Hlavní obsah

Britky už nechtějí být jako Kate

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se, že si britské ženy přestaly idealizovat manželku prince Williama. Přišlo vystřízlivění z počátečního šílenství, kdy se 32letá Kate stala veřejnou modlou a předmětem nekritického obdivu a napodobování.

Foto: Profimedia.cz

Život manželky druhého následníka trůnu znamená spoustu povinností a soukromí pod drobnohledem. Zde společně s manželem Williamem a jeho bratrem princem Harrym přidávala keramický vlčí mák, symbolizující padlé britské vojáky, do příkopu pevnosti Tower.

Článek

Až donedávna platilo, že jméno Kate je sázkou na jistotu. Když například média zveřejnila zásnubní fotografie, na nichž je vévodkyně v krémových šatech značky Reiss, za několik málo minut se jich prodalo tisíc kusů. A když si letos na sv. Valentýna vyšla v elektricky modrých šatech značky LK Bennett, firma zaznamenala prudký vzestup tržeb. Časopis Grazia má dokonce na svých webových stránkách „Kate Middleton Look Book“ blog s jejími nejkrásnějšími šaty.

Sláva Kate byla také patrná při každém jejím vystoupení na veřejnosti. Když před třemi lety s Williamem přiletěli na návštěvu Kanady, na letišti je vítaly tisíce obdivovatelů. Ti se sjeli ze všech koutů země a čekali hodiny, aby mohli novomanžele byť jen letmo zahlédnout. Jedna z přítomných žen dokonce přiznala, že strávila za volantem 21 hodin, aby se na Kate s manželem podívala.

Foto: John Stillwell, Reuters

Princ William drží svého syna prince George. Vpravo vévodkyně Kate

O čerstvě zadanou Kate se pochopitelně zajímali také paparazzi, kterým se přede dvěma lety podařilo vévodkyni vyfotit, jak se opaluje nahoře bez u bazénu jednoho francouzského zámku. Vydavatele francouzského časopisu, který fotky zveřejnil, princ William a jeho manželka zažalovali, senzacechtivé novináře to však neodradilo. Jiným fotografům se podařilo zachytit Kate na karibském ostrově Mustique v bikinách s narostlým bříškem v době, kdy čekala syna George.

Nejnovější průzkum, který zadal časopis Newsweek, ale napovídá, že vlna blouznění spojená se jménem Kate Middletonové je u konce. Podle něj by si jen jedna žena ze sta chtěla s Kate vyměnit místo a pouhých 11 procent odpovědělo, že by chtělo zkusit prožít si alespoň jeden její den. Bezmála třetina naopak uvedla, že by nechtěla být Kate, i když by se s ní ráda přátelila. A 15 procent žen natvrdo řeklo, že by Kate nikdy být nechtěly a ani by si nepřály ji poznat.

Vévodkyně z Cambridge skončila až čtvrtá v pořadí nejoblíbenějších členů královské rodiny za prvním princem Harrym, královnou Alžbětou II. a Williamem.

Překvapivé výsledky zde však nekončí. Jen šest procent mužů se svěřilo, že by ji chtěli mít za manželku, a dalších šest by s ní chtělo jít na rande, ale dvě třetiny z oslovených mužů ujistily, že by nechtěli být jejím přítelem, manželem ani partnerem.

A co víc, vévodkyně z Cambridge skončila až čtvrtá v pořadí nejoblíbenějších členů královské rodiny za prvním princem Harrym, královnou Alžbětou II. a Williamem. Přitom loni v červenci, těsně před narozením syna George, v žebříčku zvítězila. Nyní její druhý porod „velmi“ zajímá jen sedm procent respondentů.

Zbytek průzkumu už pro Kate dopadl dobře. Většina Britek ji stále považuje za módní ikonu a model pro mladé dívky, bezmála polovina je pak přesvědčena, že pro ženy a jejich pozici ve společnosti představuje „krok dopředu“.

Na 64 procent ji považuje za „přitažlivou“ a více než polovina za „laskavou“. Asi 76 procent lidí si navíc myslí, že má vliv na Williama, a polovina, že je tento vliv „silný“. Podle 64 procent obyvatel pak hraje v královské rodině „důležitou“ roli.

Budoucí pilíř monarchie

Jak to tedy je? Je Kate už přežitou celebritou, omrzelou novinkou, nebo se její hvězda teprve chystá vyjít? Na jedné straně tu máme ženu, na kterou už není britská veřejnost tak silně emočně upjatá a už se s ní tak křečovitě neztotožňuje. A na druhou si jí většina lidí váží a je přesvědčena, že je inteligentní, silná, zodpovědná a vlivná.

Nemůže si ani zařídit vlastní byt. Musí vypadat totálně nevýrazně.
Germaine Greerová, australská feministka

Britové zřejmě vyrostli z těch nejdětinštějších projevů přízně – závisti, hysterie, nekritického obdivu – a vidí Kate střízlivěji. Zaprvé jako jednoho z představitelů monarchie plnícího státní povinnosti, jehož postavení časem jen poroste.

Kate má totiž obrovskou zodpovědnost, která se jasně projeví poté, co na trůn nastoupí Williamův otec princ Charles. Alžběta II. už bude po smrti a z vévodkyně z Cambridge se stane hlavní mateřská postava královské rodiny – snacha současného krále (Charlese) a žena toho budoucího (Williama), švagrová jeho bratra (Harryho), matka budoucího krále, který teprve roste (George) a časem i královská babička. V její osobě bude národ hledat morální příklad stejně jako odraz své moderní identity a názorů na postoj ženy a matky ve společnosti.

A zadruhé, Britové Kate konečně vidí jako normální lidskou bytost, ovšem pohybující se v klaustrofobickém prostoru svázaném královskou etiketou a s ní spojenými zákazy a příkazy. To dokazuje fakt, že jen zhruba třetina obyvatel si myslí, že „má kontrolu nad vlastním tělem“, zatímco 22 procent respondentů je přesvědčeno, že její tělo se stalo „veřejným majetkem“. Věc, kterou si nikdo rozumný přát nemůže.

„Nemůže si ani zařídit vlastní byt. Musí vypadat totálně nevýrazně. Nemůže udělat či říct nic spontánního a naučila se, jak se vhodně chovat,“ myslí si čelná tvář australského feminismu Germaine Greerová. I ona je však přesvědčena, že „Kate je o hodně inteligentnější než zbytek členů královské rodiny“.

Jako Diana prý neskončí

A v tom zejména ženská část britské veřejnosti vidí velký potenciál. „Myslím, že k tomu, co se přihodilo princezně Dianě, z níž se stala opuštěná a zrazená žena, která pak skončila tragicky, už nedojde. Kateina všednost a její inteligence to neumožní,“ říká spisovatelka Marina Warnerová.

Britové už zkrátka Kate coby podnikavé dívce, která dokázala „uhnat“ budoucího krále, nezávidí, ale respektují ji kvůli jejím schopnostem a povinnostem, které musí plnit a které ji ještě čekají. Už jen to, že se vdala z lásky a že nešlo o předem domluvený sňatek, je pro mnohé ženy splněným snem. „Za to ženy vždy bojovaly – vdát se, za koho chtějí,“ dodává Warnerová.

Neurozená Kate zbavená polobožské aury tak nyní může pomalu začít budovat svou budoucí pozici jednoho z pilířů monarchie a vykročit ze stínu svého manžela. Jen čas ukáže, jak se se svou rolí srovná.

Diana je ikonou i 17 let po smrti
Princezna Diana byla za života vzorem pro milióny lidí. Nejen díky svému soucitu, laskavosti a šlechetnosti, které dávala najevo při nejrůznějších setkáních, ale také díky své eleganci v oblékání.
A přestože už uplynulo neuvěřitelných 17 let od její smrti, matka princů Williama a Harryho má stále vyznavače po celém světě. Jako například slavnou zpěvačku Rihannu (26), která je sama ikonou současnosti a princeznou pop music.
Umělkyně označila Dianu za svou největší inspiraci, co se módy týče, a vyzvedla její často nekonvenční, přitom však nikdy nemístný smysl pro styl. „Víte, kdo byl nejlepší? Princezna Diana. Každý její look byl správný. Její šaty byly super. A nosila šílené kloboučky a příliš velká saka. Milovala jsem všechno, co si na sebe vzala,“ nechala se slyšet Rihanna.
To, že se na Dianu nezapomnělo, dokazuje i fakt, že i letos v srpnu si milióny lidí po celém světě připomněly výročí její smrti. „Další rok uplynul, ale my na tebe stále vzpomínáme a nikdy na tebe nezapomeneme,“ napsala dvojice z Londýna ve svém vzkazu zanechaném u brány Kensingtonského paláce, kde Diana po rozchodu s princem Charlesem žila.
Bránu a další místa spojená s princezniným životem jako každý rok ozdobila záplava kytic.

Cressida je opět ve hře o druhou dámu v pořadí

Zatímco Kate s Williamem mají starosti s druhým dítětem, které by se mělo narodit v dubnu, Williamův bratr, princ Harry, se podle listu The Daily Mail znovu točí kolem své někdejší přítelkyně Cressidy Bonasové. Deník si všiml, že si spolu v září po Harryho třicátinách zašli do kina na romantickou komedii.

Bylo to navíc nejméně podruhé, co byla dvojice spatřena během několika dnů v Londýně. Už jen to, že se po dubnovém rozchodu cítí na to, se spolu znovu objevit na veřejnosti, naznačuje, že se usmířili. Podle známých nyní berou vše „pomalu a klidně“.

„Očividně jej velmi milovala, ale to, co je rozdělilo – Harryho povinnosti a tlak, který obnášejí – tu stále je,“ podotkl však nejmenovaný známý. Cressida se také obává, že by jí její vztah s členem královské rodiny znemožnil pokračovat v nastartované herecké kariéře.

List podotkl, že pětadvacetiletá dívka se v poslední době obléká „velmi provokativně“ – podobně, jak to udělala Kate, když se s Williamem na čas rozešli a chtěla, aby viděl, o co přichází.

Harry ale na svou bývalou očividně nezapomněl a podle důvěryhodných zdrojů jí často volá a posílá tuny zpráv.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám