Hlavní obsah

Samet, symbol přepychu a luxusu, se vrací na módní výsluní

Novinky, Jana Elfmarková

Není mnoho tkanin, které se mohou pyšnit tolika superlativy jako samet. Jeho heboučký povrch láká k pohlazení, vyzařuje z něj luxus. Svou nositelku navíc spolehlivě zahřeje, což se bude v nadcházejících měsících opět hodit.

Foto: Archiv firmy Marks&Spencer

Sametové materiály elegantně snoubí luxus a originalitu.

Článek

Vybrat si z nejnovější nabídky sametově hebkých modelů nebude letos vůbec jednoduché. Samet totiž aktuální kolekce naprosto ovládl a objevuje se vedle klasického krejčovského využití i na celé řadě doplňků, obuv nevyjímaje.

V záplavě heboučkých kousků se ale jistě každá z nás velmi rychle zorientuje a najde si své favority.

Foto: archív firem

Sametové kousky vévodí elegantní, volnočasové i extravagantní módě. Zleva: Debenhams, Dorothy Perkins, Monsoon

Návrat ve velkém stylu

Přepychem pulsující tkanina, která byla donedávna poměrně opomíjená, se vrací v plné síle, aby vás nejen zahřála, ale i vnesla do běžného každodenního šatníku luxusní náboj.

Nostalgickou vzpomínku na 80. léta a beztvaré sametové šaty nebo blůzy se stojáčky ale odsuňte hluboko do podvědomí a užijte si nejnovější trendy. Ty jsou plné střihových libůstek nebo neobvyklých propojení s dalšími luxusními materiály, třeba krajkou.

A není se co divit. Samet obstojí doslova při každé příležitosti, můžete jej tedy aplikovat do jakéhokoli modelu. V kombinaci s klasickými módními pilíři rozhodně nezaostává a vytváří neotřelé a líbivé outfity.

Foto: archív firem

Vášnivá červeň: Kozačky nad kolena, Deichmann, 1499 Kč. Náhrdelník, Zara, 299 Kč. Čelenka s květy, Mango, 499 Kč. Body s krajkovým sedlem a rukávy, Mango, 799 Kč. Kabelka, Debenhams, 799 Kč. Sako, Mango, 2499 Kč

Nemůžete se rozhodnout, co si pořídit, aby vysněný, plyšově hebký kousek nakonec neskončil na dně skříně? Vybírejte střízlivě a nenechte se strhnout vlnou extravagance. Ta umí být okouzlující, mnohem častěji ale využijete nejjednodušší kusy, které se ve vašem šatníku jistě zabydlí na více sezón.

Pořiďte si třeba jednoduchý top nebo mikinu, u kterých použití luxusního materiálu rozšiřuje pole působnosti o mnoho nových příležitostí. Odvázat se naopak můžete na poli nejroztodivnějších doplňků. Neutratíte za ně majlant, nemusíte je nosit každý den, přesto vám poslouží jako oživovací a romantizující prvky. Nosí se bujaré čelenky obsypané květy nebo ozdobné sametové stužky na krk zvané choker.

Foto: archív firem

Podmanivá modř: Batůžek, F&F, 599 Kč. Mokasíny, Mango, 799 Kč. Šaty se zvonovými rukávy, F&F, 749 Kč. Asymetrické šaty, Marks&Spencer, 1699 Kč. Vatovaná bunda, Topshop, 3200 Kč

Pokud vám imponuje spíše uhlazenější styl, sáhněte bez obav po naprosto klasickém sametovém saku nebo pouzdrových šatech s dlouhými rukávy, které patří mezi stabilní módní kousky, jichž se vlny trendů téměř netýkají. Ani křiklavé sezónní výstřelky ale nemusíte zcela přehlížet.

Praktická, hřejivá a v neposlední řadě i neodolatelně nadýchaná měkoučká parka či dlouhá bunda z hebkého sametu mají mnoho pozitiv. Bundu oceníte především v chladnějších dnech, kdy vám bude dokonalou a stylovou společnicí.

Foto: archív firem

Smyslná růžová: Top s volány, Stradivarius, 349 Kč. Body, Topshop, 999 Kč. Pantofle s mašlí, Stradivarius, 799 Kč. Peněženka se střapcem, Zara, 299 Kč. Gumička do vlasů, H&M, 99 Kč/3 ks. Šaty s krajkovými prvky, Topshop, 1700 Kč

Méně i více, vše je dovoleno

Vytvořit celý outfit ze sametu? Proč ne? Pokud budete postupovat citlivě, není to tak složité. Mnohem použitelnější jsou ale modely, které sametovým povrchem jen ozvláštníte.

Patří džíny a kožená bunda k vaší každodenní výbavě? Není nic jednoduššího, než si pořídit módní sametové body a sbírat obdiv za originalitu a cit pro detail.

Foto: archív firem

Samet na každém kroku: Top, Lindex, 499 Kč. Náhrdelník, Debenhams, 749 Kč. Kalhoty, Mango, 1699 Kč. Bunda s výšivkou, Zara, 1999 Kč. Polobotky na platformě, Zara, 999 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám