Hlavní obsah

Modelka varuje před chorobnou touhou po kráse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O chorobné touze po dokonalém těle vypráví ve své nové knize Brunův koktejl úspěšná česká modelka Martina Kopřivová. Svůj již třetí literární příběh věnovala problémům ze světa, v němž se pohybuje.

Článek

"Chci tou knihou ukázat, že vzhled není všechno. Zároveň je tam varování, že nejen ženy, ale i chlapi, kteří se touží líbit, dělají hlouposti a mohou ulítnout na něčem, co je potom může stát třeba i život," říká autorka. Svou tvorbou se tak prý snaží upozornit na problémy spojené s kultem těla.

Ve své prvotině Ať si na to přijde každý sám. Vypráví o problémech s anorexií, která ji samotnou postihla v touze zalíbit se modelingovým agenturám, o znásilnění i složitých milostných vztazích. Loňská kniha Společnice je z prostředí profesionálních společnic pro muže. Nový román je pak o mladíkovi, jenž se snaží vyřešit své komplexy návštěvou posilovny a užíváním anabolik a stereoidů. Nakonec se ocitá na chirurgii, psychiatrii a v rehabilitačním ústavu.

"Jsou to témata, na která narážím ve společnosti, v níž se pohybuji. Mladíka, který tento problém měl, jsem potkala a myslím, že by se o tom mělo víc vědět. Také moje kniha Zpověď modelky rozpoutala diskusi k tématu anorexie, o kterém se dříve příliš nemluvilo," řekla.

Psát prý úspěšná modelka začala proto, že ji svět modelingu nestačil. "Pořád jsem měla za to, že mi něco chybí. Bylo to jen o tom, jak vypadáš, zda půjdeš nebo nepůjdeš na plastiku. Příběhy, které jsem načerpala v prostředí, které znám, jsem rozvinula a začala se zajímat o psaní. Vím, že jednou skončím a může to být za pět let nebo i zítra. Chci mít i něco jiného, než jen život modelky," tvrdí dívka, která se jako modelka prosadila již ve třinácti letech.

I když vystudovala obchodní akademii a nyní se uchází o studium psychologie, modeling nezavrhla. "Rozhodně mě nezklamal. Dala jsem si ale dvouletou pauzu od 17 do 19 let. Pak jsem viděla všechno jinak a mohla se vrátit. Už jsem nedělala hlouposti jako v patnácti," uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Za sny o ideální váze platíme zdravím

Snad každá žena sní o tom, že jednou bude tak štíhlá, že se bude podobat modelkám z módních časopisů či dívkám soutěžícím o titul Miss. U většiny žen toto...

V nemocnicích přibývá pacientek s anorexií

Každý rok je v Česku hospitalizováno v průměru 500 pacientek s anorexií a 200 s bulimií. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS)....

Ally McBealová přiznala svou anorexii

Populární televizní seriál Ally McBealová byl již dříve obviněn ze šíření poruch příjmu potravy celým štábem po dobu pětiletého natáčení. Teprve nyní přiznala...

Výběr článků

Načítám