Hlavní obsah

Chytrá novinka na utržené vazy

Právo, Petr Veselý

Léčbu vazů v koleni, které si lidé utrhnou nebo poraní obvykle při sportu, dokáže velice radikálně zkrátit speciální páska.

Foto: archiv, Právo

Léčbu vazů v koleni, které si lidé utrhnou nebo poraní obvykle při sportu, dokáže velice radikálně zkrátit speciální páska.

Článek

Dosud čekala postižené lidi plastická operace vazu a několikaměsíční léčení. Teď jim může specialista ošetřit poraněné místo a voperovat k vazu speciální pásku. Zkrátí tím léčbu ze šesti až 12 měsíců na šest až osm týdnů.

Chodí už druhý den po operaci

Nový postup spočívá v tom, že lékaři přišijí utržený vaz ke stehenní kosti. Vedle něj připevní ke stehenní a holenní kosti pásku ze speciálního vlákna. Ke kostem a měkkým tkáním se dostanou ze čtyř asi jeden centimetr velkých řezů. Operace, která se dělá v celkové nebo epidurální anestezii (znecitlivění od pasu dolů), trvá asi půl hodiny.

„Páska je vlastně taková vnitřní opora,“ říká MUDr. Robert Frei z Centra sportovní a pohybové medicíny. „Zajistí, aby se holenní a stehenní kost neposunovaly víc, než je po dobu hojení vhodné. Pacient díky ní může zatěžovat poraněnou nohu prakticky od prvního dne po operaci. Pokud ho poraněné místo bolí, využije berle nebo ortézu.“

Znovu sportovat mohou po šesti týdnech

Hned po operaci může také pacient začít lehce cvičit. „Plný rozsah pohybu mu obvykle povolíme zhruba po dvou až třech týdnech,“ říká MUDr. Vít Heblt z ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice.

„Po tu dobu chodí obvykle o berlích. Stejně dlouhou dobu může nosit i ortézu, která mu poskytuje oporu a omezí pohyb. Ke sportovním aktivitám se obvykle vrátí po šesti týdnech.“

Poraněný vaz se hojí několik měsíců, ale v tom období ho chrání před opětovným poraněním páska, která běží podle něj a přebírá jeho zátěž, navíc pomáhá nohu stabilizovat.

Proč přibývá těchto zranění

S rehabilitací může poraněný člověk začít druhý den po operaci. Plně zatížit nohu, bez toho, že by sportoval, lze obvykle už po třech týdnech. Nejde jen o chůzi, ale třeba také o jízdu na rotopedu. Po pěti až šesti nedělích mu lékaři většinou dovolí běhat a posilovat, plnou sportovní zátěž po šesti týdnech.

Foto: archiv

Takhle lékaři uchytí na kostech speciální pásku.

Tohle zrychlení léčby je důležité i proto, že pacientů, kteří si utrhnou vaz, stále přibývá.

„Lidé se víc věnují sportům s velkou dynamikou pohybu, ale bez přípravy a řádného rozcvičení,“ říká MUDr. Robert Frei.

Speciální pásku hradí pojišťovny

Novou metodu předepíše pacientovi proškolený lékař, který s ní má zkušenosti. Zdravotní pojišťovny ji plně hradí. Zefektivní léčení a ušetří díky ní peníze. To ostatně přivítá i pacient.

Novinka zapadá do konceptu moderních ortopedických a chirurgických postupů, které se pacientovi snaží obnovit a zachovat co nejvíc poraněných tkání.

Pro a proti

Kromě rychlejší léčby a úspory peněz nabízí speciální páska z umělých vláken několik dalších výhod.

  • Představuje miniinvazivní metodu, šetří kost i měkké tkáně.
  • Zanechá v kůži jen malé, centimetrové jizvičky.  
  • Pacient pociťuje po operaci menší bolest v porovnání s klasickým postupem, potřebuje tedy i méně léků, které ji tlumí.
  • Při dalším úrazu umožňuje udělat opakovanou plastickou operaci.

Metoda má samozřejmě i nevýhody.

  • Nelze ji použít v každé situaci. O tom, jestli je nebo není vhodná, rozhoduje specialista, který má s jejím používáním zkušenosti.
  • Protože jde o nový postup, dokládají jeho efekty jen krátkodobé studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám