Hlavní obsah

Čtyři mýty, které vám v domácnosti zbytečně komplikují život

Novinky, das

Některé věci máte zažité ještě z dětství a další jste prostě pochytila v průběhu života. Něco z toho samozřejmě stále platí, ale některá pravidla už možná zbořil technologický pokrok nebo vědecké výzkumy. Která to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Přehnaná čistota doma skutečně škodí.

Článek

1. Přehnaná čistota doma škodí

Pravda: Někteří lidé si stále ještě myslí, že prostředí zcela očištěné od běžných bakterií a virů jejich zdraví prospívá. Pro správný vývoj imunity (především u dětí) je však kontakt s mikroby nezbytný, minimálně s těmi bakteriemi a viry, které nás běžně obklopují. S čistotou by se to tedy přehánět nemělo.

V domácnostech se ale vyskytují i látky, které produkuje automobilová doprava a průmysl a které zdraví rozhodně prospěšné nejsou. „Pokud váš soused navíc topí nevhodným palivem, můžete doma dýchat podobně vysoké koncentrace aerosolových částic, jakých se dosahuje v těsné blízkosti kolesa rýpadla na hnědé uhlí. Tyto částice snadno proniknou do domácnosti, kde přetrvají do večerních a nočních hodin z důvodu nízké hodnoty ventilační rychlosti,“ vysvětluje Jan Hovorka, vedoucí Laboratoře pro studium kvality ovzduší Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Všechny tyto látky imunitě a zdraví jednoznačně škodí a jejich vdechování tělu žádné pozitivní účinky nepřináší. Také pokud máte doma malého alergika, který trpí alergií například na roztoče, není dobrý nápad ho těmto alergenům zbytečně vystavovat v domnění, že si na ně snáze zvykne. „Čím více a častěji se alergik se svými alergeny setkává, tím jsou jeho obtíže naopak horší,“ vysvětluje Zuzana Vančíková, CSc., dětská alergoložka, imunoložka a pneumoložka ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„A naopak, čím kvalitnější vzduch dýcháme, tím více svou imunitu posilujeme,“ dodává. Z tohoto důvodu také lékařka doporučuje používat čističku vzduchu, a to nejen v případě alergiků, ale i zdravých lidí, kteří žijí ve znečištěném ovzduší. „Negativní účinky inhalace škodlivin se kumulují a s rostoucí dávkou těchto škodlivin dochází k oslabování imunity,“ upozorňuje lékařka.

Při výběru čističky je dobré hledět, zda dokáže sama hlídat přítomnost alergenů v ovzduší a podle potřeby na ně reagovat zvýšením svého výkonu. „Určité vodítko, jestli je čistička vhodná pro alergiky, vám poskytne i certifikace některé z uznávaných světových institucí zabývajících se alergií, například ECARF,“ vysvětluje Tereza Rudolfová ze společnosti Philips.

2. Zapnutá žehlička se nesmí pokládat na prádlo

Pravda: Klasická zapnutá žehlička položená na triku nebo halence téměř jistě způsobí újmu nejen nebohému kousku oděvu, ale i vaší psychice. Neplatí to ale vždy. Některé parní generátory jsou dnes již tak chytré, že rozpoznají pohyb a páru vypouštějí pouze při pohybu žehličky. Pokud ji tedy odložíte na oblečení položené na žehlicím prkně a půjdete se například napít nebo si vyřídit hovor, ani té nejjemnější hedvábné halence se nic nestane. Nemluvě o tom, že si tím během žehlení zároveň šetříte zápěstí, protože ji nemusíte po každém vyžehleném kousku postavit na bok a pak ji zase zdvihat zpět.

Klasické žehličky toto prozatím neumí, nicméně i u většiny z nich dnes již odpadá stres z nevypnutí žehličky. Nové modely jsou vybaveny čidlem, které kontroluje, zda je s žehličkou manipulováno. Pokud bude zapnutá žehlička po delší dobu v klidu, čidlo samo vypne zahřívací těleso, časy se přitom liší podle toho, zda je žehlička položena na prkně žehlicí plochou či na stojato.

3. Smažené rovná se nezdravé

Pravda: Milujete smažená jídla, ale máte strach, co na ty litry přepáleného oleje řekne vaše srdce a cévy? Nemluvě o tom, že se vám celá snědená porce těchto dobrůtek usadí přesně na těch partiích, které už vůbec obsazovat nepotřebujete…

Dnes již tomu tak nemusí vůbec být, pokud vsadíte na horkovzdušnou fritézu. Jak už název naznačuje, místo oleje využívá ke smažení horký vzduch a olej nepotřebuje buďto vůbec, nebo jen v minimální, přibližně desetinové dávce. Místo oleje se v této fritéze prohání kolem připravovaného jídla horký vzduch a výsledkem jsou hranolky či řízek, jež obsahují jen minimum tuku. A ještě jeden příjemný bonus: příprava jídla v horkovzdušné fritéze nezamoří domácnost zápachem přepáleného oleje.

4. S tyčovým vysavačem celý byt neuklidíte

Pravda: Úklid s tyčovým vysavačem je pohodlnější a rychlejší než s jeho klasickým protějškem. Alice Žertová, majitelka úklidové firmy OCS Trading, dodává, že v USA dnes již lidé používají téměř výhradně tento typ vysavače. „Tyčový vysavač jim umožňuje pracovat vzpřímeně a při vysávání se zbytečně neohýbat. Díky tomu si odbydou úklid rychleji a s minimální námahou,“ vysvětluje Alice Žertová.

Což ocení určitě i muži, kteří v nedávném průzkumu společnosti Philips, který realizovala agentura Bubble, za svou nejoblíbenější domácí práci označili právě vysávání.

Dnes jsou velmi populární bezdrátové tyčové vysavače. Mnozí lidé se u nich bojí brzkého vybití. Některé z nich ale vydrží uklízet na jedno nabití déle než hodinu v kuse, navíc vám jedním tahem vysají i vytřou zároveň, čímž dokážou šetřit nejen váš čas, ale i energii. Jejich součástí často bývá i ruční vysavač, kterým můžete doladit drobné detaily.

Reklama

Související články

Být ženou v domácnosti má svá úskalí

Ne všechny ženy touží po kariéře a nezávislosti. Pořád je mezi námi spousta takových, které mají-li možnost zůstat doma a pečovat jen o své děti a domácnost,...

Výběr článků

Načítám