Hlavní obsah

Firma Beckham šlape jako hodinky

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalista a popová zpěvačka se vyšvihli až úplně nahoru: David (40) a Victoria (40) Beckhamovi se podobají králi Midasovi z řecké mytologie: na co sáhnou, to promění ve zlato. Teď mají jejich děti znásobit bohatství a slávu rodinného koncernu.

Foto: Profimedia.cz

Manželé údajně nemají příliš přátel a žijí v přesvědčení, že lidé je vyhledávají jen proto, že jsou Beckhamovi.

Článek

Ulice Dover Street se těší pověsti jedné z nejlepších adres v Londýně. Domy pocházejí z 19. století a nádherné fasády dávají tušit hromady peněz za nimi. Usídlilo se tady i několik hotelů a proslulých klubů, třeba Arts Club založený Charlesem Dickensem. Azyl tady, ve čtvrti Mayfair, pět minut chůze od Piccadily Circus, našli především špičkoví tvůrci módy.

Už bezmála tři měsíce mají Gucci, Chanel či Armani zbrusu novou sousedku - Victorii Beckhamovou, rozenou Adamsovou, někdejší členku dívčího popového kvintetu, známou pod přezdívkou Posh (anglicky nóbl, fajnová, šik).

V jejím třípodlažním butiku kdysi sídlil obchod s potřebami pro rybáře - udicemi, holínkami, nepromokavými kabáty. Teď tady vládne jiný sortiment - kabelky, etuje, džíny, brýle, kostýmy, šátky. Důvěrně je znají kupříkladu hvězdy filmového nebe Julia Robertsová a Kate Winsletová či zpěvačka Beyoncé. Džíny tu vyjdou na 360 eur (9940 korun), je to móda pro dámy s velkorysým rozpočtem, popřípadě pro dámy s pány s náležitě napěchovanou peněženkou.

V tzv. královské třídě postává před šaty mladý muž s rukama ležérně založenýma za zády. Jako kdyby z oka vypadl Beckhamovi, a ptá se: „Mohu vám pomoci?“

Dokonce i seriózní britský tisk chrlil v září při velkolepém otevření butiku jeden superlativ o Victorii za druhým: „Zrodila se ikona módních trendů“, „Nově definovala eleganci“ či „Za poslední roky ohromně vyrostla a s ní se hlásí o slovo nová generace“.

Foto: Profimedia.cz

Místo v butiku promlouvala v OSN

„Victoria, stejně jako David, je živým důkazem toho, že celebrity představují snad nejlépe zhodnotitelné zboží světa,“ napsal časopis Management Today, jenž ji posadil na čelo žebříčku stovky nejvlivnějších podnikatelů Spojeného království pro rok 2014. Hodnota jejího majetku se odhaduje na 266 miliónů eur (7,354 miliardy korun), přičemž obrat její módní značky se za posledních pět let takřka ztřicetinásobil a dnes se blíží 38 miliónům eur (1 mld. korun) ročně. „Dříve jsem se cítila jen slavnou, nyní i úspěšnou,“ svěřila se.

K jejím penězům si ještě přičtěme Davidův vklad - velmi střízlivé odhady hovoří o 200 miliónech eur (5,528 mld. korun) - tedy asi stotisíckrát víc, než kolik vlastní průměrný Brit.

Victoria paradoxně rozruch kolem přestřižení pásky svého skvostu na Dover Street propásla. Tou dobou promlouvala v New Yorku na zasedání Organizace spojených národů v roli vyslankyně OSN v programu boje proti AIDS. Už v srpnu vyřadila ze svého šatníku šest set kusů oblečení a uspořádala výprodej a aukci, jejichž výtěžek mířil na pomoc matkám nemocným AIDS. Modely, mezi nimiž nechyběly například ostře žluté šaty od Roberta Cavalliho či bílá šněrovací róba od Dolce & Gabbana, tak pomohly dobré věci.

A ještě jedna novinka stojí za zmínku: jako chůva, řidič a opatrovatel jejich čtyř potomků - synů Brooklyna (15), Romea (12) a Cruze (9) i dcery Harper (4) - se osvědčil David, fotbalová hvězda ve výslužbě a průkopník globální reklamy.

Foto: Profimedia.cz

Na jedné z nejlepších londýnských adres Dover Street otevřela Victoria před třemi měsíci třípatrový butik.

Fotbal jako vedlejšák?

Dick Curren, který pro list The Independent sleduje Davidovu fotbalovou i reklamní kariéru, ho považuje za Michaela Jacksona marketingu. „Hodiny, které strávil natáčením a focením, se možná rovnaly jeho fotbalovým utkáním. Propagoval hodinky, kožené kalhoty, boxerky, toaletní vodu, nealkoholický nápoj i whisky, sportovní obuv i žiletky.“ „Plat fotbalisty tvořil necelou desetinu jeho příjmů,“ dodal Curren. Michael Strefo, reportér týdeníku Der Stern, jde ještě dál, když Beckhamovy výkony na fotbalovém hřišti považuje za poněkud přeceňované.

„Ve druhé polovině kariéry se zelený trávník smrskl jen na něco doprovodného, podpůrného.

Třeba na EURO 2004 s kapitánskou páskou trestuhodně zahodil ve čtvrtfinále proti Portugalsku penaltu, když podklouzl a překopl branku. Už tehdy byl snad jeho každý druhý spoluhráč větším přínosem pro anglickou jedenáctku než on,“ upozorňuje. Sir Alex Ferguson napsal loni knihu, v níž vypráví o 27 neopakovatelných letech na lavičce Manchesteru United. Tehdy vedl tým, doplněný šesti mladými hráči z jejich dorostu včetně Davida, od titulu k titulu.

„S Victorií začaly potíže. Beckham se víc než na tréninky začal zaměřovat na svůj statut celebrity. Tím přišel o šanci stát se legendou klubu,“ nebral si servítky muž, který Davidovi otevřel brány do Premier League. Beckham ve zlém opustil ManU i Fergusona, aby oblékl dres bílého baletu - Realu Madrid. To už glorifikační stroj běžel na plné obrátky.

Nestal se legendou Manchesteru, avšak jako úplně  první fotbalista stvořil svou vlastní, v nejširším slova smyslu globální značku.

Dvojí vysvětlení Beckhamova pronikavého úspěchu má po ruce analytik Peter Schloss, když hloubal nad Davidovým výrazným triumfem v Asii.

„Asijské publikum ho vnímá jako rozšíření britské a americké popkultury v Asii, něco jako je Coca-Cola. A za druhé: ti, kteří ho stvořili, pojali jeho příběh jako televizní seriál s oním proslulým na konci každého dílu: pokračování příště. Střídání účesů i tetování zaplňujícího tělo dokázaly hravě udržet publikum ve zvědavosti, ne-li v napětí,“ vysvětlil televizi CNN.

Foto: Profimedia.cz

Miláčkem Davida Beckhama je Harper, nejmladší z dětí a jediná dcera.

Harper je miláčkem

Činí se i potomstvo. Brooklyn, nadaný fotbalista, hraje za přípravku londýnského Arsenalu a má na dosah profesionální smlouvu. Aby si vážil peněz, rodiče ho poslali v létě vydělat si do sítě kaváren - za 3,40 eur (94 korun) na hodinu. Jeho kolegové pak na Twitteru oznamovali světu: „Malý Beckham je fajn, je to prima klučina.“ To nijak nepřekvapí, pokud se vám vybaví výrok Francouze Zinédineho Zidana, otcova spoluhráče v Realu Madrid: „David se choval přátelsky v klubu ke každému - k hlídači parkoviště před stadiónem i k prezidentovi.“

Romea, rovněž z přípravky Arsenalu, si najal britský módní řetězec Burberry a za vánoční reklamu mu prý přilepšil ke kapesnému - částkou 45 tisíc liber (1 mil. korun). Cruz se chce stát hercem a také kope za Arsenal. A konečně Harper, jediná a vytoužená dcera, není v Arsenalu a je taťkovým miláčkem.

Před kamerami prchl do džungle. Ale s kamerou

Letos na jaře David se třemi přáteli prchl před slávou, diářem a kamerami, vyrazili si na motorkách do brazilského pralesa. Někam, kde ho nikdo nezná. Ale zase ne tak doslova. BBC o dvoutýdenní cestě natočila dokument Into the Unknown - Do neznáma. Přátelům v něm vypráví naprosto upřímně, že nemá příliš kamarádů a že spolu s Victorií žijí v pocitu, že lidé vyhledávají jejich přítomnost jen kvůli tomu, že jsou Beckhamovi. Nezastírá, že zpočátku bulvární tisk bral Victorii jako chladnou kariéristku a jeho jako kašpárka, jehož vodí lidé v pozadí, kteří spustili jeho tiskárnu na peníze.

Když domluví, sedí neumytý a zpocený po celodenní jízdě a na hony vzdálený ikoně metrosexuála, s plechovkou piva v plechové boudě. „Vás já znám, vy jste hrál Bonda,“ obrací se na něho jeden z dřevorubců od sousedního stolu.  A tak je David Beckham u cíle. V brazilské džungli ho nepoznali. „Paráda,“ pochvaluje si a spokojeně se usměje do kamery.

Reklama

Výběr článků

Načítám