Hlavní obsah

Správná péče o oční okolí si poradí s kruhy pod očima, otoky i vráskami

Novinky, Dana Sokolová

Kolem očí je vůbec nejtenčí kůže na celém obličeji. O to víc je náchylnější a vyžaduje speciální péči, a to již od období, kdy se žena začíná líčit. První známky stárnutí se kolem očí objevují již kolem 25. roku věku a kolem třiceti se již v těchto místech objevují jemné vrásky. Bez pravidelné a správné péče se přitom s každými dalšími roky vrásky prohlubují, ženy často trápí tmavé kruhy pod očima a postupně dochází k povislé kůži v okolí očí.

Foto: Profimedia.cz

Kolem očí je vůbec nejtenčí kůže na celém obličeji.

Článek

Naprostým základem správné péče o oční okolí je důkladné a jemné odlíčení. Zapomeňte na mýdlovou vodu, která kůži extrémně vysušuje a zároveň neprospívá ani řasám, a používejte přípravky určené přímo na oční okolí, které okolí očí i řasy nejen důkladně odlíčí, ale také nepodráždí oči.

Kromě samotných odličovacích vod či mlék je zapotřebí hledět i na kvalitu odličovacích tamponků. Měly by být vyrobeny ze 100% bavlny. Při odličování by na ně neměl být vyvíjen větší tlak, aby nedocházelo k drhnutí pleti. Čím kvalitnější budete mít odličovací přípravek, tím snáze bude probíhat samotné odlíčení.

Vyzkoušet ale můžete i trik profesionální kosmetičky. „Tamponek namočte ve studené vodě, vyždímejte ho a teprve pak na něj naneste potřebné množství odličovače. Přitiskněte tamponek na oko, nechte ho chvilku působit a pak jej stahujte směrem dolů, pomalu a jemně, až jsou řasy i oční okolí úplně čisté. Tamponek ještě přeložte napolovic a jemně očistěte i kůži a okolí pod řasami – a to z vnějšího koutku směrem dovnitř k nosu,“ radí Nikol Bárová z české kosmetické značky Essenté.

Foto: archív firem

Odličování očí

Foto: Essenté Jemný odličovač očí – velmi šetrný a nemastný odličovač očí určený k odlíčení a odstranění zbytků make-upu včetně řasenky, 360 Kč; Lavera Bio Jemný odličovač očí, 129 Kč; Dermacol Waterproof make-up remover – dvoufázový jemný odličovač očí i na voděodolný make-up, 119 Kč; Nivea Micelární odličovací ubrousky MicellAir Expert 20 ks – šetrně odstraňují voděodolný make-up bez nutnosti tření nebo drhnutí, 105 Kč; Le Petit Olivier Odličovač voděodolného líčení očí – Olivový olej, Domdeco, 198 Kč; Institut Esthederm Osmoclean – dvoufázový odličovač očí a rtů, 790 Kč; Bobbi Brown Instant Long-Wear Makeup Remover – Make-up odličovač, 720 Kč

Jakmile budete mít pleť důkladně odlíčenou, můžete ji opláchnout čistou vodou, případně mycí emulzí a přistoupit k další péči.

Výživa pro oční okolí 

Záleží-li vám na tom, jak budete vypadat ve vyšším věku, pečujte o oční okolí speciálními přípravky. Mnohé ženy i na oční okolí používají stejný krém či olej jako na zbytek obličeje, což sice nemusí být úplně špatně, ale tato péče nikdy nebude fungovat jako speciální péče určená pro tuto velmi citlivou a namáhanou oblast.

Krémy na oční okolí navíc často obsahují účinné látky jako například peptidy, které pomáhají zlepšit nejen pružnost a pevnost pleti, ale zároveň dokážou zmírnit otoky, váčky pod očima i zesvětlit tmavé kruhy.

Kromě výběru samotného přípravku je ale důležité hledět i na samotnou aplikaci účinných krémů. Krém do pleti lehce vklepávejte směrem z vnějšího koutku pod okem do vnitřního k nosu a pak pokračujte dále od vnitřního koutku nahoru pod obočí směrem k vnějšímu koutku. Několikrát pohyby opakujte. Tahy ve směru proti vráskám pomáhají předcházet jejich vzniku, očnímu okolí tak navíc dopřejete příjemnou masáž.

Foto: archív firem

Péče o oční okolí

Foto: Shiseido LiftDynamic Eye Treatment – víceúčelový krém pro zvednutí kontur kolem očí a redukci stávajících vrásek, 2350 Kč; Yves Rocher Anti-Age Globe Rozjasňující péče na okolí očí, 769 Kč; Lancome Rénergie Multi-Glow Eye – vypne pokožku a navrací jí pružnost i pevnost. Oči působí svěžejším a rozzářenějším dojmem, 1300 Kč; Elizabeth Arden Advanced Ceramide Capsules Daily Youth Restoring – oční sérum redukuje vrásky kolem očí, viditelné známky únavy a tmavé kruhy pod očima, 1829 Kč; La Roche-Posay Substiane Extra Riche [+] oční krém, bojuje proti povolování pleti v očním okolí a koriguje váčky pod očima, 629 Kč; Nivea Cellular Anti-Age Oční krém pro omlazení pleti – vyhlazuje jemné linky a vrásky pod očima a urychluje regenerační proces pleti, 239 Kč; For Life & Madaga Oční hydrobalzám Lipoderm – pozitivně působí i na váčky pod očima, které výrazně eliminuje, 434 Kč.

„Pro jarní oživení pleti očního okolí můžete vyzkoušet neinvazivní proceduru pomocí speciálního přístroje, který pomáhá s obnovením kolagenu v pleti a s vyhlazením vrásek v okolí očí,” doporučuje kosmetička Marcela Švecová z pražského Health Point.

Jak na opuchlé oči po ránu

Jestliže vás po ránu trápí opuchlé oči, pak buď sáhněte po slupce ze salátové okurky a přiložte pod oči, nebo pořádně vychlaďte použité sáčky z černého čaje.

Další možností jsou speciální gelové polštářky, jež je nutné před použitím vložit alespoň na 30 minut do chladničky, případně speciální oční masky či gely, které obsahují účinné látky a dokážou si také velmi dobře s otoky i kruhy pod očima poradit. Jejich devizou je, že pleť dokážou zároveň hydratovat, vypnout a zjemnit.

Foto: archív firem

Oční okolí

Foto: Essenté Intenzivní oční krém – peptidy redukují tvorbu vrásek, zmírňují otoky a oční váčky a zesvětlují tmavé kruhy pod očima, 780 Kč; Shiseido Benefiance NutriPerfect Eye Serum – oční sérum proti vráskám, otokům a tmavým kruhům, 2280 Kč; Helena Rubinstein Force C3 – oční maska proti otokům a tmavým kruhům, 2060 Kč; Oriflame Zdokonalující oční krém Optimals Even Out, 349 Kč; MAC Fast Response Eye Cream – oční krém proti vráskám, otokům a tmavým kruhům, 899 Kč, Comfort Zone Sublime Skin Eye Cream, 1650 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám