Hlavní obsah

7 tipů, jak si zaručeně zkazit dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle odhadů agentury Mag Consulting by mělo na dovolenou do ciziny letos vyjet 2,9 milionů Čechů. Z těch, kdo plánují letní dovolenou v cizině, pojede 74 % k moři a 14 % na poznávací cesty. To, jak si svoji dovolenou užijeme, záleží na každém z nás. Existují však zaručené způsoby, jak si svoji dovolenou zkazit.

Článek

1. Jídlo a pití

Neumyté ovoce a zelenina nebo ochutnávka syrových plodů moře či specialit u místních stánků. Nakonec vše zapít vodou z vodovodu a nezapomenutelný zážitek se dostaví velmi rychle, možná rychleji než byste chtěli.

2. Cestovní doklady

Trpíte-li brzy po výjezdu na dovolenou steskem po domově, není nic jednoduššího než se vrátit, třeba ještě z hranic. A důvod, na který se vymluvíte? Absence cestovních dokladů. V tomto případě se vašimi pomocníky může stát zapomenutý občanský průkaz, cestovní pas nebo zelená karta k vašemu vozu.

3. Cestovní pojištění

Náhlé onemocnění, úraz, pobyt v nemocnici, ztráta zavazadel....Je pravda, že slabší povahy si v obavě z následků těchto neočekávaných událostí uzavírají cestovní pojištění. Více adrenalinu v krvi ale máte zajištěno, když si ho neuzavřete. Můžete se tak sami bez pomoci asistenční služby, v jazyce kterému nerozumíte, vypořádat se všemi nepřízněmi a navíc ještě za vše zaplatit. A vězte, že to nebudou malé částky!

4. Zabezpečení opuštěného domu

Chcete-li udělat radost zlodějům, upozorněte je, že nejste doma. Všude rozhlaste, že vyrážíte na dovolenou, dobrým "poznávacím znamením" je přeplněná schránka nebo týden zatažené rolety. Nepoužívejte bezpečnostní zámky nebo nedejbože zabezpečovací zařízení, zloděj by se mohl k smrti leknout a ještě vás žalovat. Naopak práci mu zjednodušíte pootevřeným oknem nebo dveřmi zamčenými jen na jeden zámek. A už vůbec si domácnost nepojišťujte ...

5. Očkování

Očkování proti žloutence typu B, klíšťové encefalitidě nebo malárii - ano, máte s nimi pocit jistoty, ale kolik vás to bude stát peněz i času...Ušetřit peníze je ve srovnání s cirhózou nebo rakovinou jater nebo zánětem mozkových blan přeci velmi výhodné. Pokud si chcete přivézt nějakou "zajímavější" chorobu, zamiřte neočkovaní do některé z exotických zemí.

6. Opalování

Ochranné prostředky na opalování? Před létem o nich hodně slyšíte v reklamách. Neutrácejte za ně zbytečně a když už, tak nekupujte vysoký faktor, obzvláště očekáváte-li hodně sluníčka. Je to určitě jenom reklama výrobců. Spálená kůže přeci "jenom" bolí a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže.

7. Peníze

Dopřejte výdělek i kapesním zlodějům v zahraničí a přibalte si na dovolenou větší obnos peněz. Práci těm chudákům ulehčíte, když si rozepnete tašku nebo zastrčíte peněženku do kapsy tak, aby byla dobře viditelná. Berete-li si s sebou platební kartu, napište si na papírek k ní i svůj PIN. Vždyť kdo si ho má pamatovat! Navíc tak ušetříte čas se zadáváním různých číselných kombinací na bankomatu zloději, který vaši kartu ukradne. Nemůže ho přece zdržovat, nejste jediný.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi se chystají na dovolenou i na ostrovy

Češi kromě toho, že už obligátně vyrážejí houfně v létě do Chorvatska nebo do Itálie, začali jezdit na dovolenou i do jiných zemí. V poslední době vzrůstá...

Cesty Čechů do tropů mohou být nebezpečné

Češi rádi objevují i exotické země. Odborníci však varují, že by lidé měli být při výběru dovolené obezřetní a neměli by nic ponechat náhodě. Zejména...

Výběr článků

Načítám