Hlavní obsah

Perforované motivy vytvořené laserem jsou módním hitem

Novinky, Jana Elfmarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzlo najdete v detailu. Tak by se dal jednoduše charakterizovat trend, který reprezentují vzory vyřezávané laserem do oděvních materiálů. Na kabelkách či botách to není žádná novinka, přesto i u nich letos objevíte inovované motivy a provedení. Nejvíc ale určitě zaujmou plošně perforované šaty.

Foto: Archiv firem

Módní děrované motivy vás mohou obklopit doslova od hlavy k patě (zleva: Zara, Topshop a Alaia).

Článek

Laser cut je inovativní způsob perforování materiálů, který vyniká schopností zobrazovat i velmi drobné detaily. Motivy vytvořené touto technikou jsou nápadité a zcela přesné.

Perforované povrchy navíc nabízejí možnost využít děrování samostatně, nebo vzor nechat vyniknout pomocí podkladu, ať už v barvě svrchní vrstvy, nebo s využitím kontrastních odstínů. Všechny varianty využití laser cut vzorů zaručují jedno – luxusní a přitažlivý vzhled výsledného produktu.

Sexy pavučinky

Přestože se může zdát, že u kabelek či bot se žádná velká módní revoluce nekoná, obliba laserového perforování rozšířila možnosti zdobení pravé či umělé kůže o mnoho složitějších a efektnějších ornamentů a vzorů.

Naproti tomu šaty zdobené laser cut technikou rozhodně nemusí být jen z kůže či materiálů kůži imitujících. Skvěle se efektní děrování vyjímá na moderních a módních tkaninách s neoprenovým efektem, které díky nesplývavým vlastnostem vytvářejí velmi zajímavou siluetu.

Foto: Archív firem

Šaty

Překvapí i děrováním zdobené tkaniny imitující krajku, jejichž propojení s perforováním vytváří novátorský look oblíbené a tradiční madeiry.

Překvapivě dobře si děrované vzory rozumí i se složitějšími střihy. V takovém případě jsou ale vhodné drobnější ažurové motivy, které vytvářejí efekt plošného potisku.

Dokonalé detaily

Kabelkám perforované vzorování sluší od nepaměti. Nejnovější vzory doslova hýří filigránovou propracovaností plnou nejdrobnějších detailů. Obvykle se inspirují přírodními motivy, geometrie ale také není zapovězena. Nosí se i kombinované vzory doplněné o klasické kovové prvky – cvočky či druky.

Foto: archív firem

Trendy

Samostatnou kapitolou jsou textové motivy. Prořezávané typografické prvky mají také až geometricky přesný charakter a působí elegantněji než oblíbené potisky.

Klasika v novém

Přestože obuv zdobená děrovanými ornamenty je nadčasový hit, který nevychází z módy a zabydlí se v každé módní sezóně, jistou známku originality lze letos najít i v tomto módním odvětví. Zamilujete si třeba neodolatelné, prořezáváním zdobené tenisky, kterým krajku připomínající děrování dodává efektní i romantický náboj.

Foto: Archív firem

Trendy

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

V hlavní roli krajka. Pět tipů, jak ji nosit

Jsou sexy, okouzlující a jsou právě in. Postavte svůj aktuální styl na pilířích z neodolatelných krajek, jejich potenciál využijete při mnoha příležitostech.

Výběr článků

Načítám