Hlavní obsah

Narodila se jako kluk. Dnes je z ní žena, která dobývá svět modelingu v Česku i v zahraničí

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Už odmala byl Petr jiný než ostatní chlapci. Autíčka ho nezajímala, hrál si raději s panenkami a mamince „bral“ make-up. Pro nikoho nebylo tedy velkým překvapením, když se později rozhodl stát se ženou. A to se vším všudy. Dnes je Peťa Nitka okouzlující kráska, která dobývá svět coby první česká transgenderová modelka.

Narodila se jako kluk, teď je z ní krásná žena. Transgenderová modelka Peťa Nitka dobývá svět modelinguVideo: Novinky

 
Článek

Petr měl odmala blíže k holkám než klukům. Že je skutečně jiný, si uvědomil již v základní škole, kde mu jeho jinakost dávaly děti najevo.

„Třeba kluci mě nikdy neměli rádi. Nebylo to vůbec jednoduché období,” svěřila se modelka.

Foto: archiv P. Nitky

Už jako malý chlapeček se chovala jako holčička.

Vždy ji bavilo cestování, a tak vystudovala cestovní ruch, poté se vydala s kamarádkou pracovat do Ameriky, kde na pláži pronajímaly lehátka a slunečníky. V té době se již vžila do role ženy.

Studovat do Austrálie tedy již odjížděla jako Peťa Nitka. Tam si jí všiml agent a začala se věnovat modelingu. Jak dnes přiznává, její jinakost byla pro klienty vždy velmi zajímavá.

„V každé zemi, kde jsem předváděla, se o mně psalo, že jsem první transgender modelka Československa. Například v Indii, v jižní Africe a tak dále, takže to samozřejmě všichni věděli, kdo jsem, co mám před sebou a za sebou a jakou mám biologickou historii,“ vypráví modelka s tím, že to vnímá jako obrovskou výhodu.

Transformace

Ve třiadvaceti letech začala Peťa s hormonální léčbou. V tu chvíli se jí změnil svět. Hormony způsobily nejen fyzické, ale i psychické změny.

„Začala mi růst prsa, ta ještě tak rok prý porostou, zadek, zjemnil se mi obličej. A pořád brečím, i bez důvodu,“ směje se tmavovláska (s vlastními přírodními vlasy, pozn. red.).

Foto: Novinky

Peťa je modelka, o kterou je zájem i ve světě.

Své „druhé“ narozeniny slaví 9. listopadu. To je datum, kdy její transformace na ženu byla operací dokonána.

„Když jsem se probudila po operaci, byl to docela masakr. Bolelo to, ale dalo se to zvládnout. Určitě bych do toho šla ale znovu, hlavně proto, že to vše perfektně funguje a je to super,“ usmívá se.

Partnerský život

V partnerském životě je Peťa spokojena. „Zatím neplánujeme rodinu. Jednou ji ale určitě chtít budu. Je to můj sen mít dítě,“ přiznává.

Foto: archiv P. Nitky

Peťa by ráda zveřejněním svého příběhu dodala odvahu ostatním ženám s podobnou životní zkušeností.

Pomoc ostatním

Peťa se svým příběhem vystoupila na veřejnost, protože by ráda dodala odvahu ostatním.

„Chtěla bych motivovat lidi k tomu, že si můžeme dělat v životě, co chceme. Píše mi strašně moc holek, jako jsem já, že nemají odvahu podstoupit to co já. Myslím si, že v Česku máme veškeré podmínky to udělat. Je to sice nepříjemný a zdlouhavý proces, ale myslím si, že si musíme jít hlavně za svým snem,“ říká rozhodně.

Seriál Most

Tématem transgender problematiky se nyní zabývá i televize. Na České televizi momentálně běží osmidílný komediální seriál Most, kde jednu z hlavních rolí hraje i žena Dáša, která dříve bývala Pavel.

„O tom seriálu vím, ale nesleduji ho, viděla jsem jen nějaké ukázky... Co si o tom myslím? No, jak jsem řekla, já nemám takovéto negativní zkušenosti, ke mně jsou všichni velmi milí, a to i na menších městech,“ shrnula Peťa dění v televizním seriálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám