Hlavní obsah

Čtyři tipy na čokoládové dezerty k odpolední kávě

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čokoláda není hřích, i když tak chutná. Svěřte se do rukou Jiřího Středy, šéfkuchaře Nestlé Professional, a spolu s ním vykouzlete čtyři naprosto úchvatné dezerty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Crémeux z hořké čokolády
Suroviny: 500 ml smetany, 500 ml mléka, 300 g čokolády Orion 68 %, 50 g želatiny, 200 g cukru krupice
Postup: Smetanu svařte společně s mlékem a cukrem a nalijte na čokoládu, prošlehejte. Do hmoty přimíchejte namočenou želatinu, nalijte do forem a vložte do mrazáku. Před servírováním nechte crémeux povolit, v teple se krásně ojíní. Podávejte s citrónovou makronkou a lesním ovocem.
Čokoládové tiramisu s marsalou a jahodovým coulis
Suroviny: 400 g Nestlé Docello Tiramisu, 500 ml smetany 33 %, 500 ml mléka, 300 g čokolády Orion 68 %, 100 ml marsaly, 20 g Nescafé classic, 400 g čokoládových sušenek, 10 g holandského kakaa OrionNa coulis: 500 g jahod, 200 g cukru krupice, 100 ml bílého vína
Postup: Krém tiramisu připravte dle návodu. Čokoládu rozpusťte v horké vodní lázni a zamíchejte ji do krému.Uvařte kávu a smíchejte ji s marsalou. Do kávy namáčejte sušenky a vrstvěte je do formy střídavě s krémem. Tiramisu nechte vychladit a při servírování posypte kakaem a doplňte jahodovou omáčkou – coulis. Ta vznikne svařením vína s cukrem a jahodami. Omáčku přeceďte přes jemné sítko a vychlaďte.
Cheesecake a nanuk z 68% čokolády
Suroviny cheesecake: 750 g máslových sušenek, 150 g másla, 1000 g sýru Philadelphia, 1 lusk vanilky, 300 g cukru krupice, 5 žloutků, 250 ml smetany 30 %Nanuk: 300 ml smetany 33 %, 4 žloutky, 300 g čokolády Orion 68 %, 200 g cukru krupice
Postup cheesecake: Rozdrcené sušenky smíchejte s měkkým máslem. Vzniklé těsto vložte do formy a upečte dozlatova. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, ušlehejte smetanu. Vše spojte se sýrem Philadelphia a ochuťte vanilkovými semínky. Hmotu nalijte na korpus a pečte ve vodní lázni do ztuhnutí. Dejte vyhladit.Nanuk: Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, ušlehejte smetanu. Čokoládu rozpusťte.Vše společně promíchejte a hmotou naplňte tvořítka na nanuky, dejte je zmrazit. Dezert ozdobte ovocem.
Čokoládová charlotta s pistáciovým mousse
Suroviny charlotta: 750 g mascarpone, 300 g čokolády Orion 68 %, 200 g cukru krupice, 4 žloutky, 400 g piškotů savoyardePistáciový mousse: 100 g bavorského krému NestléDocello: 300 ml smetany 33 %, 200 ml mléka, 2 lžičky pistáciové pasty, ovoce, případně ovocné pyré nebo pusinky a jedlé květy k ozdobení
Postup charlotta: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Pěnu smíchejte s čokoládou a s mascarpone. Piškoty naskládejte nastojato po obvodu do formiček a doprostřed nastříkejte krém.Pistáciový mousse: Bavorský krém nachystejte podle návodu, ochuťte jej pistáciovou pastou a dejte vychladit. Ozdobte ovocným pyré (například meruňkovým) a ovocem nebo pusinkami a jedlými květinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám