Hlavní obsah

Domácí bylinková a ovocná vína

Právo, Zdena Nováčková

Všeobecně se uvádí, že víno v malých dávkách tělu prospívá. Ostatně také duši, protože podporuje dobrou náladu. Pozitivní působení vinného moku můžeme vylepšit přidáním bylin, jejich účinky tak uchováme i na zimní období.

Foto: Profimedia.cz

Víno z černého rybízu

Článek

Vína se dají připravit i bez vinné révy z plodů nebo z květů. Zasvěcení tvrdí, že se dá domácí víno udělat naprosto ze všeho, co roste. Inspirovat se můžeme některým z ověřených receptů.

Víno z černého rybízu
Patří k jednomu z nejlepších

Připravíme si tři kila černého rybízu bez stopek, asi kilo a půl cukru, půl balíčku živné soli a portské nebo dolské kvasinky (koupíme v zemědělských potřebách nebo ve větší drogerii).

Černý rybíz rozmačkáme na kaši, prosypeme asi čtvrt kilem cukru, potom zalijeme litrem a půl vařící vody, tím ovoce spaříme. Po vychladnutí přisypeme živnou sůl a kvasinky, uzavřeme a necháme jeden den prokvasit. Potom důkladně několikrát za sebou vylisujeme.

Před každým lisováním přidáváme asi litr převařené vychladlé vody do drtě. Do vzniklé šťávy přidáme zbytek cukru rozpuštěného ve vodě. Cukr přidáváme i podle kyselosti ovoce. Po vykvašení přibližně po šesti až osmi týdnech víno stočíme do lahví. Pijeme podle chuti, nejlepší je dobře uleželé.

Víno z květů černého bezu
Příznivě působí na cévní stěny

Převaříme přibližně tři litry vody s rozpuštěným kilem cukru, roztok necháme vychladnout. Přidáme asi deset velkých květů, které krátce osprchujeme, zbavíme je tak možných nečistot. Nakonec umyjeme citrón, nakrájíme ho na plátky, odstraníme jadérka, která by způsobila zhořknutí, a vložíme ho ke květům.

Nádobu uzavřeme celofánem (potravinářskou folií) a necháme šest týdnů kvasit na světlém místě, nejlépe na okně. Poté slijeme do lahví a skladujeme v chladu a temnu. Pijeme maximálně dvě deci za den.

Foto: Profimedia.cz

Víno z květů černého bezu

Rozmarýnové víno
Zvyšuje produkci žaludečních šťáv

Budeme potřebovat čerstvě natrhaný mladý rozmarýn a kvalitní červené víno. Obojí promícháme v poměru 1:4, tedy jeden díl rozmarýnu a čtyři díly červeného vína. Uzavřeme a necháme asi měsíc louhovat za občasného protřepání nebo promíchání.

Následně víno přecedíme a užíváme ráno a večer po deci. Zvýší se tak tvorba žluče, zlepšíme trávení, odstraníme nadýmání. Harmonizuje se krevní oběh a dojde k celkovému zklidnění.

Ale pozor! Rozmarýn nesmějí těhotné ženy. Silný rozmarýnový extrakt se dříve používal v počátcích těhotenství k vyvolání potratu. Denní dávku nepřekračujeme, protože zvyšuje krevní tlak.

Pro výrobu ovocných vín se nejlépe hodí rybíz, borůvky, jahody, maliny a ostružiny.
Víno na srdce
Stačí přidat petržel

Do čistého bílého přírodního vína dáme deset stonků petržele i s listy a k tomu dvě lžíce vinného octa. Vše krátce asi deset minut povaříme na slabém plamenu, hlídáme, protože vydatně pění. Potom přidáme tři sta gramů včelího medu a necháme přejít varem.

Sklenici vypláchneme alkoholem a horké víno do ní nalijeme. Důkladně uzavřeme. Na dně se utvoří usazenina, která není škodlivá, a můžeme ji vypít.

„Toto víno se velmi osvědčilo při slabostech srdce, též při angině pectoris,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Angreštové dezertní víno
Obtížné na výrobu, vynikající na chuť

Jeho příprava je obtížnější, bez kvalitního lisu neproveditelná, protože bobule angreštu se špatně drtí kvůli jadérkům. Po umytí a rozdrcení bobulí zalijeme drť horkou vodou v poměru tři deci vody na jedno kilo ovoce.

Rozředěnou drť necháme jeden až dva dny uležet, aby mírně nakvasila. Tím si usnadníme lisování drti. Do získané šťávy přidáme cukr, přibližně na deset litrů šťávy dvě kila cukru, a čistou kulturu kvasinek. Necháme kvasit asi deset týdnů a hlídáme si obsah cukru a alkoholu. Pomoci nám může vinařova laboratoř, která se dá koupit přibližně za devět set korun.

Bezinkové víno
Vhodné po tučném jídle

Zralé bezinky (černé kuličky) dáme do vařící vody v poměru jedna ku třem a povaříme. Potom přecedíme, přidáme kilo a půl cukru a necháme ještě pět minut vařit. Po vychladnutí nalijeme do velké sklenice. Přidáme hřebíček, skořici, deset gramů droždí, uzavřeme a necháme kvasit v teple asi šest týdnů. Poté přecedíme a necháme ještě týden stát.

Snadno a rychle

Bylinková vína mají svoji tradici, zpravidla se dělala z jednoho druhu bylin, aby si zachovala charakteristickou chuť. Do lahve dáme dvě až tři lžíce nasekaných čerstvých bylin – bazalku, levanduli, mátu peprnou, šalvěj, tymián, mařinku vonnou apod. – a zalijeme je přibližně litrem suchého bílého nebo červeného vína. Zazátkujeme, dáme na slunné místo a necháme několik dnů vyluhovat. Průběžně protřepáváme a pak přecedíme.

Připravené víno vydrží až rok, když ho nespotřebujeme dříve. Používá se na zdravotní neduhy, ale i na zvýraznění chutě jídel.

Jestli se víno na poprvé nepovedlo, mějte na paměti, že teprve praxe a opakování nás přivede k mistrovství.

Popíjí se po deci a výborně pomáhá jako žaludeční lék, zvláště při potížích po tučném jídle.

Reklama

Související témata:

Související články

Ani v létě nezapomínejte na čerstvé bylinky

„Na talíři má být vždy něco zeleného. Nejen zelenina, která je většinou sladká, přidejte pokaždé nějakou bylinku,“ radí zahradnice a bylinkářka Kateřina...

Výběr článků

Načítám