Hlavní obsah

Jak nejlépe uchovat vzpomínky z dovolené

Novinky, Dana Sokolová

Máte fotoaparát či telefon plný momentek z prázdninových dobrodružství a přemýšlíte, jak s nimi naložit, aby neskončily někde v zapomnění? Pak pro vás máme několik rad a tipů.

Foto: Profimedia.cz

Pokud chcete pro tisk pořídit co nejčistší obrázky, foťte v jasném světle a nepoužívejte příliš efekty filtrů.

Článek

Pokud máte po návratu z prázdnin na svých paměťových kartách či v telefonech tisíce snímků, buďte před jejich ukládáním nemilosrdní a promažte je. Odborníci se shodují na tom, že z týdenní dovolené stačí, pro připomenutí toho, jak krásně vám bylo, uschovat a uložit zhruba padesát snímků. Víc už je příliš, a pokud byste své fotografie procházeli s přáteli, budou se u nich nudit. Proto je dobré uložit jen ty signifikantní, ostatní (například duplicitní snímky) bez milosti vyhodit. Je to těžké, víme, ale věřte, jednou to oceníte.

V tomto směru bylo mnohem jednodušší focení na filmy, které byly omezené a lidé museli nad každým snímkem víc přemýšlet. Nicméně, fotografům tak mnohdy unikla řada úžasných okamžiků. Dnes můžeme zachytit mnohé, ale bez systému ukládání fotografií se jednoduše neobejdeme. Začít bychom přitom měli s utvářením systému již v počítači či mobilu.

Foto: Profimedia.cz

Letní foto

„Třeba tak, že si fotografie z prázdnin rozdělíte do jednotlivých složek. Jedna se bude jmenovat víkend u babičky, jiná Chorvatsko. Za důležité ale považuji, aby součástí názvu složky bylo i datum. Pokud si tento systém zavedete, již není potřeba pojmenovat každou fotografii, pokud tomu věnujete čas. Při případné ztrátě fotografie se vám bude snadněji dohledávat, do jaké složky vlastně patří,“ doporučuje produkční Alexandra Freiová ze společnosti fotoprome.cz.

Nezapomínejte na pravidelné zálohy

Uspořádáním fotek v počítači to ale nesmí skončit. Pokud nechcete o své vzpomínky v budoucnu přijít, musíte své složky pravidelně zálohovat. K tomu vám nejlépe poslouží externí disk či internetové úložiště.

„Výhoda například cloudového úložiště irista je v tom, že nabízí prostor 15 GB zcela zdarma. Kromě ukládání snímků v originální kvalitě je navíc ale umí inteligentně označovat podle obsahu - od západů slunce po sport, což zásadním způsobem zjednodušuje jejich vyhledávání,” vysvětluje Ladislav Paleček, ředitel společnosti Canon CZ.

„I zde je ale zapotřebí myslet na zadní kolečka a zálohovat minimálně dvakrát, protože i technika se může poškodit,” dodává Alexandra Freiová.

Foto: Profimedia.cz

Letní foto

Klasická alba, fotoknihy a další možnosti

Skvělou formou, jak si uchovat vzpomínky, jsou i v dnešní době klasická alba. Fotografie tak získávají na živosti, máte je po ruce, můžete se s nimi chlubit u kávy s kamarádkami, odvézt je k babičce, která o Instagramu ani počítači v životě neslyšela. „Nechte si proto z každé dovolené udělat deset klasických fotografií a tvořte alba. A k tomu využijte i kreativitu svých dětí. Alba tak získají na autentičnosti. Například malůvkou, vloženým pohledem z cílové destinace apod.,” radí Freiová.

Pomoci vám v tomto směru mohou i nejrůznější aplikace. Například na clickbooks.cz si vytvoříte fotoknihu i z momentek, které máte uložené na Facebooku, Instagramu, v počítači nebo telefonu. Hotová fotokniha, nadepsaná vašimi popisky a vytištěná na křídovém papíře, vám za pár dní přijde domů poštou.

Pokud nemáte čas, můžete si podle Alexandry Freiové nechat udělat fotoknihu přesně na míru přímo odborníky. S popisky, v ochranném obalu proti poškození, tedy zatavené fotky apod.

Foto: Profimedia.cz

Letní foto

„Dalším řešením může být aplikace Lifecake, která dokáže přehledně ukládat a prohlížet fotografie nebo videa a vytvářet tak kontinuální fotografickou i video kroniku vašeho života, která je přístupná kdykoli a odkudkoli,” doporučuje Ladislav Paleček.

„Kromě klasického tisku na papír můžete vašimi prázdninovými fotkami ozdobit i další praktické předměty, například hrníčky, kalendáře, plátna na stěnu, pozvánky, pohledy, přáníčka či pexesa,” upozorňuje Nikola Kužílková z printomat.cz.

Fotografie z Instagramu, Facebooku a dalších sociálních sítí

Pokud chcete pro tisk pořídit co nejčistší obrázky, foťte v jasném světle a nepoužívejte příliš efekty filtrů.

„Fotky s filtry sice vypadají hezky na displeji a jejich tiskové možnosti se oproti minulosti výrazně zlepšily, přesto stále snižují kvalitu tisku výsledné fotky,” vysvětluje tiskař Martin Macík z clickbooks.cz.

Ostrost obrázků může být při tisku horší také u starších instagramových fotek. Vlivem vývoje aplikace jsou dnes i tyto fotky kvalitnější. „Dále si dejte pozor na tisk obrázků, které byly oříznuty nebo na tisk screenshotů, v obou případech dochází ke snížení počtu pixelů, což se na výsledné podobě tištěné fotky projeví,” dodává Martin Macík.

Fotografie z prázdnin jsou skvělým dopingem štěstí zejména v době, kdy je venku pošmourno, dny se krátí a v práci se na vás valí stále více povinností. Mějte je při ruce vždy tak, ať víte, kam sáhnout a užívejte si jejich optimistického ladění. Další totiž pořídíte až za rok. Tak ať o své vzpomínky nepřijdete…

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám