Crémeux z hořké čokolády

FOTO: Milan Malíček, Právo

Suroviny: 500 ml smetany, 500 ml mléka, 300 g čokolády Orion 68 %, 50 g želatiny, 200 g cukru krupice
Postup: Smetanu svařte společně s mlékem a cukrem a nalijte na čokoládu, prošlehejte. Do hmoty přimíchejte namočenou želatinu, nalijte do forem a vložte do mrazáku. Před servírováním nechte crémeux povolit, v teple se krásně ojíní. Podávejte s citrónovou makronkou a lesním ovocem.
Čokoládové tiramisu s marsalou a jahodovým coulis

FOTO: archív Nestlé

Suroviny: 400 g Nestlé Docello Tiramisu, 500 ml smetany 33 %, 500 ml mléka, 300 g čokolády Orion 68 %, 100 ml marsaly, 20 g Nescafé classic, 400 g čokoládových sušenek, 10 g holandského kakaa Orion

Na coulis: 500 g jahod, 200 g cukru krupice, 100 ml bílého vína

Postup: Krém tiramisu připravte dle návodu. Čokoládu rozpusťte v horké vodní lázni a zamíchejte ji do krému.

Uvařte kávu a smíchejte ji s marsalou. Do kávy namáčejte sušenky a vrstvěte je do formy střídavě s krémem. Tiramisu nechte vychladit a při servírování posypte kakaem a doplňte jahodovou omáčkou – coulis. Ta vznikne svařením vína s cukrem a jahodami. Omáčku přeceďte přes jemné sítko a vychlaďte.

Cheesecake a nanuk z 68% čokolády

FOTO: archiv Orion (2x)

Suroviny cheesecake: 750 g máslových sušenek, 150 g másla, 1000 g sýru Philadelphia, 1 lusk vanilky, 300 g cukru krupice, 5 žloutků, 250 ml smetany 30 %

Nanuk: 300 ml smetany 33 %, 4 žloutky, 300 g čokolády Orion 68 %, 200 g cukru krupice

Postup cheesecake: Rozdrcené sušenky smíchejte s měkkým máslem. Vzniklé těsto vložte do formy a upečte dozlatova. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, ušlehejte smetanu. Vše spojte se sýrem Philadelphia a ochuťte vanilkovými semínky. Hmotu nalijte na korpus a pečte ve vodní lázni do ztuhnutí. Dejte vyhladit.

Nanuk: Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, ušlehejte smetanu. Čokoládu rozpusťte.

Vše společně promíchejte a hmotou naplňte tvořítka na nanuky, dejte je zmrazit. Dezert ozdobte ovocem.

Čokoládová charlotta s pistáciovým mousse

Suroviny charlotta: 750 g mascarpone, 300 g čokolády Orion 68 %, 200 g cukru krupice, 4 žloutky, 400 g piškotů savoyarde

Pistáciový mousse: 100 g bavorského krému Nestlé

Docello: 300 ml smetany 33 %, 200 ml mléka, 2 lžičky pistáciové pasty, ovoce, případně ovocné pyré nebo pusinky a jedlé květy k ozdobení

Postup charlotta: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Pěnu smíchejte s čokoládou a s mascarpone. Piškoty naskládejte nastojato po obvodu do formiček a doprostřed nastříkejte krém.

Pistáciový mousse: Bavorský krém nachystejte podle návodu, ochuťte jej pistáciovou pastou a dejte vychladit. Ozdobte ovocným pyré (například meruňkovým) a ovocem nebo pusinkami a jedlými květinami.