Hlavní obsah

Benedict Cumberbatch: Rodiče udělali pro mé vzdělání vše

Právo, Jana Rovenská

„Už delší dobu si přeji zahrát buď milence, nebo superhrdinu. Zatím se mi ve fantasy Doctor Strange podařilo to druhé,“ prozrazuje populární Brit Benedict Cumberbatch.

Foto: Profimedia.cz

S manželkou Sophií Hunterovou, divadelní režisérkou, má ročního syna Christophera.

Článek

Letos čtyřicetiletý rodák z Londýna, který se proslavil jako novodobý Sherlock Holmes či jako drak v Hobitovi, se v roli kouzelnického neurochirurga vyžívá.

„Stephen Strange mi připadal ohromně arogantní, geniální a svým způsobem výjimečný. Celá jeho osobnost projde po autohavárii, při které utrpí závažná zranění, kompletním přerodem v superhrdinu. Tuto přeměnu provází spousta humoru, ale i akčních scén, dramatu a fantastického dobrodružství. Profesně mě zaujal především vývoj postavy a pouť, kterou ve filmu podstupuje,“ prozrazuje.

Doctor Strange

I vizuální podoba Stephena Strange byla detailně promyšlená. „Na začátku celého příběhu je velice sofistikovaný muž, který na sebe velmi dbá. Po nehodě ale začne být posedlý touhou vyléčit hlavně poškození a třes rukou, takže vše ostatní jde stranou. Oblečení stejně jako jeho zanedbaný zevnějšek, vousy a rozcuchané dlouhé vlasy nám pomáhají pochopit, čím prochází,“ upřesňuje Benedict Cumberbatch.

Celé natáčení započalo scénami v nepálských exteriérech. Káthmándú je prostoupeno duchovnem a mystikou a bylo podle tvůrců pro film, který se zaobírá nadpřirozenými rozměry, naprosto klíčové. „Jde skutečně o překrásná místa a můžete se považovat za velkého šťastlivce, pokud je navštívíte jako cestovatel, natož když něco takového máte v popisu práce. A pak když po celodenním natáčení můžete sledovat ten nádherný západ slunce nad svatyní Boudhanath,“ dodává spokojeně.

Než se v roce 2010 objevil na obrazovce v hlavní roli netradičně pojatého Sherlocka, málokdo tušil, že jako herec je v rodné Anglii populární už hezkou řádku let, především rolemi v řadě výborných televizních seriálů. Jeho detektiv nicméně vyvolal doslova seriálovou horečku nejen v Británii, ale později po celém světě.

Jako první rozpoznal Cumberbatchovy herecké kvality v Hollywoodu Steven Spielberg, který si ho vybral pro válečné drama Válečný kůň (2011). A od chvíle, kdy namluvil ve všech dílech fantasy Hobit strašlivého draka Šmaka, se stal světovou hvězdou. Od té doby točí pět šest filmů ročně.

Každá z rolí je jiná, v každé z nich má jiný účes, jiný přízvuk a představuje jiný druh svého talentu. Například v dramatu 12 let v řetězech je to uhlazený Jižan William Ford, který zachází slušně i s otroky. Benedict v něm předvedl obdivuhodný řečnický talent, když jako baptistický farář předčítá nahlas z bible celé pasáže. Podle kritiků je schopen přečíst od A až do Z telefonní seznam tak, aby nikoho nenudil.

Foto: Falcon.cz

Jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru v dobrodružném filmu Doctor Strange.

On sám si cení vedle Sherlocka bídáka Khana v kultovním Star Treku: Do temnoty (2013) a draka z Hobita. „Toho jsem si ale musel vybojovat. Režisér Peter Jackson měl se mnou jiný záměr a opakoval mi, že mám na víc, já jsem ale trval na tom, že drak je to jediné, co si v jeho fantasy toužím ,zahrát‘,“ vzpomíná.

„Mně samotnému nedošlo, jak moc bude právě tato role náročná. Jen najít polohu hlasu pro toto agresivní monstrum bylo nesmírně složité. Naučit se tu strašně komplikovanou řeč bych bez výborné hlasové trenérky jistě nezvládl. Bylo to ale velice vzrušující a jsem rád, že jsem nezklamal,“ pyšní se atraktivní Angličan.

I když není sir, je Benedict Cumberbatch daleko víc nóbl, než se může zdát. Vyrostl v Kensingtonu v západním Londýně. Chodil na drahou exkluzivní britskou internátní chlapeckou školu Harrow. A i když dal desítky rozhovorů, nikdy neprozradil, že jeho rodina léta patří do velice význačných společenských kruhů.

Už v roce 1934 britské Timesy zeširoka informovaly o svatbě jeho dědečka, Henryho Carltona Cumberbatche, velitele ponorky vyznamenaného v obou světových válkách. Na tu dobu nezvykle dopodrobna popsaly i nevěstiny svatební šaty, kytici a účes i úplný seznam hostů. Nevynechaly ani to, že ženich bezvadně střílí puškou, je výborný veslař a tenisový hráč a má silné osobní kouzlo.

Možná Benedict, který má výbornou fyzičku, právě po něm podědil i lásku k takovým sportům, jako je paragliding či skydiving.

Za zmínku jistě stojí i jeho pradědeček Henry Alfred Cumberbatch, jenž byl britským konzulem v turecké Smyrně a protestoval proti tamnímu obchodu s otroky. V roce 1872 byl za poskytování přístřeší otrokům na britském konzulátu suspendován. A tak, ačkoli by mohl být na oba své předky pyšný, není rád, když se o nich mluví.

Foto: Profimedia.cz

Za profesora matematiky v Kódu Enigmy dostal v roce 2015 první nominaci na Oscara. Na snímku s Keirou Knightleyovou.

Z poznámek jeho přátel je vidět, jak moc si herce váží. „Je nesmírně inteligentní, o to složitější je pro něj vyrovnat se s banalitami nutnými v rozhovorech pro showbyznys. I proto si dal, a nejen vzhledem ke své dlouhé hlavě, přezdívku Shergar podle jména vítězného irského závodního koně z Derby 1981,“ prozrazují Timesy.

A co říká Benedict na nečekanou slávu? Největší radost z ní má kvůli rodičům. Oba herci – otec, známý pod jménem Timothy Carlton, a matka Wanda Venthamová – zdaleka nezažili takovou kariéru jako syn.

„Bylo to ale kvůli mně. Matka brala role v komerčně úspěšných filmech jen proto, aby bylo dost peněz na moje vzdělání. Chtěli ze mě mít právníka, ne herce, což je podle nich povolání velice nejisté. Když jsem se rozhodl studovat drama na univerzitě v Manchesteru, byli nešťastní. Jsem rád, že jsem je mohl přesvědčit o tom, že jsem si vybral správně,“ dodává spokojeně úspěšný Benedict Cumberbatch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám