Hlavní obsah

Celulitida je běh na dlouhou trať, s péčí je zapotřebí začít už nyní

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celulitida trápí většinu žen bez rozdílu věku i hmotnosti. Nevzniká totiž důsledkem nadbytku tukových buněk, ale kvůli neschopnosti organismu důkladně spalovat tuky, což je často zapříčiněno nestrávenými toxiny, které se hromadí v tukových buňkách kvůli nesprávné funkci lymfatického systému. Svou roli navíc sehrává i genetika a hormonální změny.

Foto: Profimedia.cz

Celulitida trápí většinu žen bez rozdílu věku i hmotnosti.

Článek

Toužíte-li do léta minimalizovat projevy celulitidy, ať už na stehnech, zadečku, bříšku či pažích, nastal ten nejideálnější čas začít. Spoléhat na okamžitý účinek nejrůznějších přípravků se jednoduše nemusí vyplatit.

Dostatečná hydratace a správný jídelníček jsou naprostý základ 

Dobře víte, že voda je prostě zázrak, který pomáhá vyřešit mnoho zdravotních, ale i kosmetických problémů. Dostatek tekutin pomáhá tělo průběžně zavodňovat a zároveň aktivuje lymfatický systém, který zajišťuje pravidelné vyplavování škodlivin z těla. Denně je tak dobré vypít 2-3 litry tekutin, složených ideálně z čisté neperlivé vody či bylinkových čajů.

Je zapotřebí se ale také zaměřit na samotný jídelníček. Minimalizujte sacharidy, především rafinovaný cukr, bílou mouku, ultra zpracované potraviny, kofein či sůl. Jídelníček by měl být pestrý a díky výraznému podílu zeleniny i krásně barevný.  Vhodné je zařadit i bobulové ovoce, které má vysoký obsah antioxidačních látek, ale i koření, zejména kajenský pepř, který prokrvuje tělo a stimuluje lymfatický systém.

„Dobré je stravu obohatit o čerstvou vlákninu, která je velmi důležitou, ale zanedbávanou složkou našeho jídelníčku. Působí jak na trávicí trakt, tak na imunitní systém, urychluje totiž průchod potravy střevem a stabilizuje střevní mikroflóru. Dospělý člověk by měl sníst 25–35 g vlákniny denně,” doporučuje Dana Hodanová, osobní terapeutka ve Studiu Danah.

Naopak zakázaný by měl být alkohol a kouření. Alkohol obsahuje velké množství cukru a etylalkoholu, který škodí nejen srdci, ale i játrům. Pokud jsou játra zaměstnána odbouráváním alkoholu, nemohou odbourávat toxiny ani přebytečné tuky v našem těle.

Cigaretový kouř zase obsahuje oxid uhelnatý, dehet, nikotin a těžké kovy, které škodí pokožce i všem orgánům.

Bez pohybu to také nepůjde

Často stačí denně ujít 12 000 kroků, ale mnohem lepší je přidat i pár posilovacích cviků jako dřepy, zakopávání či výpady při celulitidě na stehnech a zadečku či posilovací cviky na břicho či paže. Vhodná je ale i jóga, pilates a spousta dalších sportů.

Jednoduché cviky, které vytvarují nohy a zbaví je celulitidyVideo: Novinky

Noste méně těsné oděvy

Pokud nosíte velmi těsné oděvy, zhoršujete proudění krve a lymfy.

„Stahovací prádlo doporučuji nosit jen výjimečně a na omezenou dobu maximálně 1-2 hodiny,“ říká Hodanová. Ale nejedná se jen o prádlo, také příliš těsné kalhoty nebo džíny, které rády nosíme v zimě a které formují naši postavu, nám mohou uškodit.

Pokud nenecháme lymfu a krev proudit plynule, vytvoří se v místě, kde je omezen průtok, celulitida. To samé platí o botách a kozačkách.

„Pokud sedíme celý den v kanceláři v těsných kozačkách, lymfa nemůže protékat kontinuálně a odvádět z těla toxické látky,“ vysvětluje terapeutka.

Péče o pokožku

Výborné je pravidelné střídáním teplé a studené vody každé ráno ve sprše, případně pokožku masírovat lufou. K prokrvení pokožky a zároveň k probuzení lymfatického systému může posloužit i pravidelný peeling.

Před jeho aplikací pokožku nejprve prohřejte teplou vodou, aby se roztáhly póry a lépe se vstřebaly účinné látky. Masáž s peelingem se provádí minimálně 5 minut krouživými pohyby po směru hodinových ručiček směrem k srdci. Podpoříte tak činnost lymfatického systému, z těla se snadněji vyplaví škodlivé látky.

Jelikož se během peelingu obrušují buňky z pokožky a chvilku trvá, než se zregeneruje, doporučuje se peeling používat maximálně 2-3x týdně.

Foto: archív firem

Tělový peeling

Foto: Lavera Vyhlazující sprchový peeling s efektivním biologicky aktivním komplexem a přírodními zrnky peelingu z jojoby odstraňuje odumřelé kožní buňky a tím pomáhá snížit nedokonalosti pokožky, 139 Kč; Nature Box Apricot - pečující tělový peeling pro rozjasnění a hydrataci, 93 Kč; Dermacol Aroma Ritual hřejivý tělový peeling jablko a skořice, 149 Kč; Purity Vision Bio Kávový peeling - kofein zrychluje krevní oběh, tím vypíná a oživuje pokožku, 179 Kč; Lumene Nutri-Recharging Salt Body Scrub - olejové složení rašelinového peelingu s obsahem severské čagy vyživuje a revitalizuje pleť celého těla, Fann 789 Kč; Oriflame Perfect Body Bambusový masážní kartáč, 199 Kč; Manufaktura Zjemňující & výživný solný peeling s vřídelní solí, mandlovým olejem a meduňkou, 349 Kč; L´Occitane Verbenový solný peeling, 915 Kč

Krémy, gely a séra proti celulitidě fungují na principu prohřívání těla a prokrvení kůže. Také hluboce hydratují pokožku, tím pádem je vyživená, hladká a lépe vypadá.

Při používání těchto přípravků je ale důležitá pravidelnost. Ideální je problémové partie natírat každé ráno a večer. Zesílit účinek přípravku lze pomocí zábalu, kdy se na partii aplikuje přípravek, obalí potravinovou fólií a následně zabalí do deky, a to minimálně na 30 minut.

Foto: archív firem

Přípravky proti celulitidě

Foto: Shiseido Global Body Care Advanced Body Creator Aromatic Sculpting Gel stimuluje odbourávání tuků a tím výrazně zlepšuje pevnost a tvar těla a zanechává pokožku vitální a sametově hebkou, 1500 Kč; Nivea Q10 Plus zpevňující sérum proti celulitidě redukuje vnější projevy celulitidy již za pouhých 10 dní, od 194 Kč; Dermacol Enja Body Love Program - zpevňující gel proti celulitidě, 199 Kč; Urtekram bio tělový olej Matcha proti celulitidě - díky extraktu chilli papriček, zeleného čaje Matcha a sladkovodní mikrořasy pokožku revitalizuje a pomáhá odvádět škodlivé látky z těla, 269 Kč; Weleda Happy Skin - březová tělová péče přispívá k detoxikaci organismu i pokožky. Extrakt plný účinných látek se získává z mladých březových lístků z jižních Čech, Dr. Max 659 Kč

Lymfodrenáže a další speciální masáže či zábaly

Lymfodrenáž. Je nejúčinnější způsob, jak uvést lymfu a celý systém do pohybu. Napomáhá ke zlepšení látkové výměny, detoxikuje organismus, posiluje obranyschopnost a jako kosmetický benefit odstraňuje celulitidu a zpevňuje pokožku.

„Jedná se o účinnou hmatovou techniku, která efektivně pomáhá rozpohybovat celý lymfatický systém. Ten sám o sobě nemá žádnou pumpu, která by jej poháněla. Ke správné funkci pomáhají pouze svaly a dýchání. Lymfatický systém je převážně uložen v podkoží, proto je drenáž prováděna mírným tlakem. Obvykle se používá sestava speciálních hmatů na suché pokožce. Nejedná se tedy o klasickou masáž, která působí na svaly, nejsou při ní používány ani masérské oleje ani emulze,” vysvětluje kosmetička Tereza Benešová z SPA & Wellness Aquapalace Praha.

Lymfodrenáž pomocí tlakové terapie přístrojem. Přístroj pracuje na principu pneumatické tlakové terapie - stlačuje končetinu a vyvolává tlakové vlny, které se snaží obnovit jak lymfatický, tak žilní systém.

„Speciální objímky s překrývajícími se komorami poskytují jemnou masáž, která podporuje přirozenou cirkulaci lymfy. Délka masáže je 60 minut. Pro maximální efekt doporučujeme 6 opakování jedenkrát až dvakrát týdně,” upozorňuje kosmetička Marcela Švecová z pražského Health Pointu.

Aromatherapy wrap. Intenzivní ošetření s bandážemi obsahuje esenciální oleje v profesionálních přípravcích Body Strategist od comfort zone pro boj s celulitidou, zapříčiněnou oslabením mikrocirkulace a nedostatkem tekutin.

„Přináší okamžitý pocit lehkosti, zlepšuje nedostatky spojené s celulitidou, stimuluje lipolýzu, odvodňuje tkáně,” upozorňuje Jana Henemanová z Miracle Esthetic Clinic and Spa.

Mezoterapie. Pomocí vpichů jemné kanyly nebo pomocí speciálního dermálního válečku, který obsahuje několik desítek titanových mikrojehliček, na pokožce vytvoří mělké kanálky, přes které prostupuje emulze s vitamíny, proteiny, kyselinou hyaluronovou a další ozdravné látky.

„Vpichy samotné u mezoterapie stimulují produkci nového kolagenu a elastinu, zatímco složení emulze působí na samotnou pokožku, regeneruje ji, hydratuje. Chrání pokožku před zevními vlivy a zároveň ji udržuje pevnou a pružnou,” upozorňuje lékař Tomáš Paduch z Kliniky Yes Visage.

Odstranění celulitidy laserem. Při laserovém ošetření se pomocí laseru (neinvazivní laserové hlavice či miniinvazivní kanylou) zahřívá podkoží, kdy se současně aktivuje tvorba kolagenových a elastinových vláken a dochází ke zpevnění a obnově struktury pokožky. Hlavní výhodou je, že jsou výsledky patrné ihned po ošetření.

„Nejlepších výsledků dosahuje prohřívání podkoží pomocí miniinvazivní technologie SlimLipo, kdy se tenkou laserovou kanylou prohřívá podkoží zevnitř. Zároveň lze také odstranit přebytečný tuk,“ doporučuje Paduch.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám