Hlavní obsah

Aby opálení dlouho vydrželo a pokožka netrpěla

Novinky, Dana Sokolová

Léto a dovolenou bez opálené pokožky si dnes umí představit jen málokdo. Zdravé opálení nám jednoduše sluší a dodává nám tak na sebevědomí. Nic se ale nesmí přehánět, příliš velké opálení může na kráse spíše ubírat, a to zejména do budoucna. Proto je tak důležité k opalování přistupovat zodpovědně. Pro dlouhodobý efekt je pak také důležitá řádná příprava.

Foto: Profimedia.cz

Při každém pobytu na slunci myslete nejen na svou krásně opálenou pokožku, ale především na zdraví.

Článek

Chcete-li dosáhnout zdravého a přitom rovnoměrného opálení, ale zároveň mít pleť bez pigmentových skvrn a nových vrásek, držte se našeho doporučení.

1. Hned na začátku si dopřejte peeling celého těla

Pro snadné a trvalejší opálení je vždy zapotřebí nejprve pokožku celého těla zbavit odumřelých buněk. Pomůže vám v tom tělový peeling či speciální peeling s jemnějšími zrníčky na obličej.

Peeling se používá tak, že se jím po nanesení jemnými krouživými pohyby krátce promasíruje pokožka. Dbejte na to, aby pokožka nebyla příliš suchá a nepoškodila se. Zvláště pak na obličeji buďte obezřetní a vyhněte se citlivým očním partiím. Jako pomocníky můžete použít houbu, žínku, na tělo jemný kartáč nebo lufu.

Jakmile kůži omyjete, ucítíte svěží a hebkou pleť. Nehrozí tak, že pleť začne předčasně šupinovatět a loupat se. Navíc nevzniknou ani případné světlé nebo tmavé flíčky při opalování. Pokud chcete zabránit flekům při opalování na loktech a kolenou, pak po peelingu na tato místa použijte tělový olej.

Foto: archív firem

Tělový peeling

Foto: Organic Shop Body Desserts Summer Fruit Ice Cream - čisticí peelingový krém, Notino 194 Kč; Dove Exfoliating Body Scrub Crushed Macadamia & Rice Milk - vyživující tělový peeling, 190 Kč; Purity Vision Raw kávový tělový peeling, 191 Kč; Dermacol Aroma Ritual Refreshing tělový peeling Fresh Watermelon, 135 Kč; Nuxe Rêve de Miel - vyživující tělový peeling, Notino 499 Kč; Nature Box tělový peeling Avocado Oil, 99 Kč; Yves Rocher Rostlinný tělový peeling - s pudrem z meruňkových jader, 199 Kč; Weleda Březový sprchový peeling, Dr. Max 229 Kč; Urtekram Bio tělový peeling kokosový, 199 Kč; Manufaktura Peelingové rostlinné mýdlo s mandlovým olejem – pomeranč & grep, 129 Kč

2. Důkladná hydratace pokožky

Vlivem častého koupání a UV záření ztrácí pokožka ochrannou bariéru, kvůli čemuž dochází k porušení jejího celistvého povrchu, mohou se vytvořit drobné praskliny nebo alergie.

Proto je důležité o pokožku intenzivně pečovat nejrůznějšími tělovými mléky či oleji, a to jak před začátkem samotného opalování, tak následně po něm.

Foto: archív firem

Hydratační péče

Foto: Nivea Coconut & Monoi Oil - tělové suflé, 142 Kč; Nuxe Huile Prodigieuse Florale - multifunkční suchý olej na obličej, tělo a vlasy, Notino 685 Kč; Zoella Quench Me Body Sorbet - vyživující tělový sorbet, Marionnaud 279 Kč; Lancome Royal Body Butter tělové máslo, Fann 1192 Kč; La Roche-Posay Lipikar Fluide - hydratační a ochranný fluid bez parabenů, Notino od 304 Kč; Sensai Body Firming Emulsion - hydratační body lotion, Douglas 2749 Kč; Elizabeth Arden Skin Body Treatment - tělový krém, 990 Kč; Dove Nourishing Secrets Restoring Ritual - tělové mléko ve spreji, 149 Kč; Nivea Crispy Cucumber & Matcha Tea - osvěžující tělová pěna pro intenzivní hydrataci, 106 Kč; Vichy Eau Thermale - mineralizující termální voda, 237 Kč

3. Výživa a hydratace těla

V létě je přísun tekutin pro tělo i pokožku ještě důležitější než jindy během roku. Tou nejideálnější tekutinou v tomto směru je přitom čistá neperlivá voda. Pokud pijete málo, začněte si den po dni přidávat po troškách a naučte se pravidelnosti.

Chcete-li docílit hezkého opálení a pokožku co nejlépe připravit na intenzivní sluneční záření, pak minimálně 1-2 týdny před dovolenou začněte konzumovat potraviny bohaté na betakaroten, žlutočervené barvivo rostlin ze skupiny karotenoidů, které naše tělo využívá jako provitamín vitamínu A.

Jedná se o antioxidant, který sehrává velmi důležitou roli při ochraně kůže před poškozením nadměrným slunečním zářením. Napomáhá také snadnějšímu a rovnoměrnějšímu opálení. Důležité jsou ale i další látky obsažené v ovoci a zelenině.

4. Bezpečné opalování

Při každém pobytu na slunci myslete nejen na svou krásně opálenou pokožku, ale především zdraví. Již jedno spálení kůže zvyšuje riziko vzniku nebezpečného melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení pak dokonce u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát. U dětí je toto riziko ještě mnohonásobně vyšší.

Dermatologové proto apelují na všechny lidi, aby při každém pobytu venku používali opalovací prostředky s ochrannými UVA a UVB faktory, a to i tehdy, je-li na první pohled pod mrakem nebo když plánují většinu dne strávit pod slunečníkem.

Na pozoru buďte také v případě, když plánujete dovolenou na horách. Ve výšce 1500 metrů nad mořem je totiž intenzita záření asi o 20 % větší než u moře. Spálit se ale můžete i přes okno kanceláře či v autě, jelikož UV záření prochází i sklem.

Nemusíte se bát, že kvůli ochranným opalovacím prostředkům nezískáte potřebnou denní dávku vitamínu D. K tomu postačí 30minutový pobyt venku (i časně ráno či odpoledne), a to dokonce i ve stínu.

Výše UVA a UVB faktoru přípravků by měla odpovídat kožnímu fototypu, místu pobytu a délce slunění. Čím světlejší kůže, oblast blíže rovníku a delší doba strávená na slunci, tím vyšší faktor je nutné zvolit.

Číslo faktoru označuje, o jakou dobu můžeme být na slunci déle než v případě, kdy krém nepoužijeme. Pokud by se jedinec po 20 minutách na slunci spálil, pak při použití opalovacího krému s ochranným faktorem číslo 10 může být na slunci bez spálení až 10krát delší dobu. Děje se tak ale jen u voděodolných přípravků.

Mnohdy stačí pouhý pot a doba pobytu na slunci se musí výrazně zkrátit, natož po koupání v moři. Voděodolnost znamená, že ochrana ve vodě vydrží přibližně 40 minut, stejně tak odolnost vůči potu.

Foto: archív firem, .

Sluneční ochrana

Foto: Eucerin SUN Sensitive Protect SPF30 transparentní sprej 2x 200 ml, 1+1 zdarma, 455 Kč; Equilibria Sun ADULT SPF 30 mléko, Dr. Max 249 Kč; Avène Sun Sensitive - solární reflexe s vysokou UV ochranou, Notino 297 Kč; Lavera Sensitiv opalovací krém SPF30, 350 Kč; Nivea Sun Protect & Sensitive ochranný sprej na opalování SPF 30, 255 Kč; Shiseido Sun Care Sports Invisible Protective Mist opalovací mlha ve spreji SPF 50+, 1180 Kč; Nivea Sun Protect & Moisture hydratační sprej na opalování SPF 20, 262 Kč; Vichy Capital Soleil Beach Protect multiprotekční hydratační mléko SPF 50+, 444 Kč; Astrid Sun transparentní sprej na opalování SPF 30, 169 Kč; Avène Sun Sensitive - ochranný sprej na opalování SPF 50+, Notino 494 Kč; La Roche-Posay Anthelios XL Brume Body mist SPF50+ sprej, 499 Kč

Správné natírání ochrannými krémy. Vždy minimálně 20 minut předtím, než vyjdete na slunce. Jde o to, aby se přípravek stačil vstřebat a opravdu fungoval, jak má.

Na jeden nátěr by přitom mělo připadnout 35 gramů přípravku, tedy sedm kávových lžic. Pozor by lidé měli dát zejména při nanášení opalovacích přípravků ve spreji či na olejové bázi, protože velmi dobře roztíratelná textura často svádí k použití menšího množství přípravku a ochrana před zářením je tak výrazně nižší.

Pamatujte, že vysoce citlivá místa jako nos, rty, uši či pěšinka vlasů jsou paradoxně sluníčku vystavena nejvíce – potřebují tedy intenzivnější ochranu.

Foto: Eucerin

Obrázek ukazuje na jaké části je zapotřebí nanést zmiňované množství opalovacího přípravku.

5. Dětská pleť je citlivější

Dětská kůže se velmi rychle vyvíjí a zároveň snadněji reaguje na dráždivé podněty. Je tedy mnohem citlivější, tenčí, pigmentace ještě není vyzrálá. Navíc v ní nejsou vyvinuté potní žlázy, a kromě spálení tak hrozí také přehřátí organismu.

Děti do jednoho roku by tak na slunce neměly chodit vůbec. Chráněny musí být také před odrazy slunečních paprsků od bílých ploch domovních zdí, písku a vody.

Podcenění ochrany pokožky před spálením se u dětí opravdu nemusí vyplatit. Podle dermatologů až 50 % nebezpečného UV záření získá člověk do 18 let věku. Pokud se dítě jednou za život spálí tak, že má puchýře, zvyšuje se riziko onemocnění melanomem dvojnásobně.

Foto: archív firem

Sluneční ochrana pro děti

Foto: Eucerin Sun Sensitive Protect dětský sprej na opalování SPF 50+, 817 Kč; La Roche-Posay Anthelios Dermopediatrics SPF50+ sprej 200 ml - odolný vůči vodě a písku, 545 Kč; Lavera Sun sensitive SPF 50 pro děti, 75 ml, Biooo 339 Kč; Nivea Sun Kids - voděodolné mléko na opalování pro děti SPF 50+, 123 Kč; Bioderma Photoderm Kid - ochranný sprej pro děti SPF 50+, Notino 488 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám