Hlavní obsah

Historie dámské a pánské módy aneb Jak během 100 let zmizela ženskost

Novinky, ema

Americký web mode.com vytvořil video, které mapuje 100 let transformace mužského a ženského odívání. Za pouhé dvě minuty a třicet sekund ukazuje to nejtypičtější z módy od roku 1915 až po současnost.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Vývoj dámské a pánské módy za posledních 100 let

Článek

Nabízíme všem stylovou procházku, která je provede historií módy od roku 1915 až po současné trendy, píše autor videa. Stopáž zachycuje nejrůznější módní styly, typické pro tehdejší éry. A to od velmi konzervativních oděvů z roku 1910 až po oblečení ovlivněné obdobím velké hospodářské krize.

Mocné kníry a kostka

V dobách, kdy žil Albert Einstein a v českém království vládl František Josef I., byly nejčastějším oděvem dlouhé šaty volného střihu až po kotníky, doplněné o klobouk, u dam z vyšších sfér například ptačím perem. Jako stylový doplněk, ale i ochrana proti větru a dešti se nosily slušivé deštníčky, mimo jiné i z hygienických důvodů také bílé rukavičky.

Muže charakterizoval mocný knír, malé brýle s nepatrnými obroučkami, pánské barety a co se týče motivů, převládaly kalhoty a kostkovaná saka.

Kultovní tanec ovlivňuje módu

V roce 1925 byl obřím trendem Charleston, tanec pojmenovaný podle města v Jižní Karolíně. A tomu se musely přizpůsobit i oděvy. Z neforemných a postavě nelichotících dlouhých šatů připomínajících halenu, se rodí šifonové šaty na špagetových ramínkách v rozličných barvách i střizích. Doplňují je dlouhé korálovité šperky, kabelky se střapci a třásněmi.

U mužů barety střídají slaměné klobouky, kníry zase dohladka oholená tvář. Začínají se objevovat saka s dvouřadým zapínáním.

Kravaty místo motýlků

Kníry se nad mužským horním rtem objevují znovu v roce 1935. Slaměné klobouky vystřídá elegantní semiš a poprvé se začínají objevovat kravaty místo motýlků. Ženy zdobí elegantní šaty s živůtky, na které se připínají brože.

Rok 1955 patří u žen k těm nejelegantnějším vůbec. Charakterizují ho splývavé peleríny a velmi ženské šaty končící pod koleny. Klobouky s širokou krempou střídá slušivý malý klobouček. Samozřejmostí jsou stále bílé rukavičky a maličké kabelky do ruky.

Muži eleganci dam nesekundují. Nosí kožené křiváky a objevují kouzlo džínsů. Polobotky mění za pohodlné plátěnky a vlasy sčesávají gelem dozadu.

S érou Madonny přichází kýčovitost

Video ukazuje i funky veselá sedmdesátá léta, pro která jsou typické barvy, z materiálů především džínovina, uvolněné střihy, šátky ve vlasech, košile s rozhalenkou.

Účes „na Jágra“ se nosí převážně v roce 1985, vepředu jej charakterizuje pečlivá ofinka, vzadu vlasy spadající klidně až po ramena. Ženy se stylizují do královny popu Madonny, čím objemnější trvalou mají, tím lépe. Začínají se objevovat masivní pozlacené šperky.

Zmizela elegance a ženskost

Po roce 2000 mizí elegance. Šaty nahrazují zvonové džíny a obyčejné topy. Závěrem videa se ukazuje rok 2015, kdy je modelka oblečena do džínů „boyfriend“ střihu, bílé košile a kožené bundy. Muž si se stylingem hlavu neláme, většinou sladí džíny s košilí.

Lze říci, že se za sto let móda opravdu velmi změnila. Od urputné elegance, vyšperkované o nejmenší detaily, jsme přešli v módní a ležérní lenost, která má k velmi ženským dobám více než daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám