Hlavní obsah

Ricinový olej detoxikuje tělo a blahodárně působí na pokožku

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ricinový olej, dávný prostředek přírodní medicíny, dobře znaly a používaly již naše babičky a prababičky. Má totiž řadu příznivých vlastností jak pro tělo, tak pro naši pokožku. Jen pozor na přesné dávkování při vnitřním užití, jinak hrozí nepříjemné střevní potíže.

Foto: Profimedia.cz

Nahřátý ricinový olej je výborný jako obklad na bolavé klouby a svaly.

Článek

Ricinový olej se získává ze semen skočce obecného (jinak se mu také říká ricinovník, Ricinus communis). Rostlina se pěstuje hlavně v Indii, Číně a Brazílii.

Nejlepší účinky na organismus má ricinový olej lisovaný za studena, vždy je také dobré si ověřit, že se jedná skutečně o stoprocentní ricinový olej. Můžete ho koupit v lékárně nebo v obchodech s bylinnou kosmetikou.

Blaho pro střeva

Při vnitřním užívání pročišťuje střevní trakt a detoxikuje tělo. Pomáhá také jako projímadlo při zácpě, ale je potřeba opatrnosti, protože má silně projímavé účinky, proto je třeba dát pozor na přesné dávkování.

Nemá žádnou chuť a vůni - proto nelze poznat, že byl přidán do jídla. Toho se dá lehce zneužít a pomoci tak někomu ke střevním problémům.

Kysané zelí je vitaminová bomba plná mléčných bakterií pro naše střeva

Zdraví

Na pleť

Ricinový olej býval také vyhlášeným prostředkem pro krásu pleti.

  • Regeneruje a podporuje hydrataci suché pokožky.
  • Dobře také vyživuje vysušené rty, stačí kapičku vetřít do rtů a zjistíte, že jeho účinky jsou srovnatelné s balzámem na rty.
  • Kromě toho se doporučuje pro oční okolí, má hustou a vazkou konzistenci, takže nestéká. Ale musíte být opatrní, aby se nedostal do očí, trochu by to pálilo. Působí proti mimickým vráskám.
  • Doporučuje se i na posílení a zhuštění řas.
  • Ricinový olej můžete použít i na dermatologické problémy, jako jsou jizvy, strie, akné, bradavice, protože podporuje obnovu pokožky.
  • Výborný je také zábal na vysušená chodidla, kdy se vetře pár kapek oleje a nohu zabalíte přibližně na půl hodiny do potravinové fólie. Olej se perfektně vstřebá do pokožky a zanechá jemná chodidla.

Nejčastější mýty o správné péči o pleť

Styl

Na vlasy

Prokazatelné výsledky má na regeneraci vlasů, zejména těch zeslabených zesvětlováním a barvením. Během měsíce budou vlasy působit zdravě: stačí jednou týdně maska na dvě hodiny, ale klidně si ji můžete nechat i přes noc. Tato kúra vlasy zaceluje a hydratuje, čímž zabraňuje lámavosti, stimuluje vlasové váčky a podporuje zdravý růst vlasů.

A jak ji připravit? Ricinový olej naneste na celý vlas od kořínků až ke konečkům, zabalte do potravinové folie, ale můžete nechat vlasy i volně. Potom se vlasy umyjí šamponem, který běžně používáte. Hned po první aplikaci zaznamenáte nárůst objemu vlasů.

Náš tip: Efektu ricinového oleje se dá využít i během dne - stačí vetřít malé množství (pár kapek) do konečků vlasů. Zmizí suchost, a ještě k tomu se konečky vlasů zpevní a neelektrizují.

Březová míza svou popularitou střídá zázračně zdravou kokosovou vodu

Zdraví

Na bolest

Nahřátý ricinový olej je výborný jako obklad na bolavé klouby a svaly. Stačí olej zahřát ve vodní lázni na tělesnou teplotu, nanést na postižené místo a přiložit gázu (tu je dobré také nahřát). Na závěr vše zabalte šátkem nebo alobalem.

V tomto případě si zábal ponechte co nejdéle. Olej pokožce neublíží, naopak ji ještě vyživí.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám