Hlavní obsah

Čínským tělesným strážkyním podnikání jen kvete

Novinky, PUR

Jsou mladé a elegantní. Ale dovedou být drsné, přímo nebezpečné. Dělají totiž tělesné strážkyně – a je o ně teď v Číně velký zájem.

Foto: Profimedia.cz

Pozor, nepodceňovat! My jsme z provinčního centra Čchang-čchun.

Článek

„Jsou chvíle, kdy ženy dovedou být silnější a lepší než muži,“ cituje z jihočínského Nan-ningu zpravodaj BBC Martin Patience 21letou Čchen Chaj-žung.

Ve slušivém černém kostýmku a lodičkách vypadá spíše jako pětihvězdičková sekretářka. Jakmile však vyskočí z auta, její rázné pohyby a nasazené tmavé sluchátko naznačují, že ostražitost je namístě.

Foto: Profimedia.cz

Pozadu nechce zůstat ani specializovaná škola v severovýchodní provincii Ťi-lin.

Parkoviště zkontroluje jestřábím okem. Z vozu za ní vystupuje bohatá klientka a Čchen – spolu s další kolegyní – podnikatelku rychle eskortuje do blízké budovy.

Čchen patří k narůstajícímu počtu Číňanek, které se rozhodly volit tvrdý svět profese bodyguardů. Odhaduje se, že v Číně je nyní na tři tisíce volně regulovaných bezpečnostních agentur nabízejících osobní ochranu.

Třetinu boháčů tvoří ženy

Proč náhle ten zájem o osobní strážkyně? Vysvětlení poskytují prodlužující se žebříčky movitých lidí v Číně. Až třetinu z nich tvoří ženy. A v době, kdy se zvyšují rozdíly mezi bohatými a chudými za Velkou zdí, mnohé tyto ženy vyžadují osobní ochranu.

Úspěšná podnikatelka Wen Cchuej založila soukromou bezpečnostní agenturu, aby se zapojila do nového segmentu trhu. Neváhala se rozloučit s usedlejším světem řízení dětských školek. Ovlivnila ji i osobní nepříjemná zkušenost. Na služebních cestách byla dvakrát přepadena.

„Máte-li za bodyguarda ženu, je to něco, jako když máte sestru,“ vysvětluje Wen Cchuej. „Mohou za vás hlídat okolí,“ dodává s tím, že právě dostala třicet přihlášek do výcvikových kurzů žen.

Foto: Profimedia.cz

Budou-li dobré, vydělají si jako bodyguardky až sto dolarů denně.

Jak podotýká, dámská klientela dává přednost ženám před jejich často urostlejšími mužskými protějšky, protože přitahují méně pozornosti – a skandálů.

„Máte-li s sebou tělesnou ochránkyni, pak se s ní dělíte o pokoj,“ vysvětluje. „Lidé si budou myslet, že je to sekretářka. Pokud by to byl muž, pak už by mohli nabýt špatného dojmu.“

Výcvik poskytují bývalí vojáci

Její firma cvičí momentálně 60 mladých žen. Výcvik zajišťují bývalí vojáci v táboře rozloženém na někdejší základně. Během šestiměsíčního kurzu se všechny adeptky – většinou s univerzitním diplomem – naučí mnoha profesionálním technikám, od kung-fu přes sledování až po první pomoc. Chodí dokonce i na kurzy společenského chování, aby mohly řádně vystupovat před klienty.

Absolventky kurzu si ale vydělají slušné peníze. Jejich firma si za jeden den služby tělesné strážkyně účtuje v přepočtu kolem 300 dolarů (asi 5700 Kč), přičemž zaměstnankyním z toho připadne denně až 100 USD (1900 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Studentky Polytechnické fakulty v Šen-jangu, hlavním městě provincie Liao-ning, při tvrdém tréninku.

Premium bezpečnostní balíček – včetně šesti bodyguardů a dvou aut – může přijít denně až na tři tisíce dolarů. Kan Tung-sia, bohatá investiční podnikatelka, často využívá této služby. Jak říká, s osobní ochrankou se cítí lépe.

„Někteří moji přátelé se dostali do sporů a byli uneseni,“ poznamenává. „U nás to může být nebezpečné. Takže když můj byznys rostl, cítila jsem potřebu najmout ochranku.“

Jak shrnuje zpravodaj BBC, Čína je zemí, která každý rok bohatne. Ale mezi těmi, co zůstali mimo, sílí rozčarování. A protože bohatá elita se má stále více na pozoru, tělesným strážkyním bude obchod ještě dlouho vzkvétat.

Reklama

Související témata:

Související články

Kateřina Nekolná: Do krajek mě neobléknou

Vyrůstala v Praze na Jižním Městě a jako sedmibojařka poznala celý svět. Atletickou kariéru před sedmi lety ukončila, vystudovala dvě vysoké školy a teď je...

Výběr článků

Načítám