Hlavní obsah

Deset kroků k úspěchu aneb Jak mít lepší pocit ze sebe samých

Právo, Jana Kantorová

Je to zvláštní, ale zhruba jen pět procent lidí v průzkumech potvrdí, že dosáhli všeho, po čem v životě toužili. Zbylých 95 procent přiznává, že nejsou úspěšní tak, jak by chtěli. Tenhle nepoměr je ale možné změnit. Jak?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Najímáme si osobní kouče, chodíme na přednášky, návodů a možných cest k úspěchu jsou plná knihkupectví. To všechno stojí čas a peníze. Zapátrali jsme proto a shrnuli pro vás nejčastěji používané rady do 10 kroků, díky kterým budete mít šanci se zařadit k oněm pěti procentům úspěšných lidí. Nebo si aspoň vylepšit své skóre – včetně dobrého pocitu ze sebe sama.

Někdo kdysi řekl: „Úspěch je cesta, ne cíl. Štěstí musíme hledat na cestě, ne na jejím konci.“ Během svého života potkáte lidi, kteří život prožívají naplno a chopí se každé příležitosti, a ty, kteří jen postávají a čekají, až jim šance spadne sama do klína. V práci můžete vidět kolegy, kteří sedí sklíčeně u stolu a stěžují si, jak mizerné životy mají, zatímco třeba vaše kamarádka září štěstím a plní si všechno, co má na „svém seznamu přání“.

Pro každého znamená 'být úspěšný' něco jiného. Úspěch bývá veličinou symbolizující nejen zisk, ale také možnost dělat zábavnou a naplňující práci, cestovat nebo mít příležitost se dostatečně seberealizovat.

Úspěch je více než nápad, je to stav mysli. Klíčem k jeho dosažení je chování, způsob myšlení a využívání příležitostí, které v průběhu života po své cestě potkáte. Ať jde o úspěch v osobním životě, nebo v podnikání, důležité je se naučit, že nic není samozřejmostí a že jeho dosažení je v prvé řadě hlavně na nás.

Steve Jobs, zakladatel firmy Apple Computer, to vystihl v několika větách: „Váš čas je omezený, tak jím neplýtvejte na to, abyste žili život někoho jiného. Nepodléhejte dogmatu, že máte žít podle toho, co si myslí druzí. Nedopusťte, aby v hluku cizích názorů zanikl váš vlastní vnitřní hlas. A to nejdůležitější: mějte odvahu jít za svým srdcem a intuicí. Protože ty už nějak vědí, kým se ve skutečnosti chcete stát. Všechno ostatní je vedlejší.“

1. Naučte se poslouchat svou intuici

Intuice je nám lidem vlastní a představuje schopnost náhlého poznání, odhadu či chápání, které není zprostředkováno vědomým uvažováním a není podloženo zřetelnými důvody. Intuice je schopen každý člověk, její „využívání“ však může být podmíněno zkušeností. Proto ji někdo cítí více a jiný téměř vůbec.

Většinou přichází sporadicky a ve chvílích, kdy ji nejméně čekáte, ale nejvíce potřebujete. Neexistuje žádný způsob, jak tento instinkt proměnit nebo vypnout. Nicméně pokud se ocitnete v těžké, zdánlivě neřešitelné nebo neuspokojivé situaci, intuice je ten nejdůvěryhodnější způsob, jak se pohnout z místa.

Ucítíte-li to nepříjemné mrazení v zádech, šimrání v břiše či divný pocit ve střevech ve spojitosti s konkrétní situací, místem či osobou, pak tento negativní pocit nezpochybňujte a věřte mu. Pravděpodobně jde právě o intuici.

2. Mějte otevřenou mysl

Přiznejme si to, lidé milují život ve svých konformních zónách. Jakmile jednou přijdeme na způsob, jakým děláme věci rychle a snadno, jakým žijeme tak nějak v pohodě, zdráháme se změnit směr své cesty a začít myslet nezvykle a jinak.

Doba se ale mění, k dosažení úspěchu je potřeba udržovat mysl otevřenou a nebránit se novým nápadům a jinému způsobu myšlení. Stejně jako to dělal Mahátma Gándhí, který řekl: „Žij, jako bys měl zítra zemřít. Uč se, jako bys měl navždy žít.“

To všechno ale platí v případě vašeho života – nesnažte se nutit někomu své názory, když nemá zájem. To, co vyhovuje vám, nemusí vyhovovat někomu jinému. Buďte naopak otevření myšlenkám úspěšných lidí, kterými se obklopujete, inspirujte se.

3. Myslete na své štěstí

Což se lehko řekne, hůře udělá. Utvářejte si ale své štěstí nezávisle na někom jiném. Nestavte štěstí na partnerovi, penězích nebo práci, nechte štěstí vycházet jen ze sebe osobně. Jen tak předejdete pocitu zklamání, když něco z výše zmíněného nevyjde, a zbavíte se potřeby obviňovat za své neštěstí a neúspěch ostatní. Štěstí, které vychází z nás, je stabilnější, rodí se z každodenních maličkostí a nikdo vám ho nevezme – a ani na to nemá právo.

4. Neustále se vzdělávejte

Vystudovat vysokou školu nestačí. Nehledě na to, že někteří úspěšní lidé vystudovanou vysokou školu ani nemají. Vnímejte od nynějška každou svoji životní zkušenost jako toho nejlepšího učitele. Univerzita vám dala kvalitní základ znalostí, ale praxe a další vzdělávání se cení mnohem více. Učte se novým dovednostem, které by se mohly ve vašem oboru hodit, choďte na zajímavé semináře, používejte to, co jste se naučili, a i nadále se rozvíjejte. Už sám Benjamin Franklin řekl: „Investice do vědění nesou nejvyšší úrok.“

5. Starejte se o sebe

Na světě není nic důležitějšího než vaše zdraví. Chcete-li dosáhnout úspěchu a pracovat na maximum, pak je potřeba zaměřit se na péči o tělo i duši. Pravidelně tedy odpočívejte, žijte aktivně a dodržujte zdravý a vyvážený jídelníček.

6. Stanovte si své cíle

Tento krok začneme trochu netradičně, a to rozhovorem Alenky a Kočky z knihy Alenka v říši divů: „Mohla bys mi prosím říct, kudy bych měla jít dál?“ „Přijde na to, kam by ses chtěla dostat,“ odpověděla Kočka. „Je mi to docela jedno, kam,“ řekla Alenka. „Pak nezáleží na tom, kudy se dáš,“ odpověděla Kočka. Právě zaměření na cíl odlišuje úspěšné lidi od těch ostatních. Lidé, kteří vědí, co chtějí, snadněji nastaví své kroky k dosažení úspěchu. Jsou spokojenější než ti, kteří jen čekají, co jim život přinese.

7. Naučte se čelit svému strachu a jednejte

Nemusíte se přestat bát. Odvahou je hlavně to, že svému strachu čelíte. A i přesto riskujete. Přece se říká: „Kdo nic neriskuje, nic nezíská.“ Strach je přirozenou součástí života a dokáže nás posunout zase blíže k vysněnému cíli. Štěstí ani úspěch vám do klína jen tak nespadne. Přestaňte tedy svádět neúspěch na všechno a všechny kolem a začněte jednat. Úspěšní lidé mění svůj život i ve chvíli, kdy mají strach. Pokud se vám nelíbí, kde jste, co děláte nebo jak se k vám někdo chová, pak to musíte změnit vy sami. A nejlépe hned.

8. Nenechte se odradit

Úspěšným se nestanete přes noc. Je to dlouhodobý proces, který vyžaduje čas, energii, vůli a hlavně trpělivost. Připravte si plán, zhodnocujte své pokroky, vzdělávejte se, držte si svůj cíl v mysli a nohy v pohybu. Překážky by vás neměly zastavit, ostatně na každé cestě jich potkáte několik. Jakmile na ně narazíte, zapřemýšlejte, jak je překročit, poučit se z nich a dosáhnout svého cíle.

9. Věnujte se svému talentu

Využívejte k dosažení úspěchu své silné stránky. Uvědomte si, v čem vynikáte, zaměřte se na zdokonalení svého umu a stanete se sebevědomější v tom, co děláte. To, že se s talentem musí pracovat, věděl už Anton Pavlovič Čechov, který zastával názor, že talent je práce na talentu. Se sebevědomím je pak cesta k úspěchu snadnější.

10. Vracejte, když můžete

Velký úspěch je spojen s velkou zodpovědností. Neberte svůj úspěch jako samozřejmost. Určitě jste tvrdě pracovali, abyste ho dosáhli, ale nyní jste v pozici, kdy můžete pomoci těm, kteří jsou méně šťastní. Neznamená to, že musíte někomu vyšlapat k úspěchu cestičku, ale můžete podat pomocnou ruku. Existují totiž lidé, kteří se nedostanou ke stejné příležitosti nebo se bojí vykročit ze své konformní zóny, i když mají dostatek talentu. Otevřete jim dveře – což znamená, že někomu pomůžete, ale také budete mít lepší pocit sami ze sebe. Můžete totiž někomu dalšímu úplně změnit život.

Koncentrujte se v pěti minutách

Důležitým krokem k úspěchu je jednat – jenže jak na to, když se nedokážete pořádně soustředit? Neexistuje univerzální rada pro všechny, ale přesto jsme pro vás zjistili, jak se přestat rozptylovat a zaměřit se na cíl.

Odstraňte všechny rušivé elementy – v práci jde o sociální sítě, internet, e-mail, telefon apod., doma vypněte televizi, rádio i děti.

Ukliďte si kolem sebe, stanovte si přesně cíl koncentrace.

Pohodlně si sedněte, nasaďte si sluchátka a poslouchejte klidnou hudbu (právě sluchátka dokážou skvěle eliminovat okolní ruchy). Zavřete oči a chvilku dýchejte.

Ve chvíli, kdy se uklidníte, zaměříte se na tlukot svého srdce a dech se zpomalí, začněte pracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Sladkost, která zvyšuje koncentraci

Klasickým a velmi běžným prostředkem, pokud člověk cítí únavu a postrádá energii, se většinou stává šálek kávy. Jenomže vědci přišli s daleko lahodnějším...

Výběr článků

Načítám