Hlavní obsah

Jak pečovat o mladistvou problematickou pleť

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aknózní neboli problematická pleť trápí až 80 % mladých lidí. Je to dáno hormonální změnou, kdy zvýšenou hladinou androgenních hormonů dochází ke zvýšené produkci kožního mazu z mazových žláz, pleť má sklony k tvorbě zánětlivých pupínků a komedonů. Proto vyžaduje zvláštní a velmi citlivou péči.

Foto: Profimedia.cz

Průběh akné bývá zdlouhavý, tím je také velice náročný na psychiku.

Článek

Nejčastěji se akné objevuje mezi 11. až 18. rokem věku. Postihuje partie, kde je nejvíce mazových žláz, tedy obličej (nos, tváře, brada), hrudník nebo horní partie zad, ale také oblast kštice a krku. K jeho ústupu dochází u dívek kolem 20. až 21. roku věku a u chlapců většinou později, až kolem 22. až 24. roku věku.

Kromě vysoké produkce kožního mazu hrají roli při vzniku akné také problémy s odumřelými kožními buňkami, které se neodlupují od rohové vrstvy pleti dostatečně rychle. Obalují se mazem, ucpávají póry a vytvářejí zátky ve vlasových folikulech. Stěny folikulů se roztahují a tvoří se bílé pupínky a černé tečky. Kůže vypadá nedokonale a nejednotně.

Kombinace mazu a odumřelých kožních buněk také poskytuje ideální živnou půdu pro jinak neškodné bakterie Propionibacterium acnes, které se běžně vyskytují na povrchu pleti. Toto bakteriální přemnožení pak způsobuje v těle zánětlivou reakci: zarudnutí a vznik pupínků označovaných také jako papuly nebo pustuly. Méně známou, skrytou příčinou akné jsou mikrozáněty způsobené vnějšími nebo vnitřními stresovými faktory. Mikrozánět je často počáteční příčinou akné.

Svou roli sehrává i genetika a životní styl. Bylo prokázáno, že pokud oba rodiče během svého mládí trpěli těmito kožními příznaky, je velká pravděpodobnost, že to potká i jejich děti. Dalšími důležitými faktory jsou strava a životní styl. Zejména alkohol s nikotinem jsou obecně považovány za látky s nepříznivým vlivem na stav naší pleti.

Zhoršení stavu navíc může způsobit nesprávná nebo nedostatečná péče o pleť, nevhodné kosmetické přípravky a znečištění ovzduší, které také způsobují ucpávání pórů a následně množení bakterií a záněty.

Jak o takovou pleť pečovat?

Se speciální péčí je zapotřebí začít včas, tedy ještě v okamžiku, kdy je možné zamezit nenávratnému poškození pleti - trvalým jizvám.

„Ačkoliv se na první pohled může zdát, že mladistvá pleť nepotřebuje tolik péče jako v pozdějším věku, opak je pravdou,” upozorňuje Ing. Lenka Průšová, vývojářka a hodnotitelka bezpečnosti kosmetiky.

Důležitým aspektem této péče je snížení produkce mazu a obnova odlupování odumřelých kožních buněk, čímž se bude v pleti tvořit méně bílých pupínků a černých teček (hyperkeratóza) a póry se nebudou tak snadno ucpávat.

Naprosto zásadním krokem v péči o problematickou pleť tak zůstává čištění. Někteří odborníci doporučují začít pleť čistit čisticím gelem, který lze kombinovat s čisticí pleťovou vodou nebo micelární vodou v další fázi čištění. Zapomínat by se nemělo ani na tonizaci pleti, používání speciálních masek a jednou týdně si dopřát peeling pleti pro účinnější hloubkové čištění.

Foto: archív firem

Akné

Následovat by měla vhodná péče. „Polovina všech problémů s pletí bývá ovlivňována i nesprávnou péčí a čištěním. Součástí každodenní péče by mělo být používání speciální kosmetiky na problematickou pleť, která pomáhá stabilizovat činnost mazových žláz, odstraňuje rohovou vrstvu na povrchu pokožky, uvolňuje ústí mazových žláz a působí protizánětlivě a dezinfekčně,“ upřesňuje MUDr. Ivana Krajsová, primářka kožní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice I. lékařské fakulty UK v Praze.

Pokud se jedná o mírnější formy akné, postačí pravidelná kosmetická péče. „Zejména ve městech, kde je koncentrace volných radikálů vyšší než kdekoliv jinde, je pak nutné mladistvou pleť chránit pomocí antioxidantů, například astaxanthinu, který je považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů,” radí Ing. Lenka Průšová. U těžších forem je vhodná konzultace s lékařem, který doporučí vhodnou celkovou terapii, včetně léků a speciálních ošetření.

Foto: archív firem

Akné

Když je problém většího rozsahu

Místní léčba zahrnuje látky, které rozpouštějí komedony, působí proti tvorbě komedonů, proti nadměrné keratinizaci a proti bakteriím. Patří mezi ně retinoidy, benzoyl peroxid, kyselina azelaová, místní antibiotika a jejich kombinace.

„Aplikace musí být pravidelná, nástup účinku lze očekávat po 2-4 týdnech. Léčba vyžaduje trpělivost pacienta, který musí být poučen o možných vedlejších účincích na počátku léčby, jako je pálení a iritace. Tyto ustupují zpravidla do dvou týdnů, kůže si na ně zvykne. Vhodná je vždy léčba kombinovaná,” upozorňuje dermatoložka MUDr. Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl v Praze.

Foto: archív firem

Akné

Mezi doplňky této léčby se řadí chemický peeling a ošetření laserem. Obvykle se provádí 4-5 procedur v rozmezí 1-3 týdnů. Laserové ošetření se také provádí opakovaně, typ laseru se určuje podle charakteru aknózních projevů. Tyto procedury je vhodné podstoupit v podzimních a zimních měsících kvůli nutné ochraně proti slunci po zákroku.

„Pokud jedince trápí tzv. nodulární akné, tedy velmi bolestivá podoba akné, která se objevuje zejména na krku, kolem dolní čelisti a velmi často po ní zůstávají jizvičky, pak je dobré nasadit určitý druh léku, který funguje jako očkování proti akné. Stimuluje se tak imunita proti bakteriím Propionibacterium acnes. Léčbu je dobré podpořit plazmaterapií, díky níž zánět odezní rychleji a mnohdy se zhojí bez jizviček," doporučuje lékařka estetické medicíny MUDr. Zuzana Kolací z Kliniky Yes Visage.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám