Hlavní obsah

Fenomén tanečních nepolevuje

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taneční v Česku jsou světovým unikátem. Nikde jinde se základy společenských tanců, jako je valčík, waltz, polka, cha-cha nebo jive v takovéto míře hned na hranici dospělosti neučí. V současné době výuku tanců v ČR obstarává zhruba 250 škol a kapacity podzimních kurzů, jejichž cena se pohybuje v rozmezí od jednoho do čtyř tisíc korun, jsou téměř naplněné. Podle tanečních mistrů přihlášku do kurzů berou do rukou místo svých matek sami mladí muži. Taneční jsou totiž stále atraktivní příležitostí k seznámení.

Foto: Profimedia.cz

Taneční v Česku jsou světovým unikátem.

Článek

Masová obliba tanečních v Česku ale má i svá rizika. „Tanec vyučuje i mnoho bývalých tanečníků, kteří ovšem mnohdy postrádají pedagogické schopnosti. Bohužel vydání živnostenského listu není od roku 1991 podmiňováno odpovídajícím tanečním vzděláním, takže pro podnikání ve výuce tance stačí jen tisícikoruna a občanský průkaz,“ vysvětluje prezident Svazu učitelů tance Jiří Plamínek.

Základní kurz v Praze se pohybuje okolo 3500 Kč, v regionech je přitom mnohdy o tisíc až dva tisíce korun levnější. Rozdílnost je ale i v uspořádání samotných kurzů. V hlavním městě začínají o něco později a většinou jsou rozděleny do 18 lekcí, které trvají někdy až do března. V regionech bývá stejný počet tanečních hodin vměstnán do 13 lekcí během podzimu.

S přihláškou se nevyplácí otálet, kurzy se plní rychle. „Ačkoliv se chlapci často shánějí na poslední chvíli, jejich cenové zvýhodnění už není tak markantní. Zatímco v 90. letech mohl mladý muž ušetřit dokonce až dva tisíce korun, nyní se jedná o pár stovek. Úsporou může být hromadné přihlášení skupin či páru,” upozorňuje taneční mistr Jindřich Hes z Taneční školy Hes.

Výbava do tanečních vyjde levněji dívky

Zaplacením kurzovného však výdaje rodičů nekončí. Zhruba stejnou, ne-li vyšší částku vynaloží na pořízení patřičného společenského oděvu a obuvi. Paradoxně výbava dívky do tanečních může vyjít levněji než u chlapců, a to i v případě, že dívka bude mít obsáhlejší garderobu.

U dívek je nutné počítat minimálně s jedněmi krátkými šaty, přičemž na prodlouženou či závěrečný věneček mohou být požadovány dlouhé šaty. Nesmí chybět kabelka a pohodlná kvalitní taneční obuv. Dívky podle Hese často hledí na design obuvi, ale opomíjejí to, že v botách budou trávit desítky hodin při tanci. Z tohoto hlediska jsou vhodnější boty na tří- až čtyřcentimetrovém podpatku, pohodlné baleríny nejsou pro výuku tance ideální.

U chlapců je očekáván formální dress code vyžadující oblek doplněný košilí s motýlkem a rukavičkami kvůli hygieně. Nezbytností je kvalitní kožená formální obuv. „Taneční bývají první příležitostí k zakoupení společenských šatů či obleku. Stále častěji se setkáváme s tím, že oblek pro chlapce už není jen nutné zlo, ale nechávají si ho šít na míru,“ říká Pavel Koutný ml. ze stejnojmenné rodinné oděvní firmy v Prostějově.

Impulsem pro zakoupení obleku na míru i při jeho vyšší pořizovací ceně bývá nejen důraz na vzhled, ale i komfort nošení. Zatímco v umělých materiálech se tanečníci pořádně zapotí, ty vlněné, používané při výrobě obleků na míru, jsou prodyšné, dobře absorbují pot a zmačkání se po čase samo vyrovná. Výroba obleku na míru začíná přibližně na 10 000 Kč, konfekční oblek pořídíte zhruba za polovinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám