Hlavní obsah

Hamburger čtyřikrát jinak

Právo, Vendula Presserová

Burgery už dávno nejsou výsadou USA. Svou popularitu zažívají po celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Pokud i vy patříte mezi jejich milovníky, pak máme pro vás čtyři recepty na ty nejlepší a nejšťavnatější burgery od skutečného mistra Josefa Dvořáka, šéfkuchaře restaurace BarBar. Nezapomněli jsme ani na recepty na ty nejlepší voňavé houstičky.

Foto: František Petrák

Chcete-li procházku Prahou zakončit piknikem na Petříně, nejlepší zastávka pro občerstvení je v restauraci BarBar na Malé Straně. Můžete si tu totiž vyzvednout piknikový koš plný pochutin, které si sami předem objednáte.

Článek
Hovězí (burger s cibulovými kroužky s BBQ omáčkou v sezamové bulce)
Suroviny: Bulky: 200 ml polotučného mléka, 500 g hladké mouky, 100 g másla, 30 g cukru, 15 g soli, 40 g droždí, 20 g sezamového semínka, vejce na potřeníCibulové kroužky: 1 velká cibule, 50 g mouky, 100 ml piva, 5 g cukru, 5 g droždí, sůl, pepř, olej na smaženíBBQ omáčka: 100 g třtinového cukru, 100 ml kečupu, 100 ml jablečného džusu, 50 ml whisky, 20 ml worcestrové omáčky, 20 ml balsamikového octa, 25 g dijonské hořčiceBurger: 400 g předního a 200 g zadního hovězího masa, sůl, pepř, salát
Příprava: Bulka: Rozpuštěné máslo vlijeme do mléka. Droždí smícháme s cukrem a na několik minut odložíme stranou. Do mísy nasypeme mouku se solí, přilejeme vlažné mléko a droždí s cukrem. Vypracujeme do hladkého nelepivého těsta, rozdělíme na čtyři díly a necháme 20 minut kynout. Pak uválíme bochánky, pomažeme je vejcem a posypeme sezamem. Pečeme na 180 °C 15–20 minut.Cibulové kroužky: Droždí smícháme s cukrem, přilijeme pivo a pomalu smícháme s moukou. Osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na centimetr silné kroužky a obalíme je v mouce. Poté je namočíme do těstíčka a usmažíme dozlatova v rozpáleném oleji.BBQ omáčka: Všechny ingredience vložíme do hrnce, pořádně promícháme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.Burger: Maso nameleme nahrubo, osolíme, opepříme, promícháme a necháme 20 minut odležet v lednici. Připravíme čtyři placky vysoké asi 1,5 cm, zprudka je opečeme na pánvi z každé strany a pak pečeme v předehřáté troubě 10 minut.Finále: Rozkrojíme bulku, obě poloviny potřeme zevnitř BBQ omáčkou a na spodní část přidáme listový salát. Na něj položíme burger a cibulové kroužky, přiklopíme a podáváme.Doba přípravy: 60 minut, počet porcí: 4
Lososový (burger s bylinkovým pestem a sezamovou bulkou)
Suroviny: Bulka: Postup je stejný jako u hovězího burgeru.Bylinkové pesto: 50 g petržele, 50 g máty, 50 g pažitky, 50 g kopru, 100 g slunečnicových semínek, 50 g parmezánu, 150 ml oleje, sůl, pepř  Burger: 600 g lososa bez kůže, sůl, pepř, rajče, salát
Příprava:  Bylinkové pesto: Slunečnicová semínka opečeme v troubě – 5 minut na 180 °C. Nakrájené bylinky rozmixujeme v oleji, pak přidáme vychladlá slunečnicová semínka a parmezán a rozmixujeme vše dohladka. Dochutíme solí a pepřem.Losos: Porce ryby nakrojíme ze strany, tak aby nám vznikl motýlek. Osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi opečeme z každé strany dozlatova. Poté lososa dopečeme 8 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Finále: Bulku rozkrojíme, obě vnitřní strany potřeme pestem, přidáme plátky rajčete, listový salát a upečeného lososa. Přiklopíme a podáváme.Doba přípravy: 60 minut, počet porcí: 4
Kachní (burger s cibulovou marmeládou v rozmarýnové focaccie)
Suroviny: Focaccia: 500g hladké mouky, 400 ml vody, 20 g droždí, 20 g mořské soli, 50 ml oleje extra virgin, 30 g rozmarýnuCibulová marmeláda: 500 g cibule, 40 g česneku, 200 ml červeného vína, 100 g cukru, 80 ml balsamikového octa, 50 g másla  Burger: 4 kachní prsa, sůl, pepř, salát
Příprava: Focaccia: V míse smícháme vlažnou vodu, droždí a nasekaný rozmarýn. Postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odstát v teple 45 minut, aby těsto nakynulo. Vypracujeme čtyři bochánky a polijeme je olejem, posypeme mořskou solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí a s těstem. Pečeme v předehřáté troubě 10–12 minut na 220 °C.Cibulová marmeláda: Najemno nakrájenou cibuli a česnek lehce orestujeme na másle. Přidáme víno, cukr a ocet. Přivedeme k varu a pomalu vaříme, dokud se veškerá tekutina nezredukuje na minimum. Marmeládu můžeme ponechat s kousky cibule nebo rozmixovat.Kachní prsa: Osolená a opepřená kachní prsa opečeme na pánvi kůží dospod, dokud nebude zlatá a křupavá, pak jenom na krátkou chvíli otočíme, aby se maso zatáhlo. Prsa přendáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 10–15 minut. Finále: Focacciu rozpůlíme a z každé strany namažeme cibulovou marmeládou, na spodní část přidáme listový salát, prsa nakrájená na plátky a přiklopíme.Doba přípravy: 80 minut, počet porcí: 4
Vegetariánský (burger z černých fazolí, tofu a tzatziki v sezamové bulce)
Suroviny: Tzatziki: 400 ml řeckého jogurtu, 1 salátová okurka, 1 stroužek česneku, 30 g kopru, sůl, pepř, citrónová šťávaBurger: 250 g černých fazolí, 120 g tofu, 1 vejce, sůl, pepř, salát, rajče
Příprava: Tzatziki: Do jogurtu zamícháme najemno nastrouhanou a vymačkanou okurku, lisovaný česnek, nasekaný kopr a dochutíme solí, pepřem a trochou citrónové šťávy.Burger: Fazole uvaříme doměkka a společně s vejcem, solí a pepřem rozmixujeme. Pak uplácáme čtyři placky a přidáme na ně nakrájené a osolené tofu. Pečeme v troubě na 180 °C 15 minut.Finále: Rozkrojíme bulku, obě poloviny potřeme tzatziki a na spodní část přidáme plátky rajčat, listový salát a burger. Přiklopíme a podáváme.Doba přípravy: 60 minut (+ namočení fazolí přes noc), počet porcí: 4

Reklama

Související články

Dobrou tlačenku si uvaříte za pár korun

„Urovnej selátko do velkého kastrolu, proceď polívku z telecích nožiček na to, dej k tomu žejdlík rakouského vína, žejdlík dobrého vinného octa, jednu na...

Výběr článků

Načítám