Hlavní obsah

Deprese v Hollywoodu: pláč, drogy i sebevraždy

Právo, Vladimír Plesník

Že si za peníze štěstí nikdo nekoupí, je známá věc. Nablýskaný svět Hollywoodu je toho jasným příkladem. Ať už to je v začátcích kariéry, na jejím vrcholu, nebo ve chvílích, kdy by hvězdy stříbrného plátna mohly jen spokojeně sklízet ovoce svého talentu a úspěchu, depresím a zoufalství se vyhnout nedokážou.

Foto: Profimedia.cz

Ani se nechce věřit tomu, že Salmu Hayekovou kdysi nepouštěly deprese z domu.

Článek

„Chmury a rozladěnost se staly nedílnou součástí mého života, kterou jsem přijala.“ Tato slova nevyřkl nikdo jiný než Clarice Starlingová, bystrá a nezastavitelná agentka FBI z proslulého thrilleru Mlčení jehňátek. Přesněji řečeno její představitelka, oscarová americká herečka Jodie Fosterová (51).

„Hlavou se vám znovu a znovu honí něco neodbytného, v mysli vám vytanou tragické a dramatické chvíle, snažíte se tomu přijít na kloub. Tak vypadá deprese, kdy se nedokážete vymanit z tíživých myšlenek a pocitů. Věřte mi, že vím, o čem hovořím,“ přiznala.

Možná právě proto, že na ni dost často dopadají úzkosti i strach, ujala se v roce 2011 režie snímku Pan Bobr. Vypráví příběh vystresovaného Waltera Blacka v podání Mela Gibsona (58), který komunikuje s okolím výhradně prostřednictvím maňáska s bobří hlavou. „Mel promítl do té postavy svou celoživotní bolest, nechal v ní hodně ze sebe,“ chválila ho Fosterová, jež si kromě režie „střihla“ i roli manželky Meredith.

Foto: Profimedia.cz

Mel Gibson nejenže hrál ve filmu Pan Bobr Jodie Fosterové, oba spojují i psychické potíže a bolest.

Záchranu našla až v meditaci

To Mexičanku Salmu Hayekovou (48) už v pětadvaceti srážely ke dnu mučivé a nekonečné deprese natolik, že několikrát denně usedavě plakala a neopouštěla byt. Nevycházely jí peníze na nájem a jen z posledních sil vzdorovala svému utrpení.

Hvězda, považovaná za jednu z nejkrásnějších žen světa, nedokázala rozdýchat své akné a nadváhu. „Bála jsem se na sebe podívat do zrcadla. Přejídala jsem se, nerozlišovala, zda je den či noc, a ptala se sama sebe, co vlastně ještě na světě dělám?“ svěřila se.

Když už se zdálo, že jí bude padat jen bídná karta, osud ji poslal před filmovou kameru. Seznámila se s režisérem Alfonsem Cuarónem (53). „Bylo to, jako když si proti slunci zastíníte oči dlaní. Naučil mě meditovat, uvolnit se, nebát se světa,“ vysvětluje.

Spidermanova dívka už nemohla dál

Přesně uprostřed nastartované kariéry se slehla zem po Kirsten Dunstové (32). Bylo to na počátku roku 2008 – sláva a oslňující záře Hollywoodu ji spálily.

„Nic mě nebavilo. Připadalo mi, že mi život i kariéra unikají mezi prsty,“ vybavuje si, jak s ní zacloumal rozchod s hercem Jakem Gyllenhaalem (33), únava z přepracování a bujaré večírky s kokainem a alkoholem. Sladká Mary Jane Watsonová z filmů o Spidermanovi se ocitla na konci sil.

Deprese, drogy, různé závislosti – to všechno mě postihlo. Jsem mírně nalomený člověk.
Robbie Williams

Ukryla se na odvykací kliniku Cirque Lodge ve státě Utah, a jakmile se dostala z nejhoršího, začala o svých běsech hovořit. „Teď se cítím silnější a jsem připravena něco říci. Deprese mají různou podobu a neměly by se o nich šířit pomluvy. Chci je demystifikovat,“ předsevzala si.

Robbie vyklouzl ze spárů smrti, Robin to vzdal

Dlouhá léta patřilo mezi nejoblíbenější zábavu Robbieho Williamse (40) popíjení „výbušných“ koktejlů z drog a léků. Britskou popovou hvězdu se sebezničujícími sklony deptal – jakkoli neuvěřitelně to zní – nedostatek sebedůvěry. Po odchodu z chlapecké skupiny Take That v roce 1995 ho umanutě pronásledoval pocit, že nic nedělá dobře.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Robbie Williams už měl smrt na dosah…

Přetlouci jej chtěl opileckými a drogovými excesy. „Deprese, drogy, různé závislosti – to všechno mě postihlo. Jsem mírně nalomený člověk,“ řekl stručně Williams. „V okamžiku, kdy po něm už sahala smrt, odvlekl ho jeho manažer na odvykací kliniku v arizonském Tucsonu. Povedlo se: vyděšený a polopříčetný se zařekl, že odteď už bude jen panem Čistým,“ napsal list The Daily Telegraph.

Muž, jehož jméno se liší jen nepatrně, takové štěstí neměl. Robin Williams (63), herec talentovaný jako málokdo, si letos v srpnu sáhl na život. Poslední oběť depresí mezi celebritami už nedokázala vzdorovat.

Foto: Profimedia.cz

Robin Williams svůj boj s psychickým trápením prohrál ..

Gwyneth Paltrowová: Jsem plačka

„Brečím, protože jsem smutná, nejistá, rozladěná. Jsem opravdová plačka,“ svěřila se v šokující zpovědi časopisu InStyle hollywoodská stálice Gwyneth Paltrowová (42).

Po narození syna Mosese v roce 2006 se jí zmocnila těžká poporodní deprese. Nic ji nedokázalo nadchnout, cítila se jako zombie, čas trávila ponořená do svého očistce.

Až teprve její agent a kamarádka Madonna (56) ji vytáhli z ulity a přiměli postavit se znovu na nohy. Zatímco Madonna jí vysvětlila, že každá událost má v životě svou příčinu, agent připomínal, že Hollywood na ni rychle zapomene, pokud sejde z očí.

To, jak prožité trauma ze strachu o ty nejbližší může zamávat s psychikou, potvrzuje hvězdný pár Catherine Zeta-Jonesová (45) a Michael Douglas (70). Po celou dobu těžké nemoci svého charismatického manžela stála po jeho boku, přitom však už sama sotva dýchala.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Catherine Zeta-Jonesová a Michael Douglas se v kritických chvílích, které prožívali oba dva, dokázali navzájem podpořit. I když se na čas odloučili, teď jsou zase spolu.

Před třemi lety totiž lékaři krásné herečce a skvělé matce dvou dětí potvrdili bipolární poruchu vyznačující se nevyzpytatelnými výkyvy nálad a vitality. Catherine však na nic nečekala a vystoupila v médiích. „Není proč pokoušet se udržet nemoc v tajnosti. Postihuje milióny lidí a já jsem jedna z nich,“ řekla časopisu People. „Pokud by moje odhalení pomohlo třeba jen jedinému člověku, aby se odhodlal vyhledat pomoc, pak mi stálo za to.“

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám