Hlavní obsah

Herec Colin Firth: Být otcem není zadarmo

Právo, Jana Rovenská

Charismatický Brit Colin Firth (48) letos hraje ve čtyřech filmech a další čtyři chystá. Potom, co si zazpíval a zahrál potenciálního otce v muzikálu Mamma Mia!, se představuje v režisérském debutu Helen Huntové Konečně spolu.

Foto: Profimedia.cz

Herec Colin Firth patří v současné době mezi nejvytíženější herce.

Článek

Hraje zde romantického hrdinu, kterého si v nejrůznějších podobách zahrál už bezpočetkrát. „Líbil se mi příběh ze současného života, ve kterém se potkají dva lidé ve středním věku a ne zrovna v ideální situaci. Hlavně mě ale lákala spolupráce s Helen Huntovou. Velice ji obdivuji jako herečku. A mít vedle sebe výbornou herečku znamená polovinu úspěchu, protože pak jednáte spontánně a hraní jde samo. Po filmu Konečně spolu ji obdivuji i jako režisérku. Bylo úžasné sledovat, jak bravurně zvládla obě role,“ přiznává Colin.

Jeho Frank je typicky anglický. „Angličané si totiž vsugerovali, že musí být za každou cenu zdvořilí. Když se pak ale opravdu rozčílí, jsou až hysteričtí. Frank se jde vždy rázně projít, já se například začnu šíleně smát.“

Miluje filmy, jež řeší vztahy mezi rodiči a dětmi

Firth má rád filmy, kde se nějakým způsobem řeší vztahy mezi lidmi, hlavně pak mezi rodiči a dětmi. „Vždycky se v nich i teď jako trojnásobný táta něčemu přiučím. Sám jsem neměl jednoduchý vztah s vlastním otcem. Oba jsme trpěli tím, že byl příliš odměřený, neuměl dát najevo, co cítí. Znovu to prožívám ve svém dalším snímku Kdy jsi naposledy viděl svého otce. Ukazuje, jak je láska mezi otcem a synem často těžce vydobytá. Díky němu jsem si znovu uvědomil, že být otcem není zadarmo a že při výchově musím být velice opatrný. Chci si být jistý, že lidem kolem sebe neublížím,“ vysvětluje.

Přiznává, že vychovávat ho ale nebylo jednoduché. „Byl jsem nejstarší ze tří dětí a určitě jsem našim dával dost zabrat,“ vzpomíná Colin.

Narodil se v anglickém Hampshiru, jeho otec Colin byl profesor historie a matka Shirley učitelka náboženství. Své první roky s nimi prožil v Nigérii, kde působili jako metodističtí misionáři už i jeho prarodiče. Afrika a anglický původ ovlivnily jeho povahu. „Na jedné straně jsem ohnivý a výbušný, na druhé britsky rezervovaný,“ říká o sobě. Když se pak v pěti letech vrátil zpět do Anglie, chodil do školy ve Winchestru, kde dostal svou první hereckou příležitost ve vánočním představení Jack Frost.

Už jako teenager věděl, že bude hercem

 „Herectví mi dalo prostor, který jsem potřeboval. Naši ale mou zálibu nijak nepodporovali. Vzpomínám si, jak jsme se jednou dívali na televizi a maminka řekla: Vidíš všechny ty lidi? Jsou to herci. Jen dva vpředu vedou dialog, ostatní chodí jako křoví za nimi. A to bys chtěl dělat?“

Jak se později ukázalo, Colin byl jeden z těch dvou vpředu. V Londýně se nechal zapsat na divadelní školu Drama Centre. Rodina ho ale nemohla finančně zajistit, a tak musel při studiu pracovat. Pomáhal v restauracích a nočních podnicích. Tvrdý život, chudá strava a bydlení v mizerných podmínkách ho naučily skromnosti a tvrdosti k sobě i k druhým.

V posledním ročníku školy v roce 1983 debutoval v londýnském West Endu ve hře Jiná zeských mě. Byla tak úspěšná, že se dočkala jak televizní, tak o rok později i filmové verze.

:.Zleva Herec Colin Firth, Renee Zellwegerová a Hugh Grant ve filmu Deník Bridget Jones s rozumem v koncích foto: Profimedia

Proslavil ho až Miloš Forman a jeho Valmont

Dalších pěl let trvalo, než si ho vybral Miloš Forman za hlavního představitele do adaptace Nebezpečných známostí s názvem Valmont. Při natáčení se bláznivě zamiloval do americké herečky Meg Tillyové, se kterou v zápětí zmizel na kanadský venkov.

„Byl jsem otrávený hollywoodskými snoby a příliš rušným životem. Miluji vůni dřeva a tady jsem si mohl dělat nábytek a vychovávat prvorozeného syna Williama. Bylo mi blaze,“ vzpomíná. Po čtyřech letech v kanadských lesích však jejich pohádkový vztah skončil.

Colin se vrátil k filmu a v roce 1995 z něho udělala mezinárodní hvězdu postava Darcyho v televizním zpracování románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. „Je to neskutečné, jak dlouho jsem u diváků vydržel pod tímto ¨

Nejspíš bych se měl na Darcyho přejmenovat,“ žertoval Colin, jehož postavě dala záměrně stejné jméno i autorka filmové podoby Deníku Bridget Jonesové.

Poprvé si zazpíval až v muzikálu Mamma Mia

I když měl od mládí vztah k muzice, dokonce i pěvecké ambice, poprvé si zazpíval až letos v muzikálu Mamma Mia! „Písničky skupiny ABBA jsem v mládí odmítal, ale lhal bych, kdybych nepřiznal, že i mně se později její písničky vryly do paměti. No a na to, jak jsem ve studiu zpíval pod vedením Bennyho Andersona a Bjorna Ulvaeuse písničku Our Last Summer, nikdy nezapomenu,“ směje se.

Teď je navýsost spokojen, i když to nedává nijak najevo. „Nejsem člověk, který by se nad sebou rozplýval 24 hodin denně, ale v posledních letech jsem si opravdu nemohl stěžovat na nedostatek nabídek. Jako herec mám ohromné štěstí.“

Firth má tři syny. Už sedmnáctiletého Willa ze vztahu s Meg Tillyovou. Se svou současnou ženou, dokumentaristkou Lucií Giuggioliovou, má další dva syny - sedmiletého Luca a čtyřletého Matea (4). Potkali se při natáčení seriálu Nostromo v roce 1996 a ještě ten rok se vzali. Přes zimu žijí ve svém druhém domově, v Itálii.

Hvězdou bude Firth, který dotočil romantický snímek Accidental Husband (Náhodný manžel) s Umou Turmanovou, i letos na zářijovém Filmovém festivalu v Torontu. Představí se v dramatu Genova a v další romantické komedii Easy Virtue. Dále má roztočenou vánoční pohádku A Christmas Carol a přijal nabídku režiséra Olivera Parkera ve filmové adaptaci Wildeova Obrazu Doriana Graye.

Reklama

Výběr článků

Načítám