Hlavní obsah

Michael Fassbender: Film Sněhulák je děsivý a vzrušující

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejcharismatičtějších herců své generace Michael Fassbender (40) ještě loni prohlašoval, že se usadit nehodlá. Láska ale dělá divy, i on se tak nedávno oženil. „Ano“ mu řekla o jedenáct let mladší půvabná švédská herečka Alicia Vikanderová. Zamilovali se do sebe v srdcervoucím dramatu Světlo mezi oceány, kde hráli manžele. Svatba se odehrála na ostrově Ibiza.

Foto: Profimedia.cz

Krutý otrokář Edwin Epps v dramatu 12 let v řetězech. Na snímku s Chiwetelem Ejioforem a Deneenou Tylerovou.

Článek

Talentovaný herec německo-irského původu se pro svůj nový snímek spojil s nejúspěšnějším autorem současné krimi, Norem Joem Nesbem, a představí se jako svérázný románový detektiv Harry Hole v adaptaci slavného thrilleru Sněhulák.

A co o něm Michael Fassbender prozradil? „Snímek má v sobě prvky skandinávského filmu, je děsivý a vzrušující. Líbí se mi postava Harryho Holea, protože je ve své práci geniální. Výborný detektiv, ale zároveň enfant terrible. Jinak navzdory tomu, že Sněhulák vznikal částečně ve studiu Universal, atmosféra typická pro severské krimipříběhy je z filmu cítit na každém kroku a strach, který jste vnímali při čtení, budete pociťovat i v kinech. Jedno je jisté, po zhlédnutí tohoto filmu už nikdy nepostavíte sněhuláka s radostí,“ dodává protagonista.

Foto: CinemArt

V napínavé krimi Sněhulák ztvárnil špičkového detektiva Harryho Holea.

Od doby, co se stal hvězdou, jde přitažlivý, 185 centimetrů vysoký Michael Fassbender z jedné role do druhé a nezdá se, že by chtěl zpomalit. V Německu narozený Ir patří v Hollywoodu mezi nejžádanější herce, a není tedy divu, že má diář nabitý na léta dopředu.

Jeho první velká příležitost přišla v britském válečném seriálu Bratrstvo neohrožených v roce 2001 s rolí seržanta Christensena, dalšími hereckými výzvami pak byli osvalený Sparťan ve válečném snímku 300: Bitva u Thermopyl (2006) či vězeň Bobby Sands z filmu Hlad (2008). Kvůli němu musel o dvacet kilo zhubnout a za jeho ztvárnění získal řadu ocenění. K tematice druhé světové války se vrátil v Tarantinově filmu Hanebný pancharti (2009).

Inteligentní herec také pečlivě střídá divácky atraktivní velkofilmy s menšími autorskými projekty. Patří mezi ně například erotické drama anglického režiséra Steva McQueena Stud (2011), romantická Jana Eyrová (2011) či hororová sci-fi Prometheus (2012), ale i oscarový historický snímek 12 let v řetězech (2013), za který má i on svou první nominaci na zlatou sošku.

Foto: Profimedia.cz

Michael Fassbender a Mia Wasikowská v romantickém filmu Jana Eyrová

Zazářil také jako Magneto ve třech pokračováních dobrodružné sci-fi X-Menů, a to jak v První třídě (2011), tak v Budoucí minulosti (2014) i v Apokalypse (2016).

Další slibnou postavou pro Fassbendera byl vysoce postavený arogantní advokát v Konzultantovi (2013), pozadu nezůstala ani jeho role v britském dramatu Macbeth (2015), ve kterém ztvárnil statečného, ale chorobně ctižádostivého generála skotských králových vojsk.

Foto: Profimedia.cz

Michael Fassbender a Alicia Vikanderová na premiéře filmu Světlo mezi oceány

Přesto mu sláva do hlavy nestoupla. Říká: „Na vavřínech spát nesmím. Pokaždé, když přistupuji k nové práci, cítím velkou odpovědnost a trochu se strachuji, jak moji příznivci budou reagovat na pokračování, takže úspěch dosavadních filmů byla ohromná úleva. Stejně je ale nutné mít na paměti, že každý další snímek musí být neméně tak dobrý jako ten předchozí, takže vždycky cítím určitý tlak.“

Michael se narodil německému otci Josefovi a irské matce Adele v Heidelbergu. Podle jeho rodokmenu je matka prapraneteří Michaela Collinse, slavného irského vůdce ve válce za nezávislost. Když mu byly dva roky, rodina se přestěhovala do irského Killarney, kde rodiče vlastnili restauraci West End House a otec byl šéfkuchařem. Vychován byl jako katolík a v dětství sloužil při mších jako ministrant.

Se starší sestrou Catherine, dnes neuroložkou, trávili prázdniny v Německu, takže mluví plynně i německy.

Foto: Profimedia.cz

V chytré krimi Konzultant (2013) si zahrál se slavným Bradem Pittem.

Poprvé si zahrál v seriálu Hercule Poirot, když mu bylo dvanáct. Pro herectví se rozhodl v sedmnácti. V devatenácti se odstěhoval do Londýna, kde studoval na prestižní konzervatoři Drama Centre London, a žije tam dodnes.

V roce 1999, ve dvaadvaceti letech, školu ale opustil a připojil se k Oxford Stage Company, se kterou jezdil na turné po Británii a v níž účinkoval v Čechovově hře Tři sestry.

Fassbender je i výborný muzikant. Hraje na kytaru, klavír a harmoniku. Svoje muzikální umění předvede ještě letos v novém hudebním dramatu známého režiséra Terrence Malicka Song to Song.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Víte, že…

  • Předtím, než našel práci jako herec, dělal barmana a pošťáka.
  • Je fanouškem formule 1. V populárním motoristickém pořadu Top Gear řekl, že byl obdivovatelem Michaela Schumachera, setkal se s ním během Grand Prix Velké Británie.
  • Má zájem o další německy mluvené filmy i hraní v německých divadelních hrách.  
  • Měl slabost pro čokoládové krásky. Jeho přítelkyněmi byly půvabná kolegyně z dramatu Stud, herečka nigerijského původu Nicole Beharieová, a slavná, o sedm let starší topmodelka Naomi Campbellová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám