Hlavní obsah

Slovácké tradiční pokrmy aneb Na čem jsme vyrůstali

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vepřové, kysané zelí, kynutá těsta. Na tom jsme přece vyrostli! Dnešní recepty pocházejí ze Slovácka a můžete je uvařit pod vedením Tomáše Šindeláře, šéfkuchaře restaurace Michal.

Foto: František Petrák, Právo

Článek
Škvarková pomazánka
Suroviny: 100 g škvarků, 100 g sádla, sůl
Postup: Škvarky umeleme na mlýnku, osolíme a promícháme s rozpuštěným sádlem. Podáváme s chlebem, hořčicí a cibulí nebo mladou cibulkou, s beraními rohy a nakládanými okurkami.
Ořechovská kyselica
Suroviny: 2 brambory, 1/2 l vody, hrst sušených hřibů, 150 g kysaného zelí, 50 g sušených trnek (švestek), 250 ml sladké smetany, (klobása nebo uzený bok – v původním receptu není)
Postup: Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v hrnci zvlášť. V druhém hrnci uvaříme v půl litru osolené vody namočené hřiby, švestky a kysané zelí (lák si odložíme stranou, později jím polévku dochutíme). Nakonec vlijeme do polévky smetanu a přidáme uvařené, scezené brambory. Kdo chce, přidá na kolečka nakrájenou klobásu nebo uzené. Kyselicu necháme ještě chvilku povařit.
Kachna s jablky
Suroviny: 1 kachna, 4 jablka, majoránka, kmín, sůl
Postup: Kachnu prosolíme a necháme v chladu přes noc odležet. Posypeme ji ze všech stran majoránkou s kmínem, dovnitř vložíme tři jablka. Poslední jablko nakrájíme a vyložíme jím pekáč, tak se nepřichytí kůže zespodu. Kachnu položíme prsy dospod (jak běží, tak leží) na jablka, mírně podlijeme horkou vodou, přikryjeme a dáme péct na 180 °C. Průběžně podléváme. Na poslední půlhodinu odkryjeme pekáč, kachnu otočíme a necháme při vyšší teplotě zezlátnout.
Maminčiny báleše
Suroviny: 1 a půl hrnku vlažného mléka, 1 kostka droždí, 2 lžíce krystalového cukru, 3 a 1/3 hrnku hladké mouky, 1 a půl lžíce oleje, 1 vejce, špetka soli, sádlo nebo olej na smažení, povidla nebo džem
Postup: Z trochy mléka, kvasnic a cukru připravíme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s moukou, olejem, vejcem, solí a mlékem. Vypracujeme polotuhé těsto (ideálně v robotu) a necháme ho v míse přikryté utěrkou vykynout asi hodinu. V polovině kynutí promícháme. Těsto přeložíme na pomoučený vál a lžící, kterou namáčíme do mouky, vykrajujeme bochánky. Ty ještě čtvrt hodiny necháme na vále kynout. Po vykynutí bochánky vytvarujeme, roztáhneme je do stran a uprostřed uděláme důlek. Usmažíme je. Báleše podáváme ještě teplé potřené džemem či povidly, ozdobené sladkým šlehaným tvarohem, anebo jenom obalené v moučkovém cukru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám