Hlavní obsah

České haute couture v podání Zuzany Kubíčkové ohromilo Rudolfinum

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haute couture neboli česky vysoké krejčovství je termín, který představuje to nejlepší a nejpreciznější ze světa módy, navíc nejlépe ušité v Paříži. V České republice je takových návrhářů, kteří by s tímto označením mohli koketovat, jen opravdu málo. Vlastně jen jedna žena, Zuzana Kubíčková. Její kolekce Couture, kterou počátkem září představila v pražském Rudolfinu, je toho důkazem.

Foto: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week (8x)

Modely Zuzany Kubíčkové

Článek

Zuzana Kubíčková si neklade malé cíle. Již v minulé kolekci s názvem Secret Garden divákům ukázala, že přehlídky bere vážně a její šaty jsou ztělesněním elegance, provokace a smyslu pro detail. Navazující kolekce Couture pro jaro/léto 2019, která byla představena v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku (31. srpna až 7. září), šla ale ještě dál.

Návrhářka se rozhodla sloučit svět módy a tance, a s tímto spojením lidově řečeno vyprodala unikátní prostory pražského Rudolfina. Přehlídku odstartovalo taneční představení sólistů Baletu Národní divadla, kteří si podmanili nejen majestátní schodiště, ale také celý sál.

Foto: archiv firmy Mercedes-Benz Prague Fashion Week

První model z přehlídky

Již po prvním představeném modelu diváci začali souhlasně kývat hlavami a u některých byl dokonce znát náznak úsměvu, což na přehlídkách rozhodně není zvykem, protože to není dostatečně cool. Kubíčková zkrátka umí zobrazit ženu v celé její kráse. Autorka jako obvykle pracuje s látkami lehkými jako vánek a klasickými střihy, které kombinací materiálu a zdobení získávají na výjimečnosti.

Barevná paleta se oproti poslední kolekci utlumila; nese se v intimních valérech pudrové, nude a béžové, které doplňuje smetanová, černá a černobílý potisk. Zato přibylo zdobných prvků a třpytu. Hojně se objevuje vyšívaný tyl a bavlněná krajka doplněné o hedvábí a nylonovou organzu, jež svou průsvitností vytváří téměř neviditelné oděvy. Dynamiku pak kolekci dodalo pár barevně výraznějších modelů.

Foto: archiv firmy Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Nylonová organza svou průsvitností vytváří téměř neviditelné oděvy.

Foto: archiv firmy Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Kubíčková pracuje s materiály lehkými jako vánek a konceptem neo-negližé.

Foto: archiv firmy Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Kolekce navazuje na loňskou kolekci večerních rób Secret Garden.

Podle Zuzany Kubíčkové se inspirace letošní kolekce začala odvíjet od samotného místa konání přehlídky. Majestátní budova Rudolfina a okolnosti jejího vzniku jsou spojené s rozkvětem průmyslové revoluce, obdobím optimismu a víry v lepší zítřek, a proto jsou její šaty velkorysé, prosvětlené a plují kolem postavy, jako by byly ze vzduchu.

Foto: archiv firmy Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Barevné paletě vévodí jemné, pudrové tóny

Vrcholem celé kolekce byla zelenkavá róba ušitá z jedinečné křišťálové sítě Preciosa, která vrhala oslnivé světlo na všechny přítomné přihlížející.

Foto: archiv firmy Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Na tvorbě kolekce spolupracovala se společností Preciosa.

Foto: archiv firmy Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Zuzana Kubíčková se svými modely

Reklama

Výběr článků

Načítám