Hlavní obsah

Dentální šperky zažívají boom

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít krásné, rovné, bílé a zdravé zuby už mnohým ženám nestačí. Stále častěji používají dentální ozdoby. Na trhu jich je hned několik a dokonce i známé šperkařské firmy mají ve svých nabídkách pár pěkných kamínků do úst.

Foto: Profimedia.cz

Nejoblíbenější šperky jsou krystaly z pravého diamantu nebo ze zirkonu.

Článek

„Dentální šperky, na rozdíl od jiných ozdob úst či jazyka, nepředstavuji žádná rizika chrupu. Piercing rtu či jazyka může při dlouhodobém nošení poškodit tvrdé zubní tkáně, což u dentálního klenotu nehrozí,“ konstatuje MUDr. Stuchlík z dentální kliniky Jan Stuchlík.

Hlavním předpokladem pro aplikaci šperku je zdravý chrup. Po vyšetření, dentální specialista doporučuje konkrétní typ klenotu, který je pro zub vyhovující. Nositel pak nesmí zapomínat na důkladnou dentální hygienu.

Nejčastějším místem, kam se šperk lepí, jsou horní postranní řezáky. Občas si ženy přejí i umístění na horní jedničky.

Které jsou nejoblíbenější

Nejoblíbenější šperky jsou krystaly z pravého diamantu nebo ze zirkonu. Barvy jsou různé, velikost se doporučuje od 1,5 – 2,5 mm. Takový šperk v ústech působí decentně. Možností je ale více. Pokud patříte mezi extravagantnější typy, jsou zde například šperky ze zlata či stříbra, nebo různé tvary a velikosti. Ty jsou v ústech zcela nepřehlédnutelné.

V případě, že si žena není jista, co by se jí líbilo, je dobré začít s něčím méně nápadným. „Opakované vyměňování ozdoby není problém. Zubu nehrozí žádné nebezpečí, a pakliže se rozhodnete pro úplné odstranění šperku, není třeba se bát poškození zubu,“ podotýká Jan Stuchlík.

Aplikace šperku zabere asi 30 minut. Jedná se o bezbolestný zákrok, nevyžadující  žádnou formu znecitlivění.

Foto: Dentální klinika Jan Stuchlík

„Nejprve se musí pečlivě vyčistit povrch zubu, a pokud to situace vyžaduje, zdrsní se sklovina. Následuje samotná aplikace šperku, který se připevní adhezivní látkou. Nakonec se šperk zafixuje pomocí polymerační lampy a okolí dentálního šperku se důkladně vyleští,“ popisuje Stuchlík.

Po aplikaci šperku lékaři doporučují asi dvě hodiny nejíst, nepít a po zbytek dne se vyvarovat tvrdých potravin. K uvolnění šperku dochází jen velmi výjimečně, přilepení je opravdu pevné. Těsně po připevnění šperku mívají ženy zvláštní pocit, kvůli přítomnosti cizího předmětu v ústech. Ten se ale po několika dnech vytratí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám