Hlavní obsah

Pohyb dětí? Občas jen v supermarketu

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelou tisícovku vyčleňuje každý měsíc průměrná česká rodina s dětmi od pěti do 12 let na to, aby si některý její člen šel zasportovat. Většina částky přitom padne na mimoškolní kroužky. Naopak venku si samy děti už moc nehrají. Přinutit je znovu k pohybu má i web, jejž spoluvytvářel také Český olympijský výbor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Průzkum ukázal, že v případě aktivního naplnění času vyrážejí průměrné české rodiny s malými dětmi nejčastěji na výlety do přírody nebo za kulturou. Sportování připadla až třetí příčka.

Článek

Podle citované studie, vypracované agenturou NMS Research, čeští rodiče společný čas s potomky raději tráví pasivním odpočinkem. Nejčastěji zůstanou doma či vyrazí za přáteli a příbuznými. Není přitom neobvyklé, že společně zamíří do nákupního centra.

Svou rodinu tak za vyloženě sportovní považuje jen sedm procent dotázaných. Naopak pětina nevydá za pohyb ani korunu. Tvrdí, že jim na to jednoduše nezbývají finance.

„Pouze malé množství rodičů chápe sportování jako součást života dětí, významnou nejen pro zdravý způsob jejich života, ale především jako nutný návyk pro pohybové aktivity v dospělosti. Navíc pro děti, především ve městech, přestává být běžnou náplní jejich mimoškolního času hrát si venku s ostatními dětmi,“ říká docent Tomáš Perič, odborník na sport dětí z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Téměř tři čtvrtiny oslovených rodičů uvádějí, že potomky vedou ke sportu odmala, pětina by z nich dokonce chtěla mít vrcholové sportovce. Sami rodiče jim ovšem moc dobrý příklad nedávají. Pravidelně, alespoň jednou týdně, se hýbe jen deset procent rodičů s dětmi na prvním stupni ZŠ. Čtvrtina nesportuje vůbec a zbytek jen zřídka, maximálně dvakrát do měsíce.

Foto: Sazka

Tváří kampaně usilující o to, aby se české děti více hýbaly, se stal hokejista Jaromír Jágr.

Pro většinu rodičů jsou přitom sport či pohybové aktivity jen jednou z možností pro vyplnění volného času předškoláků a školáků, podobně jako keramika nebo hra na hudební nástroj.

Ze zmíněné studie také vyplývá, že o náplni víkendů v oslovených rodinách rozhodují spíše ženy než muži. Informace, kam mají vyrazit, pak společně vyhledávají hlavně na internetu a naslouchají i doporučením známých.

„Zejména pro rodiče jsme proto vytvořili web Sportvokoli.cz, který nabízí řadu možností a ukázek, jak zajímavě a aktivně trávit s dětmi volný čas. Velkou devízou je například kalendář s desítkami sportovních akcí v Česku,“ říká Václav Friedmann, tiskový mluvčí společnosti Sazka, která zhotovení celého výzkumu platila.

Daný web firma vytvořila s českým olympijským týmem. Jde přitom o největší databázi sportovních klubů a sportovišť. Její mediální tváří se nedávno stal také zlatý olympionik a legendární hokejista Jaromír Jágr.

Průměrné výdaje domácnosti za měsíc
PoložkaRozpočet
Výdaje na bydlení6937
Potraviny a domácí potřeby6390
Doprava, telefon, kroužky dětí atd.3823
Pojištění, spoření2359
Oblečení, obuv1257
Stravování mimo domov982
Sportování celé rodiny926
Kosmetika a drogerie727
Kulturní aktivity536
Cigarety440
Alkohol380
Tisk204
Zdroj: NMS Research

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám