Hlavní obsah

Funkční oblečení a vlna vyžadují speciální praní

Novinky, das

Letošní zima doslova přeje různým sezónním radovánkám. Po letech tak většina lidí využije zimní oděv na maximum. Jelikož je toto oblečení obvykle ušito ze speciálních funkčních materiálů či vlny, aby sloužilo dlouho a neztrácelo své specifické vlastnosti, vyžaduje zvláštní péči. Podívejte se s námi na to, jak by taková péče měla vypadat.

Foto: Profimedia.cz

Funkční oblečení vyžaduje zvláštní péči.

Článek

U sportovního oblečení hrozí vnější ušpinění, ale také vnitřní způsobené potem. Funkční materiály jsou tvořeny mikropóry, které zajišťují odvod potu směrem ven od pokožky, a právě ty se mohou vlivem pocení, ale i nesprávnou péčí zanášet. Proto je tak důležité hledět na výběr kvalitního pracího prostředku a zcela zapomenout u funkčního prádla na používání aviváží.

Speciální přípravky určené na funkční prádlo totiž oděv nejen vyčistí a zajistí svěží efekt, ale také dokážou zachovat vlastnosti funkčních materiálů, jako je prodyšnost, regulace vlhkosti, odolnost proti povětrnostním vlivům a rychlé schnutí.

Jak se o sportovní funkční oblečení správně starat?
Zkontrolujte pokyny výrobce oblečení přímo na vašem oděvu. Důležité je zejména to, zda je povoleno praní v pračce.
Zapněte veškeré zipy. Pozor dejte také na suché zipy, ty musí být také pečlivě zapnuté, jinak mohou poškodit další oblečení v pračce.
Otočte oblečení naruby. Chráníte jej tak před případným žmolkováním.
Používejte speciální prací prostředek pro sportovní oblečení.
Dávkujte podle doporučení na obalu pracího prostředku.
Nepoužívejte běžné práškové prací prostředky, aviváž nebo chemické čištění.
Perte na 40° nebo nižší teplotu, pokud to výrobce doporučuje.
Zvolte šetrný prací program, například „ruční praní“ nebo „sportovní program“.
Veškeré oblečení nechte přirozeně uschnout. Nepoužívejte sušičku.
Žádné žehlení!
Foto: archív firem

Zleva:

Jak na vlněné oblečení

V případě vlněných oděvů, rukavic, šál nebo čepic může nesprávnou péčí dojít ke zplstnatění, ztrátě elasticity a tvaru. Nic takového se nestane, pokud jemným a vlněným oděvům věnujete speciální péči.

Dnes to již neznamená, že musíte prát vlnu pouze v ruce. Jemné i vlněné oděvy je možné prát i v pračce, obsahuje-li etiketa na oblečení symbol „lze prát v pračce“. Je ale vždy nutné zvolit i příslušný program přímo na pračce (nejčastěji ´ruční praní´ či přímo ´vlna´). Podobné programy jsou uzpůsobeny pro praní jemných a vlněných tkanin nejen teplotou (obvykle 30 stupňů), ale i nižším počtem otáček při máchání. Důležité je i dbát na to, aby pračka byla jen ze dvou třetin plná.

Při volbě pracího prostředku hleďte, aby byl určen pro tyto materiály. Běžné prací prostředky jsou zásadité, a proto se na vlnu nehodí. Ty speciální navíc utvoří pěnu, která obalí vlněná vlákna jako polštář a chrání je před škodlivým mechanickým působením, takže zůstanou jako nová.

Správnou péčí předejdete i zplstnatění. Vnější povrch vlněného vlákna tvoří vroubkované šupinky, které se vzájemně překrývají. Vysoké prací teploty či nevhodné prací prostředky způsobí, že se tyto vroubkované šupinky k sobě přilepí, vlna zplstnatí a srazí se. U vlny se nemusíte bát použít aviváž, tyto zjemňující prostředky jí nijak nevadí.

Jak vlněné oblečení sušit? Vypraný oděv rozložte na rovnou plochu, v případě potřeby znovu vytvarujte a nechte uschnout bez působení přímého slunečního světla a tepla. Oděv při sušení nevěšte - kvůli hmotnosti vody, kterou do sebe vlákna absorbovala, by se vlněná tkanina vytáhla.

Vlněné oblečení nepatří ani do sušičky, pokud nemá spotřebič speciální program přímo na vlnu. Ani v těchto případech ale nesmí být sušička příliš plná. Působením kombinace tepla, tření a tlaku hrozí, že se oděv srazí.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám