Hlavní obsah

Energie ze StarDance aneb Co vás nakopne

Vendula Presserová, Právo, Vendula Presserová

Tanec je velmi náročná disciplína. Podobně jako vrcholoví sportovci, tak i tanečníci potřebují během tréninku a soutěže doplňovat energii, aby podali skvělý výkon, ale přitom nezatížili svůj organismus.

Foto: Česká televize - Mikuláš Křepelka

Co dodá energii po náročném vystoupení Adrianě Maškové, taneční partnerce Jana Ciny?

Článek

Co vám tedy dodá energii? Tuto otázku jsme položili těm nejpovolanějším – profesionálním tanečníkům z populární taneční soutěže StarDance... když hvězdy tančí, jejíž jedenáctý ročník teď mohou diváci až do prosince sledovat na programu ČT1. Jak nám odpověděli?

Veronika Lálová

Foto: Česká televize - David Raub

Veronika Lálová

„Moc mi nechutná sladké, které téměř nejím. Ne kvůli postavě nebo hubnutí, ale protože na něj nemám chuť. Zákusek to tedy nebude. Na posilnění si dávám banán, protože to je jedno z mála ovocí, na které nejsem alergická.“

Banány

Veronika dělá velmi dobře. Banány obsahují přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu, které poskytují okamžitý příjem energie. Vedle toho také vysoký podíl draslíku, sodíku a zejména hořčíku, prvků velmi důležitých pro namáhané svaly. Ve 100 g banánu se skrývá neuvěřitelných 27 mg hořčíku.

Navíc jsou bohaté na tryptofan, který tělo přeměňuje na serotonin, neurotransmiter v mozku zlepšující náladu. Vláknina pak podporuje trávení. Není tedy divu, že často vidíme vrcholové sportovce, jak u tenisového kurtu či vedle atletického oválu ukusují banán, ovoce, které je ideální volbou také pro výkon na tanečním parketu.

Martin Prágr

Foto: Česká televize - David Raub

Martin Prágr

„Co mi dodává energii během tréninku… To je jasné! Čokoláda! Potřebuji neustále sladké.“

Čokoláda

Flavonoidy z kakaových bobů mají antioxidační účinek a chrání organismus před působením volných radikálů, příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém. To se ovšem děje při dlouhodobé, pravidelné konzumaci kvalitní (hořké) vysokoprocentní čokolády.

Pro krátkodobý výkon mají význam především látky povzbuzující produkci endorfinů v mozku. Jakmile se začnou endorfiny vylučovat ve vyšším množství, mizí únava, vrací se radost z pohybu – čokoláda vám pomohla chytit druhý dech.

Adriana Mašková

Foto: Česká televize - David Raub

Adriana Mašková

„Během tréninku, když už nám docházejí síly, si nejraději zajdu na nějaký dortík v televizním bufetu. Ale pokud potřebuji podat výkon, tak je to většinou ovoce, nejčastěji hrozny nebo banán, kterým si dodávám energii. A taky ráda pojídám hroznový cukr, jen u toho nikdy nevím, kdy přestat.“

Hroznový cukr

Opět skvělá volba. Proč? Energii z hroznového cukru dokáže tělo využít už během pár minut, s jeho zpracováním nemá prakticky žádnou práci.

Hroznový cukr můžete znát i pod dalšími názvy: dextróza, glukóza, krevní cukr. Jde o nejjednodušší cukr, tvořený molekulou glukózy. Koluje nám v krvi a dodává energii buňkám, svalům i mozku a celé centrální nervové soustavě.

Marek Zelinka

Foto: Česká televize - Mikuláš Křepelka

Marek Zelinka

„Během tréninku si kromě pití množství vody rád dám izotonický nápoj.“

Izotonické nápoje

Také Marek dobře ví, jak na to. Při takovém quickstepu se tanečník pořádně zapotí a svaly volají po doplnění tekutin, ale i energie a minerálů. Z toho je zřejmé, že samotná voda je potřebná, často však nestačí. Proto jsou tu sportovní nápoje.

Hypotonické mají nižší osmolaritu (množství osmoticky aktivních látek v 1 l roztoku) než vnitřní prostředí v lidském organismu. Díky tomu se rychle vstřebávají, hodí se pro vysokou aerobní aktivitu, intenzivní výkon, kdy z těla odchází především voda a potřebuje okamžitou rehydrataci.

Izotonické nápoje se vstřebávají pomaleji, tělu poskytnou větší množství iontů, zejména pak prvky s okamžitou působností na svaly: sodík, draslík, hořčík, vápník.

Pozor na třetí skupinu: hypertonické nápoje. Mají vysokou osmolaritu a mohly by narušit vnitřní elektrolytovou rovnováhu. Patří jen do rukou výživových odborníků. Laici by se jim měli vyhnout, aby si neublížili. Iontové rehydratační a regenerační nápoje zároveň slouží pro regeneraci a doplnění energie.

Sledujte u nich obsah sacharidů, mělo by jich být maximálně 8 %, což je koncentrace, která nezpomaluje vstřebávání tekutin a zároveň je dostačujícím zdrojem energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám