Hlavní obsah

Ruce prozradí věk mnohem dříve než stav pleti obličeje

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše ruce prozradí náš věk mnohem dříve než stav pleti. Je to dáno především tím, že jsou nejvíce zatěžované, přičemž o ně ale málokdo pečuje tak důkladně a pravidelně jako právě o pleť obličeje. A to je potřeba zejména nyní v zimních měsících, kdy pokožka rukou nejvíce trpí.

Foto: Profimedia.cz

V zimních měsících pokožka rukou nejvíce trpí.

Článek

Při poklesu teploty dochází k vysušování vrchní vrstvy pokožky, která se méně mastí a snižuje se její přirozená obranyschopnost. To nejhorší, co pro pokožku můžete udělat, je neustálé přecházení z tepla do zimy.

„Častým zimním nešvarem je, že venku sundáváme a nandáváme rukavice. Většinou z důvodu používání mobilního telefonu. Pokud využíváte chytrý mobilní telefon, pořiďte si speciální rukavice na ovládání dotykové obrazovky. Nebudete tak muset stále sundávat rukavice a vystavovat ruce zbytečnému mrazu, který urychluje vysušování a může u lidí s citlivou pletí způsobit popraskanou kůži,“ upozorňuje dermatoložka Lucie Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

V zimě si ruce také častěji myjeme v touze po ochraně před choroboplodnými zárodky. Používání horké vody a agresivního mýdla ovšem poškozuje ochrannou vrstvu pokožky, a to ve výsledku způsobí její další vysušování.

„Proto je důležité vyvarovat se horké vody a používat co nejšetrnější prostředky na mytí rukou, např. hydratační mýdla s vysokým obsahem aloe vera, která vaši pokožku nevysušují,“ doporučuje Dana Hodanová, osobní terapeutka ze Studia Danah.

Máte-li citlivou či suchou pleť, používejte přípravky s nižším pH faktorem, které je k rukám šetrnější. „Ruce pak také při vysoušení ručníkem ‚nedrhněte‘, ale jemnými pohyby usušte. Pokud si jdete pouze opláchnout ruce, nemusíte používat mýdlo, stačí vlažná čistá voda,“ radí Lucie Mansfeldová.

Jednou měsíčně ruce ošetřete jemným peelingem

Peeling odstraní odumřelé buňky a pokožka pak lépe přijme a vstřebá hydratační krémy a výživu. Můžete použít speciální k tomu určený, nebo si ho doma vyrobit.

Je to velmi jednoduché. Stačí smíchat tři lžíce olivového oleje se dvěma lžícemi cukru. Vzniklou pastu pak naneste v silné vrstvě na ruce a jemně ji vmasírujte. Poté peeling opláchněte vlažnou vodou a jemně ruce vysušte.

Foto: archív firem
Foto zleva: Oriflame Peeling na ruce Milk & Honey Gold, 169 Kč; L’Occitane Minutový peeling na ruce, 385 Kč; Manufaktura Výživný a zjemňující peeling na ruce s mandlovým olejem, 159 Kč; Fikkerkts Gardener’s Hand Scrub With Cracked Walnut - s drcenými skořápkami vlašských ořechů, Fann 399 Kč; Lush Salted Coconut Peeling na ruce - krémový kokosový peeling s mořskou solí, 375 Kč; Orsay Minerální olejový peeling na ruce a tělo Ženšen a zázvor, Vivaco 259 Kč.

Výživný zábal rukou

Jako doplněk základního ošetření rukou vyzkoušejte jednou týdně regenerační zábaly. Použijte k tomu buď váš oblíbený krém na ruce, ideálně na olejovém základu, či jen smíchaný olivový olej s medem.

Ve větší vrstvě naneste na ruce, navlékněte na ně speciální kosmetické rukavice, igelitové rukavice či mikrotenové sáčky a pro rychlé zahřátí si ještě navrch natáhněte rukavice ze silnější froté látky či teplé bavlněné ponožky.

Mikroten a teplo zlepší vstřebávání tukovitých látek. Po 30 minutách působení přebytky krému utřete nebo vmasírujte do pokožky.

Foto: archív firem
Foto zleva: L’Occitane Balzám na ruce s bambuckým máslem, 660 Kč; Lancome Nutrix Royal Mains - chrání pokožku, která je neustále vystavována vnějším agresorům a teplotním změnám, 890 Kč; Bioderma Atoderm Krém na ruce a nehty - regeneruje a vyživuje pokožku rukou, posiluje její hydrolipidický film a její biologickou bariéru, 103 Kč; Dermacol Natural výživný mandlový krém na ruce, 49 Kč; Yves Rocher Zimní balzám na ruce s bio arnikou - intenzivní léčba se zklidňujícími účinky. Chrání pokožku rukou před puchýři a prasklinami,199 Kč; Eos Krém na ruce Berry Blossom - hydratuje vaše ruce a pečuje o ně antioxidanty a extrakty z aloe vera a kakaového másla, 139 Kč.

Zábal můžete aplikovat také před spaním, jen už nepoužívejte igelit, natřené ruce jen vložte do bavlněných rukavic a jděte spát. Vhodné jsou i parafínové zábaly, které zjemní pokožku, a zároveň ji krásně prohřejí.

Foto: archiv firem
Foto zleva: Nivea Krém na ruce se včelím voskem Protective Care, 45 Kč; Indulona Krém na ruce s rychlým vstřebáváním, 49 Kč; Marionnaud Green Hand cream, 169 Kč; Manufaktura Jemný krém na ruce se solí z Mrtvého moře, ovesným výtažkem a bambuckým máslem, 169 Kč; Fenjal Intensive Care Hand Cream - s obsahem vzácného přírodního bambuckého másla, avokádovým olejem, panthenolem a vitamínem E, Fann 109 Kč; Eucerin UreaRepair Plus 5% krém na ruce, 249 Kč

Péče o nehtovou kůžičku a nehty

Velkou pozornost věnujte i nehtovému lůžku a jemné kůžičce v okolí nehtu, která plní ochrannou funkci a je velmi náchylná k nejrůznějším záděrám. Použít na ni můžete krém na ruce nebo také speciální olej na nehtovou kůžičku. Ten lze vmasírovat i těsně před spaním.

Kůžičku nikdy nestříhejte. Jen ji na 10 minut natřete speciálním změkčovačem a pak ji dřevěnou tyčinkou, určenou na ošetření kůže, zatlačte. Poté kůžičku potřete výživným olejíčkem anebo jen kokosovým či mandlovým olejem.

Zdravý nehet roste průměrnou rychlostí 2–3 mm za měsíc. Růst nehtu nepřímo ovlivňuje nedostatek aminokyselin, minerálů (selen a zinek) a vitamínů (A, B a E) v organismu. Pokud má nehet nedostatek vody či některého z minerálů, pak nejčastěji dochází k jeho lámavosti. Je dobré tak dbát nejen na dostatečnou hydrataci, ale i jídelníček.

Mezi potraviny, které podporují růst nehtu, patří dýňová semínka, para ořechy, tuňák žlutoploutvý, fazole, mořské řasy či pšeničné klíčky. Pokud si nejste jistá, zda máte dostatek selenu a zinku v běžné potravě, sáhněte po doplňcích stravy. Vitaminy můžete do pokožky dostat i skrz výživné krémy.

Nehty upravujte pomocí pilníku, a to do stejného tvaru a stejné délky. Při pilování postupujte od krajů nehtu ke středu.

Foto: archív firmy
Foto zleva: Aromatica Kosmín na nehtová lůžka mast - bylinná mast s vysokým obsahem pupalkového oleje a vitamínu E, Dr. Max 89 Kč; Delibutus Konopná péče na nehty a lůžka - pečuje o zdraví jemné pokožky a chrání ji před vznikem záděr, také posiluje jemné lámavé nehty, Biooo 180 Kč; Mavala Cuticle Oil - zajistí při pravidelném ošetření zdravou a pružnou kůžičku, aniž by narušoval manikúru, 315 Kč; Oriflame Olej na nehty a nehtovou kůžičku The ONE - obsahuje vyživující arganový olej a hydratační okurkovou šťávu, 169 Kč; Sante Olej na nehty a nehtové lůžko - s výtažky z karamboly a physallis zjemňuje nehtové lůžko a podporuje zdravý růst nehtů. Pomůže v nich vyhladit drobné rýhy a dodá jim krásný lesk, 136 Kč; L´occitane Olej na nehty a nehtovou kůžičku - obsahuje 30 % bambuckého oleje, balení je opatřené aplikátorem se štětečkem pro snadné a hygienické použití, 360 Kč; Sally Hansen Vyživující olejíček na nehty a kůžičku s vitamínem E, 149 Kč

Dopřejte si jednou za čas i regenerační masáž rukou

„Masáž horních končetin začínáme promasírováním a uvolněním prstů, věnujeme se jim jednotlivě a pečlivě. Pokračujeme dlaní, dále promasírujeme hřbet ruky, uvolníme klouby zápěstí, dále předloktí, paže a nakonec ramena a šíji,“ vysvětluje Dana Hodanová.

„Svaly bývají i kvůli každodennímu stresu v oblasti ramen a šíje velmi ztuhlé a napjaté. Díky klasické masáži se krásně uvolní a zregenerují, budete se cítit odpočatá a plná energie,“ dodává terapeutka.

Jak pokožku na rukou omladit

Čas bohužel nezastavíme, pokud se už věk začíná projevovat na rukou v podobě svraštělé a suše vypadající pokožky, je dobré zkusit omlazující dermatologické zákroky.

„Volte ty, které vám hloubkovou aplikací dodají potřebnou hydrataci, vhodné vitaminy, a tím pokožku vizuálně omladí. Ideálním zákrokem je mezoterapie, která se neprovádí pouze na obličeji, ale velmi efektivně ji můžete využít právě na hřbetech rukou či například v dekoltu,“ vysvětluje Lucie Mansfeldová.

Pokud vás na rukou trápí pigmentové skvrny, je vhodný chemický peeling, který krásně sjednocuje tón pleti a pomáhá nežádoucí pigmentaci odstraňovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám