Hlavní obsah

Růžový diamant je výjimka z výjimek

Právo, Lucie Fialová

Ještě nikdy se v tuzemsku neprodával prsten se vzácným přírodně růžovým diamantem. Hodnota ručně vyráběného šperku z bílého a žlutého zlata s karátovým růžovým diamantem a 80 menšími čirými diamanty se blíží čtyřem miliónům korun.

Foto: archív firmy

Prsten se nádherně třpytí a přestože má centrální kamen jen karát, je na něm vidět, jak je výjimečný.

Článek

Ve zlatnické dílně v pražských Holešovicích se prsten rodil několik měsíců. „Růžový diamant je něco jako modrý mauricius (jedna z nejcennějších známek světa, pozn. red.). Kameny vznikaly v pradávných dobách za vysokých tlaků a teplot, každý přírodní krystal se zrodil nějakou náhodou. Diamanty se nejčastěji vyskytují v bílé, žluté nebo hnědé formě. Pak existují výjimky, modrá nebo červená, a pak je výjimka z výjimek a to je růžová,“ řekl Právu Ivo Weber, ředitel výroby ALO diamonds, kde cenný prsten vznikal. Zájemci si ho mohou prohlédnout například 15. listopadu v pražském Palladiu na autogramiádě s tenistkou Petrou Kvitovou.

Ročně se v přírodě najde maximálně stovka růžových diamantů. Nejvíc je to v severní Austrálii a v Jihoafrické republice. Nevšední kámen pořídil majitel firmy Alojz Ryšavý v létě na veletrhu v Hongkongu. „Týmu designérů nastínil, jaký šperk by si představoval, designéři zpracovali různé návrhy, pak se vybírala konečná podoba,“ vyprávěl Právu Ivo Weber.

Růžový skvost obklopují bílé brilianty o celkové váze 2,3 karátu. „Šperk se výborně třpytí a upozorňuje na krásný centrální kámen. Má jen karát, ale i tak je vidět, že je velmi výjimečný,“ popisuje Weber, jehož dědeček byl císařsko-královským dodavatelem lesních šperků, které se vyráběly ze zubů a paroží lovné zvěře, drobných okrasných pírek lesních ptáků i smaragdů a jiných vzácných kamenů.

„Přestože pracujeme pokaždé s výjimečnými kameny, vyrábění šperku s růžovým diamantem bylo něčím zvláštní. Možná to bylo ovlivněno tím, že jsem s takovým kamenem pracoval poprvé,“ svěřil se Právu zlatník, který se podílel na výrobě prstenu.

Závratná cena 

Byť mnohým suma za tento šperk přijde naprosto závratná, podle Webera je relativně dostupný a kupce určitě najde.

„Existují ještě výjimečnější diamanty. Např. Pink Star byl vydražen v roce 2013 za 1,5 miliardy korun. Aktuálně se cena odhaduje na 1,7 miliardy korun,“ upozorňuje.

Diamant představuje naprosto perfektní investiční položku. „Pro lidi, kteří jsou zajištění, mají nemovitost, akcie, auto a jako správní investoři chtějí část jmění alokovat do něčeho jistého, bezpečného a lehce přenositelného,“ míní Weber s tím, že jde o investici do trvalé hodnoty, ceny drahokamu neklesají, nýbrž stoupají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám