i pochopila, jak fungují média a jak se tvoří veřejné mínění,“ podotkla.

Stejně jako Peake také Andrýsové politický život schází. „Chybí mi zejména to, že nemám tolik času jako dříve na hledání řešení pro lepší Česko. Můžu se ale pořád angažovat u nás v Černotíně. Třeba jsem vytvořila výstavu fotek naší obce, které jsem doplnila o popisky z její kroniky,“ napsala mi v e-mailu. Ten zvolila jako prostředek pro komunikaci zejména kvůli svému zaměstnavateli, s nímž prý chtěla odpovědi zkonzultovat.

Foto: archív Lenky Andrýsové

Lenka Andrýsová na mnoho politiků vzpomíná v dobrém. Ten nejlepší je však podle ní její tatínek.

I přesto, že Andrýsová prošla pozicí místopředsedkyně VV v letech 2009 až 2011 nebo místopředsedkyně zahraničního výboru Sněmovny a potkala spoustu lidí, na otázku, komu v politice důvěřuje, mi řekla: „Tatínkovi a všem rodinným příslušníkům, kteří jsou v politice aktivní.“ Připomněla tak fakt, že její otec je starostou obce Černotín a mezi jejími příbuznými se najde několik komunálních zastupitelů.

Obecně jsou podle ní důvěryhodní politici napříč spektrem. „Věřím spíš vybraným jednotlivcům. I v politice jsou skvělí lidé, a to jak napravo, tak nalevo. Ale spíše než lidi raději posuzujme jejich nápady. Nápad zůstává nápadem, ale jejich nositelé se můžou měnit,“ uvedla.

I přesto se však se svými bývalými kolegyněmi nevídá. „Občas si na ně ale vzpomenu. Když jsem zjistila, že se Katce a Vítkovi narodila Amálka, měla jsem z toho radost a napsala jsem i přání. S Kristýnou jsem v kontaktu po rozpuštění Sněmovny nebyla. Se zájmem si ale přečtu nějaké rozhovory s ní o tom, jak se jí teď daří,“ uzavřela Andrýsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám