Hlavní obsah

Magda Malá: Fascinují mě lidi, za kterými je vidět jejich poctivá práce

Právo, Markéta Mitrofanovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, že příští rok oslaví padesátku a že její osud rozhodně nepřipomíná procházku růžovým sadem, vypadá výborně. Žádné vrásky, žádné strhané rysy. Zdá se, že zpěvačku Magdu Malou, která se bezmála čtvrt století pohybuje na české muzikálové scéně, životní tragédie spíš posílily, než aby ji srazily na kolena.

Foto: Petr Horník, Právo

S Claudií, jednou ze svých studentek zpěvu na Mezinárodní konzervatoři Praha, kde učí od letošního školního roku.

Článek

„Moje máma vypadala taky moc dobře. Než umřela,“ říká drobná bruneta, kterou smrt blízkých provází prakticky po celý život. Když jí bylo devět, spáchal její otec sebevraždu. Později jí v poměrně rychlých intervalech odešli kromě matky také jedna ze sester, bratr a synovec.

„To, co mi osud přichystal, jsem si sama nevybrala, ale musela jsem se s tím naučit žít. Nechtěla jsem to vzdát a skočit z mostu,“ vrací se do doby, kdy ji držela nad vodou hlavně práce - zpěv, jemuž propadla už coby školačka.

Foto: Petr Horník, Právo

Magda Malá

Jak písni vdechnout život

Při vzpomínce na základku doma v Chebu se jí vybaví tři momenty: písemka, při níž absolutně neví, která bije, záliba ve větných rozborech a chemických rovnicích a nesmírná vášeň pro zpěv, kterým o přestávkách obšťastňuje pedagogický sbor.

„Tím, že jsem se snažila učitelky potěšit k svátku novou písničkou, jsem se vyhnula zkoušení, ale čtyřky z diktátů mě stejně neminuly. S pravopisem mám problém dodnes, a pokud si nejsem jistá, napíšu raději jiné slovo,“ přiznává Magda, která se letos v září do školy po letech vrátila jako kantorka.

„Ze studentek se rychle staly moje kamarádky. Podobný vztah jsem kdysi zažila s Lídou Nopovou, která mě na konzervatoři učila zpěv, takže vím, jak je motivující, když si učitelé před žáky nehájí svá ega a své komplexy a chovají se k nim mile. Mám ráda pohodu a nejsem typ člověka, kterého by vyburcoval řev. Naopak. Nejlepší výkony podávám, jakmile mě někdo povzbudí,“ tvrdí novopečená profesorka zpěvu na Mezinárodní konzervatoři Praha, kam ji přivedla šéfka oddělení popového zpěvu, kamarádka Marcela Březinová.

„Těším se do školy jako malé dítě,“ přiznává zpěvačka s blaženým úsměvem, takže člověk vytuší, jak se dokázala přenést přes všechny hrůzy, které má za sebou. Šťastná povaha, díky níž dokáže ze života za všech okolností vykřesat jiskru naděje, jí pomohla i v době, kdy zůstala sama na výchovu dětí. Ale o tom až později.

„Je výhoda, že na tuhle školu se prakticky nedostane nikdo, kdo neumí zpívat. Já už pak jenom zdokonaluji techniku, bez níž se hlas strašně rychle unaví, a projev kultivuji, aby každá píseň měla vdechnutý život.“

Za co může Samotářka

Třikrát za svou kariéru dostala roli Eponiny v Bídnících, do jejíhož repertoáru patří i jeden z hitů tohoto muzikálu, Píseň samotářky. Poprvé Magda o nenaplněné lásce zpívala na počátku 90. let minulého století a naposledy ještě před pár lety.

Dnes s nadsázkou říká, že právě Samotářka ji odsoudila k tomu, že s žádným mužem, ani otcem svých dcer, dlouho nevydržela.

Foto: ČTK

Jako nešťastně zamilovaná Eponina v muzikálu Bídníci. Jeana Valjeana si ve stejné inscenaci slavného muzikálu zahrál David Uličník.

„Už svítá a mlha zvolna stoupá. Pryč je déšť a s ním i on se ztrácí. Dům z karet se rozpadá a kácí, zas na světě jsi samotná, co naděláš, ty hloupá.“ S tímto textem v překladu Zdeňka Borovce se zpěvačka musela na jevišti roky ztotožňovat.

„Těšila jsem se, až bude konec. Jakmile jsem se s Eponinou rozloučila, vplul mi do života nový partner, ze kterého jsem nadšená a budu do něj zamilovaná asi sto let,“ prozrazuje. O svatbě ale nechce slyšet. „Vztah bez papíru je podle mě utuženější, protože lidi neukolébá v přílišné jistotě,“ vysvětluje.

Ukazuje se tak, že role Samotářky v tomto příběhu není tak jednoznačná a negativní, jak by se mohlo zdát. Nechme mluvit Magdu: „Jaroušek mě oslovil už někdy před pěti lety na Facebooku, ale já jsem si jeho zprávu vyzvedla až letos v létě. Psal, že jsem jeho platonická láska už od té doby, co zpívám Samotářku, protože ji nikdo nezazpíval líp. Když dostal po letech mou odpověď, málem prý omdlel.“

Foto: archív Magdy Malé

Magdin přítel Jaroslav dal o sobě vědět jako zpěvaččin fanoušek přes Facebook.

Sedmačtyřicetiletý kamnář z Vysočiny je dvakrát rozvedený a Magdě imponuje, že kromě šikovných rukou má i hudební talent a umí hrát na trubku.

„Fascinují mě lidi, za kterými je vidět jejich poctivá práce, na kterou se nemůžu vynadívat. Jaroušek je sice umělec, ale jsem ráda, že ne ze stejné branže,“ podotýká na adresu otce dvou odrostlých dětí, s nímž se vídá, když jí to čas dovolí. Popíjejí spolu pivo a chodí za kulturou.

„Po všech těžkostech, kterými jsem si prošla, si to teď opravdu užívám.“

Vybrala jsem si tě, maminko

Otec starší dcery Magdu opustil v okamžiku, kdy zjistila, že je těhotná, a k dítěti se pak neznal. Letos už patnáctiletá Magdalenka při oslavě svých narozenin maminku dojala.

„Seděly jsme u stolu, já jsem si v duchu procházela její život, bylo mi hezky a smutno zároveň a byla jsem pyšná, jak je hezká a chytrá. Ona ke mně najednou přišla se slunečnicí v ruce a se slovy: Maminko, děkuji ti za to, že jsi mi dala život. Známe se už skoro šestnáct let, ale já o tobě vím déle, protože jsem si tě vybrala. V životě jsem neslyšela hezčí vyznání.“

Foto: archív Magdy Malé

Dcery Terezku (vlevo) a Magdalenku vychovává sama s pomocí kamarádky.

Přestože Magdalence, studentce křesťanského gymnázia, jde zpěv i tanec, čím dál víc se ukazuje, že její profesní dráha povede jinudy než přes showbyznys, kde působí její matka.

„Když jsem si přečetla blog, ve kterém líčí své zážitky, říkala jsem si, že takhle dobře přece nemůže psát moje dítě! Je těžká intelektuálka. Chtěla být právničkou, jenže teď se rozhodla, že půjde na filozofickou fakultu, aby mohla zůstat u knih a překládat. Hodně čte, i v angličtině, stejně jako všichni u nás v rodině kromě mě,“ usmívá se Magda Malá.

Sedmiletá Terezka, jejíž otec je po rozchodu se zpěvačkou s oběma dívkami dál v kontaktu, ráda zpívá a prohlíží si videa z doby, kdy byla hodně malá. S dcerami zpěvačce už dlouho pomáhá kamarádka Dagmar Svobodová, a když měla jako samoživitelka nouzi, podali jí pomocnou ruku i mnozí kolegové z branže.

Už deset let se snaží sama pomáhat a pravidelně pořádá benefiční koncerty na podporu matek v tísni. Letos se akce s názvem Srdeční záležitosti uskuteční začátkem prosince v pražské Betlémské kapli.

Jediná nezakousnutá

Od poslední návštěvy kartářky, která u Magdy při věštění zahlédla nejšťastnější kartu, boží oko, se zpěvačce blýská na lepší časy. A nejen v osobním životě. Kromě učitelování se nově zapojila do týmu kolem připravovaného muzikálu Ples upírů.

Na rozdíl od většiny předchozích rolí - vedle Eponiny ještě Lorraine v Draculovi či Kim v Miss Saigon - půjde tentokrát o postavu, která by u diváků měla vyvolat smích. Navíc hospodská Rebecca bude nejspíš jediná, komu se vyhnou upíří zuby.

„Mého muzikálového manžela bude svádět naše pomocnice v kuchyni a já ho budu šiškou salámu mlátit po hlavě, což je konečně moje vysněná role, protože doteď jsem skoro všude strádala a končila smrtí,“ pochvaluje si.

Zatímco na jevišti oblékne vycpaný kostým, ve skutečnosti se stále snaží zhubnout kila, která nabrala v druhém těhotenství. Vydatně jí v tom prý pomáhá proteinová dieta v podobě polévek a omelet, na jejichž chuť nedá dopustit.

A když už je řeč o stravování, od začátku roku je z Magdy vegetariánka. „Viděla jsem video, jak se zabíjejí zvířata kvůli tomu, abychom se najedli. Dneska už přece existuje tolik náhražek, které, pokud se dobře připraví, jsou od opravdového masa k nerozeznání. Když jsem dala příteli, který je masožravec, ochutnat sójový guláš, prohlásil, že lepší snad ještě nejedl. Maso jsem dřív jedla, ale srovnala jsem si to v hlavě a už nechci mít při jídle pocit viny.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám