Hlavní obsah

David Suchet alias Hercule Poirot: Znepokojuje mě, že miliarda lidí, než umře, trpí

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární Angličan vytvořil stovky rozdílných postav, jedna z nich však zastínila všechny - jeho Hercule Poirot. Jako svérázný soukromý detektiv okouzluje diváky už víc než dvacet let.

Foto: Archiv, Právo

První série filmů o Poirotovi s Davidem Suchetem v hlavní roli vznikla v roce 1989.

Článek

Je až k nevíře, že zájem o jeho Hercula Poirota ani po tak dlouhé době neklesá. Jen letos se představí v této roli v dalších pěti televizních filmech podle detektivek slavné Agathy Christie.

„Myslím, že lidé mají mého detektiva rádi pro jeho, jak já říkám, výstřední šarm,“ prozrazuje Suchet a zavzpomíná na dobu, kdy mu v roce 1987 po Peteru Ustinovovi roli nabídli.

„Když jsem se to tehdy dozvěděl, roztřásla se mi kolena, věděl jsem, že to nebude jednoduché. Pak jsem ale nabídku přijal. Jednak proto, že detektivní žánr miluju, a i proto, že postava chytrého a šarmantního soukromého očka s knírkem a poněkud vajíčkovým obličejem mi byla blízká,“ směje se David.

Foto: archív ČT

David Suchet jako Hercule Poirot

Pečlivě se na roli připravoval. U postele měl hromadu knížek Agathy Christie a stále je četl. „Snažil jsem se pochopit Poirota do všech detailů. Musel jsem si osvojit jeho manýry a výstřednosti a zahrát je tak, aby nebyly k smíchu, ale aby je diváci pochopili jako rysy jeho osobnosti. Dělal jsem si dokonce písemné poznámky o jeho charakteru a jednání, až jsem měl nakonec úplnou dokumentaci. Myslím, že jsem nejen věděl všechno, ale že jsem se sám stal Poirotem,“ říká s úsměvem.

Pětašedesátiletý londýnský rodák je stále v jednom kole. Loni dokončil dva další britské seriály a natáčí už zmíněná pokračování Hercula Poirota. Jednou z jeho posledních aktivit je napomoci nemocným, kteří nemají adekvátní přístup k lékům proti bolesti.

„Velice mě znepokojuje, že každý čtvrtý z pěti lidí nemá dostatečný přístup k základním lékům proti bolesti, že nejméně miliarda lidí, než umře, trpí. Když mě tedy oslovili australští tvůrci, abych namluvil dokument Život před smrtí, okamžitě jsem svolil. Fakta jsou zdrcující,“ prohlašuje.

Tvůrci dokumentu navštívili jedenáct zemí, kde je přístup k léčení bolesti obzvláště omezen a kde na rakovinu zemře sedmdesát procent a na HIV až devětadevadesát procent obyvatel. A přece tyto země mají k dispozici jen šest procent ze zásob světového lékařského morfia.

„Jako Poirot i jako Suchet mám velkou averzi k bolesti, a tak tím, že vyprávím o lidech, kteří mají zoufalý nedostatek léků proti bolesti, pomohu alespoň upozornit na jeden z nejméně známých zdravotních problémů současného světa,“ dodává Suchet.

Žije už pětatřicet let ve šťastném manželství s herečkou Sheilou Ferrisovou. Mají spolu dvě už dospělé děti. Syn Robert je kapitánem Královské námořní pěchoty, dcera Katherine fyzioterapeutkou. Ve volných chvílích se herec věnuje svému největšímu koníčku - fotografii.

Foto: Profimedia.cz

Loni dostal za svůj přínos umění od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Jeho dědeček z matčiny strany James Larché byl známým fotografem významných osobností. Ve třicátých letech se proslavil například fotografiemi krále Edwarda VIII. a jeho americké manželky Wallis Simpsonové či francouzského letce a vynálezce Louise Blériota. David se zamiloval do fotografování jako mladý, když mu dědeček daroval první aparát značky Kodak.

A ještě jedna věc, která se o Suchetovi u nás neví. V Anglii je známý i jako vynikající muzikant, hraje na řadu nástrojů, nejlépe na klarinet a bubny.

Reklama

Související témata:

Související články

David Suchet se dočkal, Poirot bude dokončen

Když se v roce 2009 ptali britského herce Davida Sucheta, co by si v životě ještě přál, odpověděl, že natočit i poslední příběhy belgického detektiva Hercula...

Výběr článků

Načítám