Hlavní obsah

Bylinky jako pomoc při chřipce

Právo, Zdena Nováčková

Znáte to asi všichni. Večer uléháte zdraví, ráno se ale probudíte unavení, bolí vás celé tělo, svaly, klouby, motá se vám hlava, nosní dutiny jsou ucpané a stoupá vám teplota. S největší pravděpodobností vás přepadla chřipka jak vyšitá. Tělo si s ní musí poradit samo, ale můžete mu účinně pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Při nachlazení se doporučuje šalvějový čaj s medem, který během krátké doby uleví, protože látky v rostlině obsažené uvolňují a ředí hleny.

Článek

Chřipka je onemocnění virového původu. Přenáší se buď přímým vdechnutím kapének v blízkosti již nemocné osoby, nebo kontaktem s virem například na klice, v městské hromadné dopravě nebo na nákupním košíku. Inkubační doba může být jen několik hodin, maximálně tři dny.

Pro ty, kteří se nenechávají očkovat, bývá rizikové období právě od ledna, kdy propukají chřipkové epidemie. A jaké jsou hlavní příznaky chřipky? Bolesti hlavy, kloubů, svalů, horečka, zimnice, malátnost, motání hlavy, nechutenství, škrábání v krku, suchý kašel, rýma, velká únava.

Nejlepším způsobem, jak naložit s chřipkou, je samozřejmě prevence. Je třeba posilovat imunitní systém (ostatně na tom je založené i očkování proti chřipce), dodržovat důslednou hygienu (mytí rukou) a pokud možno nenavštěvovat v chřipkovém období místa s velkou kumulací lidí.

Bylinky vám pomohou jak s posílením imunity, tak s bojem proti jednotlivým projevům této choroby.

Třapatka nachová - na posílení imunity

Třapatka patří mezi bylinky, které silně posilují obranyschopnost organismu, a to nejen pro případ chřipky, ale i nemocí z nachlazení (při rýmě a bolestech v krku), u infekcí močových a dýchacích cest, špatně se hojících ran a zánětlivých kožních onemocnění. Možná ji znáte pod názvem echinacea.

Foto: Profimedia.cz

Třapatka nachová

Běžně se u nás pěstuje na zahrádkách. Pro prevenci je vynikající tinktura z jejích kořenů. Z nich si také můžete připravit vývar (jednu čajovou lžičku sušeného kořene zalijte čtvrt litrem studené vody, vařte pět minut a nechte čtvrt hodiny louhovat, pak sceďte).

Vývar užívejte maximálně třikrát denně po dobu dvou týdnů. Za tu dobu byste měli získat potřebné protilátky a vylepšit svůj imunitní systém.

Šalvěj lékařská - proti škrábání v krku

Při nachlazení se doporučuje šalvějový čaj s medem, který během krátké doby uleví, protože látky v rostlině obsažené uvolňují a ředí hleny. Odvar (šalvěj necháte projít varem) můžete využít i jako kloktadlo, které pomáhá při bolestech v krku, a navíc dezinfikuje ústní dutinu.

Výborná je schopnost šalvěje pomoci s psychickým rozladěním, jež jde obvykle s ucpaným nosem a kašlem ruku v ruce. Jde o silnou bylinu, jejíž účinné látky jsou dobře rozpustné ve vodě. Silnější je ale samozřejmě tinktura, kterou získáme při louhování v destilátu.

Jako další tip na bolest v krku můžete vyzkoušet žvýkání malého kousku listu z anginovníku.

Vrba bílá - snížení teploty a bolesti hlavy

Patří mezi účinná přírodní antipyretika a analgetika, obsahuje obdobné látky jako acylpyrin. Pupenová tinktura z této rostliny zmírňuje doprovodné příznaky u chřipky, jako jsou teplota a bolesti hlavy, navíc má protivirové účinky.

Ulevuje také od naběhlých krčních uzlin, které bývají častým příznakem boje našeho těla s infekcemi nebo viry.

Foto: Profimedia.cz

Vrba bílá

Podobný účinek má také čaj z tužebníku jilmového. Jen pozor na dávkování, a to i u vrby. Nikdy nepřekračujte doporučené denní množství a zkonzultujte s lékárníkem současné užívání acylpyrinu a léků s paracetamolem – mohlo by dojít k předávkování.

Heřmánek pravý - uvolnění dýchacích cest

Čaj z květů heřmánku má nejen lahodnou chuť a příjemnou vůni, ale především protizánětlivé a zklidňující účinky. Pomáhá při rýmě a kašli, můžete ho i inhalovat. Stejně tak se dá odvar použít na výplachy nosu nebo jako kloktadlo při bolestech krku.

Foto: Profimedia.cz

Heřmánek pravý

Při zánětu dýchacích cest je výhodou i jeho harmonizační působení na žaludeční sliznice a trávicí trakt jako takový – zahlenění je totiž obvykle také podráždí.

Tymián obecný

Tahle aromatická bylinka má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky a často se užívá při nachlazení, kašli, bolesti v krku, infekcích v ústech. Čaj se připravuje klasickým způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Tymián obecný

Pokud v odvaru přidáte k tymiánu i majoránku, získáte výborný prostředek jak pro prevenci, tak pro úlevu při kašli a nachlazení. Obdobné účinky i užití mají i yzop a saturejka.

Náš tip

Bylinný sprej s eukalyptem a modřínem na dýchací cesty. Rozprášíte pár kapek do svého okolí a zvětšíte pravděpodobnost, že se v uzavřeném prostoru nenakazíte třeba od pokašlávajícího kolegy.

Další rady bylinkářky Jarmily Podhorné
Důvodem, proč se infekce dostává do těla, je, jak už bylo řečeno, oslabená imunita. Výbornými imunostimulanty jsou kromě třapatky také eleuterokok, maralí kořen, gemmoterapeutika z černého rybízu, lesního bezu, ořešáku královského, kozince nebo grepových jadérek.
Pokud se cítíte dobře, ale lidé kolem vás, doma či v práci pokašlávají, pomoci může tinktura ze žampionu.
Jestliže vás pobolívá v krku, můžete kloktat odvar z řepíku lékařského nebo tinkturu z grepu.
Nos a čelní dutiny uvolní zaručeně nastrouhaný křen, ke kterému stačí přičichnout, nebo inhalujte odvar z yzopu, máty či eukalyptu. Zregenerovat sliznice pomáhá také inhalace minerálky, skvělá je Vincentka.
A kdybyste potřebovali uvolnit hleny, zkuste tuhle směs – tymián, mateřídoušku a jitrocel ve stejném poměru dáte do kastrůlku se studenou vodou, přivedete k varu a hned stáhnete. Inhalujte nejlépe ve vaně plné horké vody.

Reklama

Související články

Bylinky a koření pro dobré trávení

Trávením získává tělo živiny z potravy. Tento každodenní proces nemusí probíhat bez zádrhelů, pokud si vybíráte nevhodnou skladbu stravy nebo holdujete tučnému...

Výběr článků

Načítám