Hlavní obsah

Čtyři kroky, jak připravit svůj šatník na novou sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle kalendáře nastal astronomický podzim. Je tedy nejvyšší čas připravit svůj šatník na novou sezonu. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Připravte svůj šatník na novou sezonu.

Článek

1. Uvědomělé třídění

Zamyslete se nad tím, kolik procent vašeho šatníku skutečně vynosíte. Přijde vám to jak zbytečný dotaz? Opak je pravdou. Podle Evropské agentury pro životní prostředí průměrný Evropan během celého roku nesáhne na téměř třetinu svého šatníku. Přitom ročně evropské domácnosti nakoupí oděvy a jiné textilie za více jak 500 miliard eur.

Tyto údaje potvrzuje v rámci českých domácností také Institut cirkulární ekonomiky, který udává, že každý z nás nosí pouze 20 % svého šatníku.

Buďte proto nekompromisní a vytřiďte všechny kousky, které jste za celý rok neměli ani jednou na sobě. Pravidlo zní jasně, co nevidíme, to nenosíme.

Zamyslete se, které oblečení nosíte a seskupte ho podle ročního období. Spárujte dohromady všechny letní kousky a nepotřebné oblečení dejte na hromadu.

2. Recyklujte, měňte, darujte

Pokud jste se dostali přes první krok a nevíte, co s vytříděným oblečením, máte několik variant. Nesedící oblečení můžete buď darovat svým blízkým, kteří o ně mají zájem, nebo třeba potřebným.

Pokud máte ve skříni dražší kousky, které se vám již okoukaly, nebo jste z nich vyrostli, můžete je zkusit prodat na libovolné internetové platformě nebo vyzkoušet swap - tedy výměnu.

Šaty za kalhoty a naopak. V Pražské tržnici vznikl první udržitelný obchoďák, kde se platí výměnou

Styl

Jedna z možností je využít kontejner na textil, který má své zásady. Do kontejnerů na textil patří vše od oblečení, textilu, obuvi i doplňků, naopak se zde nevhazují žádné odpadky, koberce či mokré oblečení.

Zásadou je vhazovat oblečení čisté, vyprané a suché. Vše musí být zabaleno do sáčku či pytle a vhozeno do kontejneru, nikoliv mimo něj.

3. Správná péče

Jedním z nejdůležitějších pravidel pro skladování oděvů je zajistit, aby bylo oblečení skutečně řádně vyčištěné, ať již praním, či chemickým čištěním. Přestože se stane, že nečistota není okem na oděvu patrná, časem tato špína či pot mohou na oblečení způsobit žluté nevzhledné skvrny, které objevíte hned, jakmile oblečení po uskladnění vytáhnete.

Navíc, nečistoty přitahují nežádoucí škůdce, což je dalším důvodem, proč uskladnit výhradně oblečení 100% čisté.

Jakmile budete mít prádlo krásně čisté a voňavé, mějte na paměti, že před uskladněním musí být zcela suché, dokonce i mírná vlhkost může způsobit plísně. Pokud jste využili chemického čistění, věnujte čas odstranění plastových sáčků z oděvů, abyste se vyhnuli vzniku zápachu.

4. Vhodné uskladnění

Posledním krokem je samotné uskladnění letního oblečení, aby ve skříni nepřekáželo. Uložit ho můžete například do plastových boxů, které zajistí snadnou manipulaci a zamezí vniknutí hmyzu a vzniku vlhkosti. Navíc umožňují označení jednotlivých nádob, abyste jednoduše v případě potřeby našli každý kousek, který hledáte.

Další vhodnou variantou jsou plátěné boxy, které jsou doporučovány samotnými organizačními specialisty. Ačkoliv je tato alternativa dražší, jsou nejlepší volbou pro oděvy z jemných tkanin, jako je hedvábí nebo kašmír. U těchto materiálů se navíc doporučuje provést i opatření v podobě použití repelentu proti molům, případně využít alternativu sáčků z cedru či levandule.

Nevhodnými skladovacími prostředky jsou pak například lepenkové krabice. Lepenka totiž může přilákat hmyz, který se k oděvům snadno dostane, krabice navíc nenabízejí žádnou ochranu před vlhkostí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám