Hlavní obsah

Dvacet věcí, které snižují mužům sebevědomí

Novinky, Dana Sokolová

Vzhled a celková image začíná být čím dál důležitější i pro muže, kteří dnes již pečují nejen o svou postavu, oblečení, ale i o vystupování. Připravili jsme pro vás seznam všech věcí, které mužům na jejich těle nejvíce vadí a dokáží je patřičně potrápit.

Foto: Profimedia.cz

Vzhled a celková image začínají být čím dál důležitější i pro muže.

Článek

1. Nadměrné ochlupení zad i jiných částí těla

Současné trendy chloupkům příliš nepřejí. To co bylo dřív považováno za známky mužnosti, je dnes společností vnímáno spíše negativně. Zejména pro sexuology je to naprosto nepochopitelné, nicméně muži trendu podléhají a kromě tváří si dnes holí snad úplně vše. Někteří muži investují i několik tisíc do odstranění chloupků laserem, jiní zkoušejí nejrůznější formy depilací. Asi ze všeho nejvíc muže trápí nadměrné ochlupení zad, hrudníku, třísel a pak také nohou.

Foto: Profimedia.cz

Chlupatá záda

2. Pivní pupek

Dříve mužská chlouba, dnes pro některé muže doslova strašák. Odborníci jsou na straně odpůrců, protože tuk se v oblasti břicha ukládá jak pod kůží, tak mezi orgány. Podkožní tuk bývá spíš estetickým problémem. Nebezpečný je však právě tuk, který nevidíme. Ukládá se mezi vnitřní orgány a prorůstá do nich. Pokud má muž obvod pasu větší než 102 centimetry, je to signálem, že může útrobní tuk výrazně ohrožovat jeho zdraví. [celá zpráva]

3. Nadměrné pocení

Kapičky potu na čele, propocené koláče v podpaží na košili apod. většina manažerů považuje za největší trapas, co se jim při důležitém jednání může stát. Přitom pocení je naprosto fyziologická záležitost, která slouží k udržení stabilní tělesné teploty, ke zvlhčování a ochlazování povrchu těla a k udržování pružné a zdravé kůže. Aktivita potních žláz je ovlivněna teplotou okolí, ale i psychickými změnami jako je strach, nervozita při spěchu či při vypití nadměrného množství alkoholu.

Pot sám o sobě nezapáchá. Ke vzniku nepříjemného pachu a rozkladu potu dochází až vlivem bakterií. Pokud člověk chce minimalizovat zápach potu, pak by měl především dodržovat zásady hygieny, nosit oblečení z přírodních materiálů a hledět na složení stravy. Například silice cibule či česneku přecházejí velmi snadno i do kůže.

Foto: Profimedia.cz

Pocení snižuje společenský krtedit.

4. Srostlé obočí

Podle stylistů je obočí zásadní část obličeje, která svým tvarem a tónem dokáže doladit výraz očí. Špatný tvar obočí může tedy pokazit celkový dojem.

Srostlé obočí vadí asi nejvíce vizážistům. Podle typologie se objevuje především u nedůvěřivých a dominantních lidí. Pokud si jej muž tedy nechá odstranit, může mnohé lidi mystifikovat.

V každém případě i u žen je v současné době trendy husté obočí a tak není důvod, aby to muži s úpravou obočí přeháněli.

Foto: Profimedia.cz

Obočí

5. Pupínky od zarostlých vousů po holení

Tento problém trápí většinu mužů, již se často holí. Podle odborníků na tento problém nejvíce pomáhá, když si muž dá před holením teplou sprchu, poté používá při holení pořádnou vrstvu holícího gelu a holí se jen po směru růstu chloupků.

6. Rosacea (růžovka)

Tlustý, baňatý a rudý nos je postrachem všech mužů. Pupínky a drobné červené čáry se mohou objevit i na tvářích. Tzv. růžovka je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Příčinou je zvýšená cévní reaktivita, genetická predispozice, chronická onemocnění trávicího traktu a jiné. Onemocnění často vyprovokují káva, alkohol, koření, mrazivé počasí, sluneční záření, zvýšené pocení atd. Pro správnou léčbu je vždy nutné obrátit se na lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Nos

7. Kouty a počáteční plešatění

Problémy s vypadáváním vlasů řeší téměř každý muž po 35. Nejprve řeší kouty, které se postupně víc a víc proměňují v holé lysiny. Přestože existuje chirurgický způsob, jak vlasy nastřelit či jinak nahradit, asi nejlepším řešením je se s vypadáváním vlasů prostě smířit. Sexy chlap může být i bez vlasů. [celá zpráva]

Plešatost je dána genetikouVideo: Novinky

8. Barvoslepost

Už se vám stalo, že muž viděl jednu věc v úplně jiných barvách než žena? Podle odborníků to není vůbec nic neobvyklého. Až 8 % mužů na světě je totiž barvoslepých. Nejčastěji muži mají velké obtíže rozeznat odstíny červené od zelené. Barvoslepost se nedá léčit, proto je to další věc, se kterou se muž může maximálně smířit.

9. Chrápání

Chrápání často znepříjemňuje partnerský život. Tento zvuk je podle nedávné studie expertů dokonce srovnatelný s hlukem, který nadělá pod okny projíždějící rychlík, tedy devadesáti decibelů. A tak není divu, že každá čtvrtá žena začne po čase chrápajícího muže fyzicky odmítat.

Chrápání ale také patří mezi komplikace tzv. spánkového apnoického syndromu (krátké zástavy dechu během noci) a díky tomu může být velmi nebezpečné.

Podle lékařů žádné přípravky příčinu chrápání nevyléčí, ale mohou významně tlumit následky. Nejmodernější přípravky působí na zvýšení povrchového napětí sliznice měkkého patra, kde zabrání jeho vibraci a tím i slyšitelnému chrápání.

Za účinnou prevenci pak platí úprava životosprávy, redukce nadváhy, vyloučení alkoholu před spaním včetně piva i kouření.

10. Říhání

Přestože u některých národů je říhnutí po jídle jakýmsi oceněním, že jídlo bylo skutečně dobré, v západních zemích je tento počin spíše považován za společenský trapas. Lékaři za zcela přirozené považují, když si člověk krkne po jídle s tím, že se mu uvolní plyny z přijaté stravy. Ovšem, jakmile člověk říhá častěji a obvykle v kombinaci např. s nevolnostmi, bolestmi břicha apod., pak to může být příznakem onemocnění zažívacího traktu a je zapotřebí vyhledat odborníka.

11. Plynatost

Snad žádná tělesná funkce neinspirovala tolik vtipů jako "prdy". Zatímco zvuk a zápach bývají nepříjemné, plyn jako takový je neškodný. Podle lékařů je samozřejmě mnohem přípustnější trapas spjatý s plynatostí, než problémy spojené s tzv. zaraženými plyny. Je naprosto přirozené, že plyny z těla odcházejí 6-20krát za den. Záleží především na přijaté stravě. Pivo, soda, luštěniny a mnoho ovoce a zeleniny jsou zárukou vyšší tvorby plynů. Nicméně ani to nemusí být pravidlo. Plynatost je prostě velmi individuální záležitost.

12. Tělesný pach

Každý člověk má svůj typický tělesný zápach. Některé jsou nám příjemné, jiné doslova odporné. Silný zápach je pak obvykle způsoben bakteriemi, kterým se daří zejména ve zpocené kůži. Proto je zapotřebí dbát zejména o běžnou hygienu - pravidelné sprchování s mýdlem a pak také používání antiperspirantů. Dnes si lze vybrat z celé škály přípravků a vyberou si i ti, co upřednostňují zcela přírodní složení.

Tělesnému zápachu pak dokáží předcházet i kvalitní přírodní materiály na oblečení či jídelníček bez páchnoucích potravin jako jsou česnek s cibulí.

13. Opruzeniny neboli vlk

Povrchové kožní onemocnění intertrigo, opruzení nebo také vlk postihuje nejčastěji vnitřní strany stehen, okolí konečníku a genitálu, podbřišek či podkolení jamky. Jedná se o místa, kde se muž více potí a kde špatně proudí vzduch. Většinou se tento problém týká sportovců a lidí s fyzicky náročným zaměstnáním, ale může se i objevit u lidí s cukrovkou, obezitou či dalším onemocněním.

Při intertrigu (zánětu v kožních záhybech) je kůže zarudlá a zhrublá, může svědit, mokvat a být citlivá. Obvykle se v takto postižené kůži usídlí i infekce.

Mnohdy za opruzeniny může i přílišná hygiena. Opakovaným sprchováním se poruší kyselý kožní plášť, který tvoří přirozenou obranu a kůže je pak náchylnější ke vzniku ekzémů i intertriga. Každé mýdlo odkyselí kožní povrch a rozruší přirozenou bariéru. Proto je tolik důležité používání mycích přípravků s neutrálním pH. Pomáhá i preventivní oplachování míst neředěným octem.

Obvyklou léčbou mužů je aplikace dětského krému proti opruzeninám. Nicméně lékaři to příliš nedoporučují, protože vtírání mastí do postižených míst může způsobit zhoršení stavu, tak jako aplikace zásypů, jež snadno vytvářejí hrudky a ty mohou po zvlhnutí působit dráždivě. Vhodnější jsou proto antimykotické roztoky. V akutní, silně zarudlé formě vlka pak pomáhají i vysychavé obklady, například z hypermanganu. Předcházet problému mohou i intimní vlhčené kapesníčky určené přímo na tento problém.

14. Atletické nohy neboli plíseň na nohou

Plísně jsou všude kolem nás a získat je můžeme nejrůznějším způsobem. Muži ji získávají nejčastěji z nekvalitních bot, když se jim zapaří nohy, nebo také z bazénů, sprch či šaten.

Nemoc se projevuje svěděním, pálením, ale i puchýřkami či prasklinami na nohou i prstech. Kromě pravidelné hygieny a nošení kvalitní obuvi pomáhají nejrůznější antimykotické přípravky. Pokud se jedná o větší problém, který například zasáhne i nehty, je dobré navštívit dermatologa.

Plísně na nohou a rukou napadají zejména starší lidi Video: Novinky

15. Zarostlé nehty

Zarůstáním nehtů trpí především nohy, jež jejich uživatelé nadměrně zatěžují, například sportovci. Neustále vyvíjejí tlak na nehtové lůžko a působí mu tak trauma. To samé může způsobit i nošení příliš těsné obuvi.

Odstranění zarostlého nehtu se provádí pouze po změkčení okolní kůže a nehtu v teplé koupeli. S největší pečlivostí a opatrností pak můžeme nehet odstřihnout. Odborníci doporučují ránu ihned vydesinfikovat nebo ji alespoň potřít bylinnou mastí s hojivým účinkem.

Pomoci může i ztenčení nehtu za pomoci pilníku, díky kterému také dochází k odlehčení nehtového lůžka a nehet tak přestává zarůstat. Tyto zákroky jsou ale bezpečnější u vyškoleného pedikéra.

S problémem se můžete svěřit i chirurgovi či plastickému chirurgovi.

16. Špatný dech

Zápach z úst je nepříjemný každému z nás. A ze statistik dokonce vyplývá, že nevábný dech odrazuje okolí častěji než například zápach potu, špinavé nehty nebo neučesané či mastné vlasy. 

Zápach z úst neboli halitóza přitom není vždy jen zaviněný špatnou hygienou. Způsobují ho anaerobní bakterie, které žijí uvnitř dutiny ústní. Ty produkují síru, ze které se uvolňují zapáchající složky. Ovšem anaerobní bakterie jsou pro člověka potřebné, pomáhají štěpit bílkoviny. Tudíž je mají v těle všichni lidé.

Zápach z úst se tedy projevuje až v souvislosti s některými dalšími problémy, jako jsou špatná ústní hygiena, problémy s trávicím traktem, záněty dýchacích cest, oslabení imunitního systému, hormonální změny, užívání některých léků, konzumace aromatických potravin, přejídání či naopak hladovka.

Preventivně je proto nutné dbát o hygienu dutiny ústní (čistit je dobré nejen zuby, ale i jazyk), používat žvýkačky či pastilky pro svěží dech. Pokud i pak problém přetrvává, pak bude zapotřebí odhalit pravou příčinu problému. V první řadě by tedy měl muž navštívit zubaře, a pokud ani ten nepomůže, pak navštívit lékaře se specializací na trávicí trakt.

17. Sexuální dysfunkce

Celou řadu sexuálních problémů u mužů způsobuje nedostatečná zkušenost či v pozdějším věku nějaká zdravotní komplikace. Mladší muže tedy kvůli psychice trápí nejen poruchy erekce, ale i předčasná ejakulace či neschopnost dosáhnout vyvrcholení. Všechny tyto problémy lze snadno odstranit díky trpělivosti, ale i schopnosti o problému mluvit, a to především s partnerkou. Pokud ani to nepomáhá, pak přichází na řadu návštěva u sexuologa. 

U starších mužů jde především o poruchy erekce, které mohou souviset s věkem, cukrovkou, srdečními chorobami, ale i s psychikou, stresem a pracovním vytížením. 

18. Ztráta sluchu

Muži jsou náchylnější ke ztrátě sluchu než ženy. Podle odborníků k tomu přispívají i profese spjaté s hlukem - např. vojáci, horníci, bagristi, tesaři apod. V posledních letech se však objevuje i jiný fenomén - poslech velmi hlasité hudby sluchátky. Může se jednat i o více jak 105 dB, přičemž maximum by mělo být do 85 dB. Příliš hlasitá hudba tak může sluch zatížit víc než motorová pila či motorka.

19. Zvětšená prostata

Spolu s vráskami a šedinami patří zvětšená prostata mezi nevyhnutelnou součást stárnutí. 

U novorozence se hmotnost prostaty pohybuje od 3 do 5 gramů. Objem a hmotnost se nemění až do puberty, kdy dochází k její stimulaci a růstu androgenů. U dospělého muže ve věku 20 let prostata váží přibližně 20 gramů. Tak tomu je asi až do 4.-5. dekády života, pak se u naprosté většiny mužů začíná zvětšovat.

U některých mužů může zvětšená prostata způsobovat vážné problémy, včetně infekcí močových cest, náhlé neschopnosti močit (akutní retence moče), právě tak jako nutnost chirurgického výkonu. Příznaky, které svědčí pro obstrukci (překážku) v odtoku moče z měchýře, jsou známkou potenciálně závažnějšího onemocnění, které může někdy - pokud není léčeno - vést k poškození močového měchýře nebo i ledvin.

Nejlepší prevencí onemocnění prostaty je pak pravidelný sex a cvičení [celá zpráva] .

20. Příznaky stárnutí jako jsou vrásky či šediny

Stárnout neumí každý. Pro mnohé je velmi těžké smířit se s faktem, že už nejsou tak atraktivní jako dřív a tak podstupují kdejaké procedury, které dokáží příznaky stáří potlačit. Podle odborníků je však mnohdy lepší se se situací smířit a nalézt si i v nedostatku určité pozitivum. Nikde totiž není napsáno, že například šedivé vlasy musejí ubrat na atraktivitě, mnohdy tomu bývá spíše naopak.

Chorobná touha po neustálém mládí souvisí s životním stylemVideo: Novinky

Anketa

Co dokáže nejvíce potrápit vás (či vašeho muže)
Nadměrné ochlupení
8,2 %
Pivní pupek
38,2 %
Nadměrné pocení
7,7 %
Srostlé obočí
1,2 %
Pupínky od zarostlých vousů po holení
2,2 %
Rosacea (růžovka)
1,2 %
Kouty a počáteční plešatění
6,8 %
Barvoslepost
0,3 %
Chrápání
2,8 %
Říhání
0,4 %
Plynatost
2,9 %
Tělesný pach
7,2 %
Opruzeniny neboli vlk
1,2 %
Atletické nohy neboli plíseň na nohou
1 %
Zarostlé nehty
0,6 %
Sexuální dysfunkce
8,3 %
Špatný dech
7 %
Ztráta sluchu
0,7 %
Zvětšená prostata
0,9 %
Příznaky stárnutí jako jsou vrásky či šediny
1,2 %
Celkem hlasovalo 13072 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Co v ženách a mužích probouzí touhu

Touha nás motivuje k tomu, abychom v životě něčeho dosáhli. Každý z nás ve svém životě po něčem touží a snaží se dělat vše proto, aby tyto touhy byly naplněny....

Výběr článků

Načítám